Grønt lys for trådløse bil-netværk

EU-kommissionen har besluttet, at et frekvensbånd med en bredde på 30 MHz på båndet omkring 5,9 GHz skal afsættes til trafikkommunikation, også kaldet ITS (Intelligent Transport System).

Dermed opfylder kommissionen den første betingelse for, at fremtidens intelligente systemer kan kommunikere med hinanden i biler via små radiosendere og tilkalde nødhjælp, hvis der sker ulykker.

Udviklingen af flere radioteknologier, som skal give større sikkerhed og afvikle trafikken hurtigere, er i gang.

Et eksempel på de kommende tjenester kan være automatiske sensorer på bilerne, som mærker udskridninger eller konstaterer, at vejen er glat. Derpå transmitterer bilens computer via en trådløs enhed på de frekvenser, der nu er afsat, en advarsel til andre køretøjer i nærheden.

Bilerne kan enten forbinde sig direkte med hinanden eller kommunikere via radiosendere langs vejen.

Et andet system, som har fået navnet Ecall, gør automatisk brug af en indbygget mobiltelefon i bilen. Hvis bilens airbags udløses, sendes en alarm til nærmeste alarmcentral, som derpå forsøger at ringe bilisten op. Hvis det ikke lader sig gøre, sendes en ambulance.

I Danmark er de nødvendige frekvenser allerede afsat til formålet. Der bliver tale om licensfrie frekvenser, så længe de benyttes ITS-systemer.

Flere end 42.000 mennesker døde i trafikuheld i Europa i 2006, og 1,6 millioner blev kvæstet, skriver magasinet The Engineer.

Dokumentation

Artikel i The Engineer
EU-kommissionens beskrivelse af smart vehicle communication
EU-kommissionens præsentation af Intelligent Car Initiative

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kun fantasien sætter grænsen for hvilke fremtidige sikkerheds funktioner m.m.m. der kan indbygges i bilerne, når de kan kommunikere indbyrdes.

Mon ikke vi kommer til at høre meget mere til ITS i fremtiden.

F.eks. autopiloter og Kolonnekørsel der sænker bilernes energiforbrug, samt øger kapaciteten på vejene, må også være et skridt nærmere med ITS.

  • 0
  • 0

Måske ikke, det jo ingen naturlov at det bliver Microsoft der kommer til at levere styresystemet ;-).

F.eks. fly taler jo allerede sammen idag, og det uden at en eneste trojansk hest har været indblandet. Så helt ind i himlen er de endnu ikke vokset ;-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten