Grønlandsk minister om sin egen miljøaftale: Ingen garanti for oprydning
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Grønlandsk minister om sin egen miljøaftale: Ingen garanti for oprydning

Illustration: MT Højgaard

Phenoler, klorerede forbindelser, olieprodukter, tungmetaller og andet miljø- og sundhedsfarligt affald, der gemmer sig under sneen i flere grønlandske byer, risikerer at ligge som en tikkende bombe under det sårbare arktiske miljø i mange år.

For trods en ny miljøaftale mellem Danmark og Grønland om at rydde op i årtiers forurening på danske militære installationer, vurderer Grønlands miljøminister Anthon Frederiksen, at aftalen ikke er garanti for noget som helst.

Hvad savner du i aftalen?

»Den danske stats ansvar for det hele. Det står ingen steder,« siger Anthon Frederiksen.

Oprydningen skulle have været fastsat i den nye miljøaftale og for mindre end et halvt år siden erklærede Nick Hækkerup sig også villig til at rydde op. I pressemeddelelsen, som ministeriet sendte ud i forbindelse med aftalen, siger han også:

'Forsvaret har i de senere år opprioriteret sit miljøarbejde i Grønland. Det gælder både i forhold til den fremadrettede håndtering og i forhold til oprydning efter 'fortidens synder. Jeg er glad for, at vi nu har fået en aftale, og at der er en positiv og åben dialog mellem selvstyret og forsvaret om miljøtiltag i Grønland. Med aftalen synes jeg, vi har et godt udgangspunkt for at få taget hånd om forsvarets miljøforhold i Grønland´'.

Aftalen rummer imidlertid bare gode intentioner, mener Anthon Frederiksen, der dog ser den som et fremskridt i forhold til tidligere, hvor der ingen aftale var.

Grundlaget er Niras's registrering

Grundlaget for Grønlands krav er en registrering af 87 omfattende og godt 540 mindre alvorlige forureninger i Grønland, som rådgiverfirmaet Niras har registreret.

Som udgangspunkt krævede grønlænderne, at forsvaret forpligter sig til at fjerne både olie, phenoler, klorerede forbindelser og tungmetaller nu. Men det krav er miljøaftalen fra 18. december meget langt fra at imødekomme.

I stedet har Anthon Frederiksen fået en meget løs hensigtserklæring, hvor der bl.a. står:

'Forsvaret er til stede på tjenestesteder fordelt i hele Grønland og er forpligtet til at overholde den gældende miljølovgivning. Parterne er enige om at fastholde en åben og god dialog mellem det danske forsvar og de grønlandske miljømyndigheder om håndtering af miljøforhold på forsvarets tjenestesteder i Grønland, ligesom erfaringer om miljøtiltag som f.eks. forsvarets olieoprensningstiltag med landfarming i Grønland vil blive udvekslet.'

Forsøget med landfarming er forsvarets første oprydning efter dets massive forurening. Landfarmen, der mikrobielt skal nedbryde en omfattende olieforurening ved forsvarets vagt i Mestersvig 200 kilometer nord for Ittoqqortoormiit (Scoresbysund), gik i gang i sommer.

»Forsvarets efterladenskaber har ligget der i mange år«

Anthon Frederiksen er især utilfreds med aftalens formulering om, at såfremt forsvaret har efterladt forurening uden for de tjenestesteder, der er i brug, 'er parterne enige om, at både de juridiske forhold og de praktiske muligheder for en oprydning skal vurderes'.

»Den formulering kan man godt undre sig over. Men ét sted skal vi jo starte. Forsvarets efterladenskaber har ligget der i mange år, uden at der er ryddet op. De skridt, vi nu tager, er et godt grundlag at komme videre fra,« mener Anthon Frederiksen.

Langt fra alle de 627 registrerede forureninger stammer fra dansk forsvar. Derfor skal Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø, NNPAN, ifølge aftalen, i løbet af 2013, og på grundlag af Niras's registrering, undersøge, 'om der findes materiale og forurening efterladt af det danske forsvar og udarbejde en liste over eventuelle lokaliteter, hvor NNPAN vurderer, at det danske forsvar har et juridisk ansvar for at rydde op'.

»Vi skal udskille de områder, som forsvaret har ansvar for og dem, som f.eks. USA's forsvar har ansvar for. Så er meningen selvfølgelig, at de gamle forureninger, skal fjernes hurtigst muligt,« fastslår Anthon Frederiksen.

Niras's registrering vurderer, at den samlede oprydning kommer til at koste godt en halv milliard kroner. Hvad bliver forsvarets andel, skønner du?

»Langt mindre, men det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Det er noget af det, vi skal finde ud af, siger Anthon Frederiksen, der endnu ikke ved, hvordan undersøgelsen skal gribes an, og om han vil fortsat vil gøre brug af rådgiverbistand.

Overskriften på denne artikel er rettet 4. januar 2013. Den indeholdt tidligere ordet 'kritiserer'. Anthon Frederiksen har efterfølgende afvist, at hans udtalelser i artiklen skal ses som en kritik. Selve udtalelserne er ikke ændret.

Dokumentation

Læs mere her:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For få uger siden udtalte selvsamme toppolitiker og medlem af den grønlandske koalitionsregering at den nys indgåede aftale med den danske stat var en sejr for det grønlandske Selvstyre og et vigtigt tiltag for genopretning af det grønlandske miljø omkring de mange efterladte militæranlæg.

Nu er der åbenbart kommet andre boller på suppen hen over julen og den selvoptagede toppolitiker har af uvisse grunde nu fundet ud af at hans egen aftale indgået på vegne af hans eget departement slet ikke er det paipr værd som den er skrevet på - og dette sidste kan man kun medgive den trivelige minister med den kække hårpisk.

For vedholdne iagttagere af grønlandsk politik kommer denne populistiske levebrødspolitikers endeløse politiske piruetter ikke som en overraskelse, men det er noget uvant at selvopfundne fortræffeligheder ligefrem undsiges efter at have været berømmet for få uger siden.

Men måske er sådanne selverkendelser et udslag af julens mere ideale grundlag med ærlig godhed og ønsket om en bedre fremtid - eller også er det bare tankeløs forstoppelse oven på julens fede mad.

Med venlig hilsen

  • 0
  • 0