Grønlands olie bliver Dongs pensionsopsparing

Sammen med de internationale olieselskaber Exxon og Chevron har Dong Energy fået en licens til at lede efter olie ud for Jakobshavn i Vestgrønland.

Tilladelsen betyder, at det statslige energiselskab vil ofre milliarder af kroner de kommende ti år på selve efterforskningsfasen, som Dong endvidere er operatør for.

Administrerende direktør Anders Eldrup lægger ikke skjul på betydningen af koncessionen

»Det er vores pensionsopsparing«, betoner Anders Eldrup over for Ritzaus Bureau.

Han henviser til, at Grønlands-planerne er en del af en langsigtet strategi for, hvor energien skal komme fra, når olien i Nordsøen er brugt op.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hold da op. Nu snakker de danske politikere om at ophæve ligestillingsaftalen mellem DK og Grønland, så nu snakkes der om kolonimagt-tilstande som i 1960-70'erne. Gad vide om danskerhadet vil blusse op på ny. Og tænk nu hvis Grønland finder på at melde Danmark til en international domstol. Hvilket scenarie!

 • 0
 • 0

Undertegnede vil lige dysse foregående indlæg ned. Det er angående det politiske slagsmål omkring fordelingen af olieindtægter fra Grønlands undergrund der gjorde mig nervøs. Så længe Grønland stadig hører under DK er det DK der suverænt bestemmer indtægtsfordelingen, og Grønland er godt klar over at Grønland skylder den danske stat mange penge, og som skal tilbagebetales når Grønland bliver selvstændig. Jeg tror at det gode forhold mellem Danmark og Grønland vil vare ved, også efter når Grønland blilver selvstændig.

 • 0
 • 0

I mit indlæg af 4.10.07 skrev jeg at DK bestemmer suverænt olieindtægtsfordelingen fra Grønlands undergrund. Det er ikke korrekt, for det ser heldigvis ud til at der både fra den danske og grønlandske lejr er flertal for at olieindtægtsfordelingen skal være fifty-fifty. Kun Søren Espersen (Dansk Folkeparti) stemte i mod. Søren Espersen blev som bekendt "brændemærket" med påskriften "Hr. koloniherre-mentalitet", hvilket må siges at være meget uheldigt på hans vegne. Der er nok udsigt til at han mister stemmer fra hans konto. Så kan han lære det! Havde han dog bare nøjes med at udfordre sine egne danske politikermodparter med andet emne til politisk wrestling havde det nok ikke set så sort ud for ham. Politisk wrestling foregår som bekendt over hele verden, og det er sundt for demokratiet, som en forsker også har fundet ud af. Der er delte meninger om Anders Fogh Rasmussen, ingen tvivl om at han gør sit bedste. Absolut heller ingen tvivl om at Helle Thorning Schmidt (Socialdemokratiet) vil være en fremragende repræsentant for Danmark hvis hun bliver statsminister. Tæt løb mellem Hillary Clinton og Obama til posten som næste amerikanske præsident. Det ser ud til at overgangen til jeg og mine kære landsmænds selvstyre alligevel vil ske så smertefrit som muligt. Danmark er i år blevet kåret som verdens bedste demokrati. Hermed tillykke Danmark

 • 0
 • 0

Om Søren Espersen vil miste stemmer kan jeg ikke sige noget om. Jeg ønsker ikke at skade ham personligt. Politik skal åbenbart være sådan, griner. Mens politikkerne slås som sultne ulve om olien er der imidlertid observeret isbjerge ved Østgrønland der måler 6 km på hver led, som følge af klimaforandring. Fangerne i Grønland risikerer at miste deres livsgrundlag hvis et isbjerg af den størrelsesorden eller derover maser sig igennem olieboreplatformene. Og hvorfor snakke om at udvinde endnu mere olie nu hvor der snakkes om alternativ energi? Der vil jeg nok mene at Grønland bør lede efter andre indtægtskilder der er mindre risikofuldt.

 • 0
 • 0

...Jeg mener: Der vil jeg nok mene at både Danmark og Grønland bør lede efter andre indtægtskilder der er mindre risikofyldte.

 • 0
 • 0

Vi skal bare lade olien ligge hvor den ligger.

Tror desværre regeringerne ser anderledes på det.....stille business to do....så de stopper nok ikke før undergrunden er pumpet tør.

 • 0
 • 0

Foreløbig er det ved Ilulissat (Jakobshavn) der ledes efter olie, og der er isbjergene heldigvis ikke så store som i Østgrønland. Først tidligst om 10 år kan de begynde at hente olien op, så til den tid har de forhåbentlig opfundet skibe der kan bugserer disse isbjerge udenom olieboreplatformene. En amerikansk forsker har fundet ud af at der kun er olie for ca. 9 milliarder kroner ved Østgrønland, god nyhed, for så kan det nok ikke betale sig at udvinde olien dér :-)

 • 0
 • 0

Ja - og hvad i himlens navn skal DONG også oliesvine lige ud for verdens største bræ - hvor der af og til "brækker" store iskolosser i størrelsen 200 - 300 meters længden - det ville kræve nogle kraftige bukserbåde - og disse iskolosser har det med at tilde (dreje rundt) til det naturlige flydeleje - skaber af og til kommer der nogle kæmpebølger ind mod havnen og land...skal jeg lige oplyse om. Og om vinteren er der altså IS et godt stykke ud i havet - TIL SMUKKE hundeslædeture i naturen TAK

 • 0
 • 0

Canada har erfaring med betonkonstruktion som fæstning rundt om olieboreplatforme som værn mod isbjerge, så det ser ud til at der er tjek på det. Amerikanerne har fået grønt lys til at lede efter olie Vest for Diskoøen, en dyrt efterforskningsprojekt som amerikanerne vil spenderer penge på

 • 0
 • 0

Hej Eigil OK...ser ud til du har helt check på dynamiske iskolodser der eller volder andre problemer. Har du egentlig med egne øje set sådan een - den er ENORME - og det tager måske ½ time at køre om den med hundeslæde - og den kan risierer at brække den ½ - 3/4 meter tykke is om omkring den år den finder på at skifte ballancepunkt. I så fald skulle platformen have en kuppel omkring borestedet. Men nogle ved åbenbart bedre.... Tvivler endda på at man i det hele taget kan bukserer dem væk. Først skal isen jo brydes for at komme frem til kolloserne. Eller holde hele området isfrit vinteren over. En roterende "isterning" er sikkert ikke sjov at tumle med.

 • 0
 • 0

(1) For det første vil olielommer på "kun 9 mia. tønder olie" stadig være hensigtsmæssigt for nogle firmaer med den nødvendige ekspertise og/eller struktur til at udvinde det. Denne lomme vil blive udvundet – men nok ikke af 30 forskellige firmer!

(2) "Grønland er godt klar over at Grønland skylder den danske stat mange penge, og som skal tilbagebetales når Grønland bliver selvstændig." (af Eigil Sethsen)

… Magen til uvidenhed om grønlandske tilstande skal man lede længe efter (eller er det et bevidst postulat?). Se specielt Josef (Tuusi) Motzfeldt's svar på Martin Paldam's postulat om at Grønland 'skylder' 130 mia. til Danmark! Danskere er ofte vilde når de tror at Grønland skylder noget, men har generelt, absolut, ikke den baggrundsviden som vil udgøre en mere nuanceret debat. Man har alle dage været 'under' dansken i Grønland (bortset fra politikere og få private), som betyder at mange danskere har hevet høje gager hjem, mens grønlændere ofte arbejder som ufaglærte. Danskere tager tilbage til Danmark med deres pensioner, samt generelt at pensionsopsparinger er i Danmark. Behøver jeg at nævne… Thule og dertilhørende NATO-rabat og stormagtsstatus. Eller at Grønland køber, og har historisk købt, utroligt mange ydelser og varer i DK, grundet lav national produktion… derudover er mange aspekter på Grønland, på danske præmisser, og i sidste ende til dansk fordel.

Eigil, fri debatten for disse udokumenterede (gratis) udtalelser! Hvilket Grønland er det du snakker om?

(3) Det 'gode forhold' til Danmark eksisterer i mange henseender kun på 'skål-tale niveau', dvs. i officielle kanaler. Mange på gaden kan ikke lide danskere generelt, selv hvis de er i familie med nogen (selv mand og kone kan komme op at skændes om 'Rigsfællesskabet'). Man synes måske det er godt, fordi man selv har fat i den lange ende? I virkeligheden er store dele af den grønlandske befolkning trætte af de socio-økonomiske forhold som korrupte grønlandske politikere og deres hyrede danske embedsmænd har budt dem. Mange uddannede grønlændere med fremdrift fravælger Grønland, grundet cementeret nepotisme fra politisk side. Prøv at gå i byen i Nuuk ("Danskernes by" i folkemunde) og udtal dig som du gør med f.eks. "Grønland er godt klar over at Grønland skylder den danske stat mange penge, og som skal tilbagebetales når Grønland bliver selvstændig". Jeg tør godt love dig, at folk ville kigge på dig som om du er fra Mars -selv de dansktalende- hvoraf jeg selv er én. Generelt vil al snak, antydning, eller antagelse om et grønlandsk blødende hjerte overfor Danmark blive modtaget skidt i Grønland. Der er ingen der føler at de skylder noget.

Antagelser om, at Grønland er 'en del af Danmark' (selvom det er 4000 km. væk og sprogligt og kulturelt anderledes) og derfor skal have en art 'ligelig ret' til Grønlands undergrund er naive. Værdierne i den Grønlandske undergrund overstiger med en stor margen hvad der er blevet givet i disse meget omtalte bloktilskud, samt at danske firmaer vil lukrere på det længe. Faktum er, at det netop pga. antagelser fra dansk side, at vi Grønlændere 'bare skal dele med Danmark' at vi vil have selvstyre /selvstændighed – selv hvis det måtte blive smertefuldt for en stor gruppe grønlændere!

 • 0
 • 0

Først til Arne Kruse Nielsen: Jo, jeg har før oplevet at se et stort isbjerg ved Nordvestgrønland der pludselig roterede om sin egen akse mange gange. Sikke naturkræfter! Det fik mig også til at tænke på hvorvidt en betonkonstruktion kan klare mosten fra disse isbjerge. For et stykke tid siden læste jeg et "referat" fra Internettet hvor Landsstyremedlem Jørgen Wewer Johansen fra Grønlands Hjemmestyre var på et møde i Canada. Teksterne stod/(stadig står?) på et meget teknisk svært dansk sprog, hvor jeg forstod sådan at Jørgen Wewer også nævnte at de i Canada har erfaring med olieboreplatforme. Der var endda (stadig?) tegning der illustrerede noget der lignede en speciel betonkonstruktion rundt om en olieboreplatform set ovenfra. Jeg har prøvet at lede efter dette "referat" fra nettet igen, men det er ikke lykkedes mig at finde tilbage til det, så jeg kan desværre p.t. ikke oplyse hvilken hjemmeside det drejer sig om. Jeg kan så kun sætte min lid til at politikkerne i samråd med diverse forskere og videnskabsfolk kan finde en løsning. Så har jeg lige en rettelse angående 6 km store isbjerge ved Østgrønland. Jeg nævnte det er p.g.a. klimaændring, det trækker jeg lige tilbage, for da jeg tjekkede tilbage på artiklen på Internettet så står der at der brækkes isbjerge af ved Sydøstgrønland der måler over 6 km på hver led hvert år. Der stod ikke noget om at det er p.g.a. klimaændring. Beklager fejltagelsen. Det er rigtig nok at der er observeret gigantiske is-klodser ved Antarktis og den nordlige del af Canada som følge af klimaændring, samt de opståede søer på Grønlands inlandsis.

Til Billiam Pedersen: "Grønland er godt klar over at Grønland skylder den danske stat mange penge, og som skal tilbagebetales når Grønland bliver selvstændig" trækker jeg tilbage, da jeg var for hurtig og ikke gennemtænkt. Ja, Danmark har givet Grønland alt ialt 130 milliarder kroner i bloktilskud gennem tiden. Disse penge skal naturligvis tilbagebetales når Grønland bliver selvstændig, minus det den Danske Stat har tjent på de amerikanske baser i Søndre Strømfjord og Thule Airbase. Hvis bare amerikanerne vil flytte deres forbandede baser ude i rummet, i stedet for svine Grønland til med deres lort og giftige affald der truer med at ødelægge dyrlivet kunne vi have været fri for amerikanerne og deres "Koldkrigs-fuck-mig-i-røven-pis".

 • 0
 • 0

Tak for lang redegørels - men sagens kernen at ved Jacobshavn - Illulisat ligger verdens støreste bræ der i årtusinder beriger verdenshavene med 100.000 år gammel (og rent) vand i en støm af iskolosser, der sikker har forestået i tusinvis af år - og sikkert mange tusinde år endnu.

Og lige udenfor dette sted vi DONG altså opføre en olieplatform ?? I guder : Kan ingen se den mulige forureningskonsekvens.

 • 0
 • 0

Til Billiam Pedersen: Jeg vil lige sige undskyld til dig Billiam angående det sidste ord jeg sluttede med. Det er ikke dig jeg er sur på. Du har ret i det du skriver, og som jeg vil tage til mig, og lære af. Jeg blev simpelthen så rasende på amerikanerne da jeg tænkte tilbage til dengang det kom i nyhederne om de giftige affald på Thule-basen. Hvis amerikanerne absolut fortsat skal være i Grønland burde de også vise hensyn og rydde op efter sig, og der mener jeg at en delegation af danske/grønlandske/amerikanske embedsfolk tager på løbende eftersyn på basen så vi undgår miljøsvineri. Den amerikanske del af de ansatte på baserne er utrolig flinke og rare at snakke med som jeg selv har oplevet når jeg rejste via Sondrestrom Airbase (Bluie West Eight). Selv en cool cowboy der med sin ene fod placeret på en stol med albuen hvilene på knæet, skulede med sin "I'm cooler than Clint Eastwood"-attitude mod basen med det amerikanske flag flagrende mellem bygningerne inde fra transithallen var til at snakke med da én af grønlands lokale gutter tog initiativ til at snakke med denne cowboy, og det så ud til at være hyggelig snak. Denne cowboy var i Rodeo-outfit, tilsyneladende så også ud til at skulle lave noget rodeoshow på baseområdet måske. De havde deres eget TV-station fra basen, og der blev bl.a. vist Amerikansk fodbold fra USA (Det går fortsat godt for Morten Andersen hos Atlanta Falcons, og forøvrigt havnet i Hall of Fame). Deres TV-nyhed så meget professionelt ud, næsten lige så professionelt som i selve USA. En Afro-amerikansk soldat stod og snakkede i sin walkie-talkie, derefter tog han initiativ til at snakke med mig, og det kom der hyggelig snak ud af. Jo, det amerikanske personel er til at snakke med. Mine tidligere kolleger fra Grønlands Hjemmestyre var til kursus i Søndre Strømfjord i slutningen af 1980'erne, og én af dem fortalte om at efter afslutning af kurset tog de hen til en bar på basen med udsigt til go-go-girls (Iiihaaar) :-)

 • 0
 • 0

...Når jeg overnattede på hotel i Søndre Strømfjord tog vi til basen med marineblå bus (samme type bus som den originale gule amerikanske skolebus) til biografen. Vi stod allesammen oprejst til tonerne og synet af både den danske og amerikanske nationalmelodi inden filmen startede. For første gang smagte jeg gult popkorn og dåse Coca Cola fra det forjættede land. Nok om baser.

Jeg synes at politikkerne burde tage sig sammen og undersøge olieefterforskningen noget grundigere inden de giver DONG tilladelse til opførelse af olieboreplatforme. Som Arne Knudsen også nævner så kan det få katastrofale følger, og politikkerne så endnu engang vil sige "HOV!". Et andet scenarie jeg frygter er hvis et olietankskib støder på grund, og så har vi samme situation som da et olietankskib stødte på grund ud for Alaska og forurenede det meste af Alaska's kyst.

Til Billiam Pedersen: Jeg har godt nok arbejdet i Grønlands Hjemmestyre for mange år siden, men jeg kender ikke til politikkernes arbejde og gøren og laden. Så derfor stiller jeg dig dette spørgsmål: Hvordan er politikkerne korrupte?

 • 0
 • 0

Ja - og isterninger med den specille "popcorn" effekt ikke ;-) ....dejligt med 1000 år gammelt og rent vand fra iskolosserne i området. Synd hvis det skulle svines til for manna... og hvad sort olie ellers ødelægger fra verdens "vandhane".

 • 0
 • 0

Jeg har lige været inde og læst artiklen (bedre sent end aldrig) om Paldam's påstand om at Grønland skylder 130 mia. Det ser ud til at det ikke kun er de amerikanske baser som Danmark har tjent på der skal modregnes. Nu er der lige pludselig mange andre ting som Danmark har tjent på der må og burde modregnes. Så endnu engang undskyld til dig Billiam Pedersen. Gad vide om det i sidste ende er Danmark der kommer til at skylde Grønland noget? :-)

Helt enig med dig Arne Kruse Nielsen angående "popcorn" effekten. Den slags isterninger findes nok ikke bedre. Måske burde politikkerne i stedet satse på eksport af inlandsis, både som isterninger og mineralvand, helst inden inlandsisen forsvinder. Ja, inlandsisen bliver mindre og mindre efterhånden, og fjeldene hæver sig en smule. Indtil videre er det kun min grandfætter Salik Hard som er direktør for Greenland Brewhouse der eksporterer

 • 0
 • 0

Til Eigil Sethsen Ser du er interesseret i Grønlands natur - ved du noget om de "defekte" sæler fra "hvalens øje" statens (uofficielt) opkøber, hvis de får tilbudet varen før andre. Bare svar ja- eller nej. Kontrol på dit lødigt svar - angiv prisdifferen !

 • 0
 • 0

Holder rigtig meget af Grønlands natur. I øvrigt smager Grønlandsk proviant mindst 1 million gange bedre end resten af verden. :-)

Nej: Har aldrig hørt om "defekte" sæler fra "hvalens øje"

 • 0
 • 0

[quote]...Når jeg overnattede på hotel i Søndre Strømfjord tog vi til basen med marineblå bus (samme type bus som den originale gule amerikanske skolebus) til biografen. Vi stod allesammen oprejst til tonerne og synet af både den danske og amerikanske nationalmelodi inden filmen startede. For første gang smagte jeg gult popkorn og dåse Coca Cola fra det forjættede land. Hvis ikke man stod oprejst til nationalmelodierne havnede man i militær-fængsel. Det siger noget om hvor undertrykt et folkefærd vi var dengang den Kolde Krig mellem USA og Sovjet Unionen levede i bedste velgående. Det er nok værd at bemærke at Vladimir Putin er begyndt at spille med "musklerne" overfor USA, og det er ikke godt tegn. Nok om baser.

 • 0
 • 0

... Jeg kan ikke med 100% sikkerhed slå fast om det virkelig har fundet sted at folk blev sat i militær-fængsel hvis de ikke stod oprejst til nationalmelodierne. Det var en bekendt der for mange år siden fortalte mig det, om vedkommende var blevet misinformeret kan jeg ikke sige noget om. De gange jeg var i biografen på basen i 1980'erne var der folk der både stod oprejst og andre der bare blev siddende, og det skete der ikke noget ved. Hvis det virkelig har fundet sted har det formentlig været i 1950'erne - 1960'erne.

Ellers kan jeg kun krydse fingre for en forhåbentlig vellykket forureningsfri olieeventyr

 • 0
 • 0

Jeg har det meget skidt med min udtalelse "Grønland er godt klar over at Grønland skylder den danske stat mange penge, og som skal tilbagebetales når Grønland bliver selvstændig" den 4.10.2007. En udtalelse som jeg fortryder meget. Jeg er bosiddende i Danmark i efterhånden mange år, og så er mit kendskab til grønlandske forhold efterhånden blevet meget begrænset. Så jeg forstår godt Billiam Pedersen's reaktion. Da jeg selv har grønlandsk blod i årerne og født og opvokset i Grønland vil jeg hermed give mine egne landsmænd min dybeste undskyldning. Jeg selv ønsker at Danmark skal indse at Grønland ikke skylder den Danske Stat noget, tværtimod.

 • 0
 • 0

Den 3.11.07 skrev jeg "Jeg selv ønsker at Danmark skal indse at Grønland ikke skylder den Danske Stat noget, tværtimod". Det jeg mente med det er at Danmark skylder Grønland noget. Der findes intet ord der kan beskrive hvor umenneskelig behandling Thule-kulturen fik, en kultur der blev tilintetgjort af både den Danske Stat og det amerikanske militær i 1950'erne. Lige netop det har international opmærksomhed. Thule-befolkningen fik alt for lidt i erstatning, og endnu værre: Thule-befolkningen må ikke engang få deres oprindelige sted tilbage på grund af amerikanernes tilstedeværelse. Danmark tør ikke andet end at knæle for amerikanerne og sige "Kære amerikanere, vi skal nok gøre som i siger, for vi ved at hvis vi ikke gør som i siger, ja, så får vi en bombe oven i hovet af jer". Ellers kan jeg p.t. ikke komme i tanke om hvad Danmark ellers skylder Grønland.

 • 0
 • 0

Den 3.11.07 skrev jeg "Jeg selv ønsker at Danmark skal indse at Grønland ikke skylder den Danske Stat noget, tværtimod". Det jeg mente med det er at Danmark skylder Grønland noget. Der findes intet ord der kan beskrive hvor umenneskelig behandling Thule-kulturen fik, en kultur der blev tilintetgjort af både den Danske Stat og det amerikanske militær i 1950'erne. Lige netop det har international opmærksomhed. Thule-befolkningen fik alt for lidt i erstatning, og endnu værre: Thule-befolkningen må ikke engang få deres oprindelige sted tilbage på grund af amerikanernes tilstedeværelse. Lillebitte Danmark tør ikke andet end at knæle for amerikanerne og sige "Kære amerikanere, vi skal nok gøre som i siger, for vi ved at hvis vi ikke gør som i siger, ja, så får vi en bombe oven i hovedet af jer". Ellers kan jeg p.t. ikke komme i tanke om hvad Danmark ellers skylder Grønland.

 • 0
 • 0

Jeg har spekuleret over om det danske folk synes jeg har været for hård overfor det danske folk siden jeg kom med udmeldingen "Lillebitte Danmark tør ikke andet end at knæle for amerikanerne og sige >>Kære amerikanere, vi skal nok gøre som i siger, for vi ved at hvis ikke vi gør som i siger, ja, så får vi en bombe oven i hovedet af jer<<". Jeg har sommetider hørt udtrykket "Hvis vi siger amerikanerne imod så får vi en bombe oven i hovedet" fra nogle af mine danske bekendte. Det kunne være interessant at vide hvorvidt den daværende statsminister følte sig presset af den amerikanske regering til at anlægge Thulebasen i 1950'erne lige netop dér hvor Thule's oprindelige folk levede. Ifølge America's Empire of Bases by Chalmers Johnson fra hjemmesiden www.commondreams.org/views04/0115-08.htm er der 702 amerikanske militære baser udenfor USA, og yderligere 6.000 militærbaser i selve USA! Så kan jeg bedre forstå hvor stor magt verdens største militærnation har. Præsident George W. Bush har erklæret 3. verdenskrig hvis Iran fortsætter deres atomprogram, haleluja. Når en så sindssyg præsident udtaler sig på den måde, ja så kan jeg godt se at lille Danmark ikke har andet udvej end at agerer slave for USA.

 • 0
 • 0

...Det kunne være sjovt at se hvis amerikanerne anlagde baser i selve Danmark. Verdens mægtigste militærmagt skal nok sørge for at holde demonstranter i skak ligesom de gør andre steder i verden.

 • 0
 • 0

Sjovt og sjovt. Ikke for at være ondskabsfuld. Det er ikke sikkert at den danske befolkning vil synes det ville være sjovt med amerikanernes tilstedeværelse. Jeg går ud fra at vi alle er modstandere af amerikansk militær's tilstedeværelse, på nær USA.

 • 0
 • 0

Det er ikke min hensigt at såre nogen. Vi må bare bede til at der i det mindste bliver gjort noget ved de giftige affaldsproblemer på Thule-basen. Vi må bare leve videre, og håbe på det bedste.

 • 0
 • 0

Eigil Sethsen

Hvor har du fakta om forurening i Grønland fra og hvad får dig til at mene at Thule-basen er mere forurenet end det øvrige Grønland.

Har du være på Thule-basen og hvad mener du Grønland får ud af amerikanernes tilstedeværelse i Grønland?

Jeg mener at dine indlæg antyder manglende indsigt.

Mvh Dino

 • 0
 • 0

Det er rigtigt, og du er ikke den eneste der påminder mig angående manglende indsigt. Inde i www.dnag.dk/index.php?id=280 (brugte søge ord "giftig affald Thulebasen" på Google) står der at det giftige affald fra Thulebasen siver ud i havet, og at befolkningen i Qaanaaq er så uheldig at være nabo til det. Jeg ønsker selvfølgelig ikke flere anlagte amerikanske militærbaser verken i Europa eller andre steder i verden, det ville være synd. Nej, jeg har ikke været på Thule-basen. Jeg mener at Thulebasen har negativ indflydelse i Grønland, også fordi at det er oplagt bombemål under eventuel konflikt.

 • 0
 • 0

Thule-basen er det sted i Grønland der er mest dokumenteret med hensyn til forurening. Amerikanerne offentliggjorde for nogle år siden en rapport omkring forureningen på Thule-basen. At der ikke samtidig kom en rapport omkring forurening i det øvrige Grønland, bør ikke ses som dokumentation for at der ikke er nogen forurening. Der er forurening i det øvrige Grønland. Der er blot ikke ret megen dokumentation for dette endnu. Man har naturligvis også der været lige så ubevidste omkring forurening som så mange andre steder i verden. Forureningen i Dundas som mange har fokuseret på, skyldes ikke amerikanerne alene. Amerikanerne forlod rent faktisk Dundasområdet midt i tresserne og danske /grønlandske myndigheder forblev i området og bør nok tilskrives forureningen. Danmark har da også påtaget sig de økonomiske forpligtigelser med hensyn til oprydningen af området.

 • 0
 • 0

Okay, så amerikanerne forlod Dundas i tresserne, det vidste jeg slet ikke. Så er amerikanerne rent faktisk miljøvenlige folk, hermed undskyld til amerikanerne. Amerikanerne virker så venlige og rare, så det kom også som et chok for mig da jeg første gang hørte om det giftige affald. Ja, selv havet omkring Grønland er delvis forurenet, se www.dmu.dk/Udgivelser/DMUNyt/2004/7/Gr%C3%... (søgeord "tungmetal grønland" i Google er også mange andre links). Mens jeg stadig boede i Grønland fik jeg også at vide at det ikke er god idé at indtage alt for store mængder mad fra havet. Dansk mad kan gøre selv amerikanere misundelige, tag som f.eks. boller i karry og brændende kærlighed, se det guf. Der er bare det ved det at f.eks. rå sællever smager ufatteligt godt (mine danske bekendte bliver lidt overraskede når jeg nævner sællever, griner), men det er også fordi jeg er opvokset med det. Mange amerikanere søger ind til hæren simpelthen fordi de ikke har råd til at tage uddannelse og dermed ikke har andet valg. Skilsmisseprocenten for amerikanske soldater er mega stor i USA. En stor del af de soldater der vender hjem til USA fra Irak-krigen ender på gaden. Det får mig til at tænke på hvad er det for en regering der behandler sine egne menige medmennesker på? Inde på www.ekstrabladet.dk/nationen/article350903... kan man se hvor præsenil demens George W. Bush er blevet, så han er ikke sindssyg men bare syg. Håber de har indlagt Bush så de kan undersøge hans hjerne. Det kunne være rart hvis Bill Clinton kunne få lov at fortsætte som præsident, så må vi leve med hans fortid med Monica Lewinsky, griner. Boris Jeltsin kunne i den grad få Bill Clinton til at bryde ud i latter. Inde på Google søgeord "Forsvarsaftale Thule" har jeg lige læst at aftalen er underskrevet 2004 sammen med Colin Powel, hvori miljøforhold også indgår. Jeg synes vi skal beholde Thulebasen, også fordi det også giver arbejdsplads til både danskere og grønlændere (gode lønforhold) på basen. I tilfælde af 3. verdenskrig dør vi allesammen alligevel, så Thulebasen kan lige så godt blive hvor den er. Jeg tror heller ikke på at der bliver 3. verdenskrig. Og så er det cool at få en hyggesnak med amerikanerne. Det snart jul det cool.

 • 0
 • 0

Undertegnede fik en lærestreg i hvor utrolig vigtigt det er at vælge sine ord med omhu. Hvor kom jeg fra? Jo, olie. For en stund glemte jeg helt hvad emnet handler om: Grønlands olieeventyr. Inde på www.dk.nanoq.gl/Groenlands_Landsstyre/Raas... har den amerikanske oliegigant ExxonMobil og andre selskaber fået tilladelse til efterforskning ud for Vestgrønland. Det var også et olietankskib fra ExxonMobil der stødte på grund ud for Alaska's kyst i 1989, og fik tildelt verdenshistoriens største bøde på 5 mia. dollar. Så mon ikke ExxonMobil har lært af sin bitre erfaring når de engang skal hente olie fra Grønlands undergrund? Så er der det med isbjerge kontra olieboreplatforme som p.t. er svær at blive klog på. Ifølge www.ing.dk/artikel/81173 kan der ikke hentes olie op fra f.eks. Nordpolen med dagens teknologi, så det varer nok en rum tid før det kan lade sig gøre. En anden interessant hjemmeside er www.ing.dk/artikel/80766?rss

Mvh

Eigil Sethsen

 • 0
 • 0

Venligst se bort fra indlæg af 17.11.2007. Her en revideret indlæg:

Undertegnede fik en lærestreg i hvor vigtigt det er at vælge sine ord med omhu. Hvor kom jeg fra? Jo, olie. For en stund glemte jeg helt hvad emnet handler om: Grønlands olieeventyr. Inde på http://dk.nanoq.gl/groenlands_Landsstyre/R... har den amerikanske oliegigant ExxonMobil og andre selskaber fået tilladelse til efterforskning ude for Vestgrønland. Det var også et olietankskib fra ExxonMobil der stødte på grund ud for Alaska's kyst i 1989, og fik tildelt verdenshistoriens største bøde på 5 mia. dollar. Så mon ikke ExxonMobil har lært af sin bitre erfaring når de engang skal hente olie fra Grønlands undergrund? Så er der det med isbjerge kontra olieboreplatforme som p.t. er svær at blive klog på. Der er naturligvis grund til bekymring. Min morfar plejede at skyde bl.a. alke og edderfugle så vores kummerfryser var fyldt op sammen med andet proviant fra hav og land. Det ville være synd hvis disse dyr bliver smurt ind i olie i tilfælde af oliekatastrofer. Ifølge www.ing.dk/artikel/81173 kan der ikke hentes olie op fra f.eks. Nordpolen med dagens teknologi, så det varer nok en rum tid før det kan lade sig gøre. En anden interessant hjemmeside er www.ing.dk/artikel/80766?rss

Mvh

Eigil Sethsen

 • 0
 • 0

Hey jamen hov, inde på dk.nanoq.gl hvor tilladelserne blev underskrevet af Landsstyremedlemmet for Råstoffer Kim Kielsen har Chevron erfaring med offshoreoperation i isfyldte farvande. Dvs. at der med Total Recall boremetoden (I Total Recall filmen fra 1990 med Arnold Szchwartzenegger hvor de borer tunnel på Mars med specielle boremaskiner) bores tunnel på land og ud til havet, hvorefter der føres olieledning ud til olielommerne. På den måde behøves der ikke opførelse af olieboreplatforme ude på havet. Og vi går så ud fra at ExxonMobil har lært af sin bitre erfaring fra Alaska olietankskibskatastrofen. Jamen, så kan vi rolig pege tommelfingeren i vejret for en forureningsfri olieeventyr :-)

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke om det lige præcis bliver Total Recall boremetoden med tunnelboremaskine der vil blive brugt til offshore-operation. Mulighederne er mange. Kineserne er efterhånden også sultne efter mere import af olie. Vi kommer til at udlede endnu mere CO2 til yderligere global opvarmning.

 • 0
 • 0

I mit indlæg af 15.11.07 skrev jeg at jeg synes vi skal beholde Thulebasen, hvilket kan lyde dobbeltmoralsk når jeg personligt ønsker at Thulebefolkningen skal have deres oprindelige sted tilbage. Vi almindelige mennesker er nødt til at se i øjnene at sådan er regeringernes holdning. Den Italienske befolkning protesterer mod udviddelsen af militærbaserne i deres eget land, og lægger dermed pres på den Italienske regering. På samme måde kunne vi grønlændere prostesterer mod den dansk/grønlandske regering om udviddelsen af Thulebasen, men jeg er bare bange for at det ikke vil hjælpe noget. Der er også udtrykt ønske fra politisk side om opførelse af rumforskningsstation på Thulebasen. Der vil nok gå mange år før at de udstationerede militærbaser rundt omkring i verden bliver overflødige, sådan at f.eks. Thulebefolkningen kan flytte tilbage til Dundas og omegn. I Berlingske Tidende af 25.11.07 www.berlingske.dk/article/20071121/verden/... fordømmer Vladimir Putin NATO's militære opbygning i Europa. Russerne er bl.a. begyndt at sende deres TU-95 Bear bombefly fra Sovjettiden på vingerne (det er næsten lige før man kan høre folk synge den russiske nationalmelodi på kommando fra det enorme land). Jeg kender en englænder der har prøvet at flyve side om side med netop en TU-95 under den kolde krig, og jeg skulle hilse og sige at det russiske fly's fire dobbelt-propeller larmer grusomt meget! Med planer om opgradering af Thuleradareren kan føre til optrapning til ny koldkrig. Kina er i fuld gang med at opbygge sit militær til at blive til verdens mest skræmmende hær. Alt dette vil uden tvivl også bidrage til den globale opvarmning, for alt dette militære isenkram kræver stadig fossilt brændstof.

 • 0
 • 0

Måske skulle du overveje at sætte dig ind i hvad Thulebasen har betydet for såvel den lokale befolkning som for det grønlandske samfund som helhed. Derefter kunne du fundere over hvordan den lokale befolkning havde haft det dersom Thulebasen ikke var blevet bygget. Du burde også for fuldstændighedens skyld sætte dig ind i hvor stor betydning thuleradaren har med hensyn til arbejdet med at holde styr på alle de forskellige genstande, der flyder rundt i verdensrummet. Så kunne du begynde at fundere over, hvordan den lokale befolkning ville klare sig uden Thulebasen.

 • 0
 • 0

Jo, jeg kan da godt se at der er mange plusser ved at have Thulebasen, helt sikkert. Selv f.eks. en dansker med høj uddannelse arbejder som kok på thulebasen fordi at lønningerne er så høje på basen, som jeg læste om fra en af de utallige hjemmesider der vedrører thulebasen. Thulebasen er også til for at beskytte Grønland mod fjendtlige/fremmed magt. Og jeg går selv ind for at Thuleraderen skal opgraderes så man helt præcist kan se hvilken fjendtlig missil der måtte flyve i luften fra slyngelstater. Jeg kunne da godt selv tænke mig at arbejde på Thulebasen for en periode, det kunne være fedt. Hvad skulle vi gøre uden amerikanerne? Sommetider savner jeg rent faktisk også Sondrestrom Airbase (Kangerlussuaq), men desværre havde amerikanerne besluttet sig for at Sondrestrom Airbase blev overflødig og lukkede den i 1991. Det er måske først om flere hundreder år ud i fremtiden at amerikanerne flytter baserne ud i rummet. Indtil da ser jeg helst at Thule Airbase bliver hvor den er :-) En bog af James Lee Burke "Jesus på dybt vand" kan varmt anbefales, og som for nylig fik kanon god anmeldelse. Bogen skildrer den mørke side af USA

 • 0
 • 0

Det med de højere lønninger til kokke i forhold til ingeniører vil jeg nu tage med forbehold. Men man har mulighed for at spare op, mens man arbejder på Thulebasen.

Grønland får mere end blot "beskyttelse" ud af at USAF er i Grønland. Der er et stort lærlingeprogram for uddannelse af den grønlandske ungdom, mange stillinger er besatte med grønlandsk arbejdskraft, ligesom der betales skat til den grønlandske landskasse. Faktisk betaler man på Thulebasen 37% af den skattepligtige indkomst til landskassen medens man i det øvrige Grønland kun betaler 11%

Desuden er Grønlands Hjemmestyre med i Greenland Contractors der er basen største firma. (se www.gc.gl)

 • 0
 • 0

Hey, du nævnte forresten noget om Thuleradarens betydning med at holde styr på genstande ude i rummet. Jeg vidste slet ikke at Thuleradaren også kunne se ud i rummet, kun at jeg har hørt at man kan se en baseball (ca. samme størrelse som tennisbold) 3.000 km (eller var det miles?) væk. Du har ret i at Thuleradaren har kæmpe betydning. Grunden til at jeg begyndte at nævne om giftig affald og Qaanaaq-befolkningen er at jeg befinder mig ca. 4.000 km væk og ikke ved bedre, så jeg har været i konflikt med mig selv, hvor jeg det ene øjeblik ville have Thulebasen væk, og det næste øjeblik alligevel helst vil have at Thulebasen skal blive hvor den er. Ja, det er ikke altid nemt at være mig, men jeg gør mit bedste. Tak fordi du er så behjælpelig med at åbne mine øjne. Hvor er det rart at få at vide at mange stillinger er besat med grønlandsk arbejdskraft på Thulebasen, og gode personelle goder. Gode fritidsmuligheder er der også, sport/motion, biograf og natklubber. Jo, jeg har før hørt om Greenland Contractors der også er en god ting. Jeg kender tilfældigvis en grønlænder der både har arbejdet på Thulebasen og Sondrestrom Air Base, hvor han bl.a. prøvede at køre en ægte amerikansk firehjulstrækker. Han fortalte at disse ægte amerikanske firehjulstrækkere er solid mekanik der synes at kunne holde til nærmest evigheder. Ja, nu har jeg selv været passager i den amerikanske marineblå bus (samme type som den originale gule amerikanske skolebus) i Sondrestrom Air Base, og jeg kunne høre at motoren lød til at være solidt.

 • 0
 • 0

Der er videnskabsfolk der prøver at løse problemet omkring den globale opvarmning ved at sluse CO2 ud af jordens atmosfære og videre ud i rummet. Det vil være genialt hvis det bliver gjort. Der er dog en god ting ved den globale opvarmning, og det er, at hvis vi ikke havde haft global opvarmning så havde vi haft istid nu a la "The Day After Tomorrow". Så på den måde har global opvarmning positiv effekt. Ved at sluse kun noget af CO2 ud i rummet kan vi undgå de forventede temperaturstigninger i fremtiden :-)

 • 0
 • 0

Det mest tåbelige er hele ideen om at hente mere olie op af undergrunden. Lad det blive der, det er jo CO2 når vi er færdige med at bruge det!!

Hvorfor overhovedet have denne diskussion :-( Det er så kortsigtet og ikke intelligent, at fortsætte i samme stil, som den der tydeligt, har vist sig at være "kikset." Find hellere nogle nye design for at opfylde vores behov til energiforbrug :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten