Grønland i spidsen med klimaforskning

Smeltende iskapper og mere voldsomt vejr er i centrum for den forskning, som Grønland skal ligge i front med fra 2009, hvor et nyt klimauniversitet ventes at køre på fuld tryk.

"Det er regeringens ambition, at Danmark får et førende videnscenter, når det handler om klimaspørgsmål og de globale miljøproblemer. Derfor foreslår vi, at der etableres et klimauniversitet Grønland, hvor forandringerne af klimaet foregår lige uden for døren," siger videnskabsminister Helge Sander (V) i en pressemeddelelse.

Varmere vinde og højere vandstand

Centret ventes at bidrage med viden om klimaet i polarområdet, og om hvordan mennesker tilpasser sig en verden med varmere vinde og stigende vandstand i havene. Derudover skal der forskes i, hvordan konsekvenserne af menneskeskabte klimaforandringer kan begrænses.

Tre forskere har modtaget Dansk Geologipris 2004 for deres forskning i vulkansk aktivitet på Grønland. Prismodtagerne er dr. scient Asger Ken Pedersen, Geologisk Museum, dr. scient Lotte Melchior, GEUS, og lektor Lic. Tech. Keld S. Dueholm fra DTU. (foto: Michael Larsen, GEUS) Illustration: Michael Larsen, GEUS

Tanken er at etablere et forskningscenter på Grønlands Naturinstitut i Nuuk, og det forventes, at der ud over en centerleder tilknyttes fem til ti forskerstillinger.

Vigtigt signal til klimakonference

Ifølge videnskabsministeren vil oprettelsen af et klimauniversitet være et vigtigt signal, når FN's klimakonference finder sted i Danmark i 2009.

Indtil videre er klimauniversitetet kun på tegnebrættet, og forslaget undersøges nu nærmere af eksperter i både Grønland og Danmark. Videnskabsministeren forventer derefter at kunne præsentere Folketinget for en konkret løsning og finansieringsmodel.

Helge Sander forventer, at klimauniversitetet bevilges 70 millioner kroner over en femårig periode.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, på papiret sættes der en masse i gang, men i praksis er man jo kun lige begyndt! Og nu kommer der et nyt klimauniversitet! Spændende at se, om de vil komme med de samme "politisk korrekte" forslag, som alle andre før dem. Bortset fra vor nye miljø-vismand Eirik Schrøder Amundsen, der straks erklærede, at vindmøller kun rækker en lille del af vejen, men at øget anvendelse af kernekraft - her og i den store verden - kan give et anseligt bidrag. Lad os håbe, at klimauniversitetet vil komme med realistiske og effektive forslag til CO2-reduktion. Og ellers må vi jo hjælpe dem!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten