Grønland dumper 1.000 kubikmeter PCB-bombe i havet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Grønland dumper 1.000 kubikmeter PCB-bombe i havet

1.000 kubikmeter miljøfarligt bygningsaffald - hvilket svarer til 60 lastbilfulde - er blevet dumpet i havet ved Nuuk på Grønland.

Det er de to boligblokke R og S i Nuuk, som er blevet revet ned og smidt i havet, skriver sermitsiaq.gl.

På foranledning af de grønlandske myndigheder har COWI undersøgt resterne af den tredje boligblok, Q-blokken, der også er blevet revet ned, men som stadig befinder sig på land.

Undersøgelsen viste, at både facademalingen og betonen indeholder PCB. Og eftersom der er tale om de samme typer bygninger skønner departementschef i Departementet for Infrastruktur og Miljø, Steffen Ulrich-Lynge, at der er blevet dumpet omkring 1.000 kubikmeter farligt affald i havet.

»Der ligger i alt 4.000 kubikmeter affald i havet. Det problematiske affald er gavlene, svalegangene og altaner, som i øjeblikket vurderes at udgøre en fjerdedel af affaldet,« siger han.

Resterne af de to boligblokke blev dumpet i havet i starten af året, og på det tidspunkt var man ikke klar over, at bygningerne kunne indeholde PCB.

Det vides endnu ikke, hvor høje PCB-værdier bygningsresterne indeholder. I næste uge lægger COWI sidste hånd på en rapport, som klarlægger mængden af PCB i Q-blokken.

De grønlandske myndigheder overvejer nu, hvad de skal stille op med det PCB-holdige affald:

»Vi skal afklare om Q´s affald skal bortskaffes til Danmark. Flere muligheder skal undersøges nærmere af hensyn til økonomien. Omkring R og S skal der ske en afklaring af, hvorvidt det skal fjernes og bortskaffes,« siger Steffen Ulrich-Lynge.

Ekspert: Ikke særlig smart

Det er ikke særlig smart at smide 60 lastbilfulde miljøfarligt affald ud i havet. Det fastslår Thomas Hougaard, der er miljøbiolog hos Golder Associates, og som har specialiseret sig i at fjerne PCB fra bygninger.

»Der er ingen tvivl om, at reglerne for bortskaffelse af farligt affald er overtrådt med arme og ben. Sådan nogle stoffer hører ikke til, hvor man ikke kan kontrollere dem,« understreger han.

Han advarer dog også imod panik. For det første er det meget svært at sige noget om hvor meget PCB, affaldet rent faktisk indeholder. For det andet er det efter hans vurdering meget begrænset, hvor meget PCB der vil blive afgivet til havet.

»Det er ikke smart, at det er sket, men man skal ikke gå i panik,« påpeger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

overskriftens bombe i slutningen af artiklen ender som en fuser:

Desuden er havet omkring Grønland i forvejen så fyldt med PCB, at det højst sandsynligt ikke vil gøre den store forskel.

Bliver ingeniøren betalt pr. klik?

 • 0
 • 0

Det er muligt, men det undskylder ikke for den sensationelle overskrift.

Der må da godt være lidt sammenhæng imellem overskrift og indhold?

Og lidt forskel på Ekstrabladet og Ingeniøren?

Venlig hilsen

Claus

 • 0
 • 0

Der er en sammenhæng mellem PCB i små docer, og fejludvikling i centralnervesystem i forstre. F.eks.menes ADHD og andre adfærdsforstyrelser at kunne forbindes med PCB i små docer, selv 30 år efter man stoppede brugen af stoffet.
Så det er en bombe med langtidsvirkning man har placeret i et samfund der lever af havdyr. Spis sælspæk og skad dit barn!
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/...

 • 0
 • 0

Den afsluttende kommentar i artiklen er aldeles upassende og vil blive fjernet med det samme.

Mvh Thomas Djursing, Styrmand på ing.dk

 • 0
 • 0

Tænk, umiddelbart havde jeg læst den nu bortcensurerede sætning som en udtalelse fra Thomas Hougaard, Golder Associates, men det var måske i stedet journalistens egen kommentar?

 • 0
 • 0

Jeg talte med Thomas Hougaard om det, men jeg strammede den nok lige lovligt meget, da jeg formulerede det, som jeg gjorde. Hans vurdering er, at der efterhånden vil blive frigivet PCB fra bygningsaffaldet. Problemets omfang er selvfølgelig afhængig af, hvor høj PCB værdien i materialet er. Det skulle man gerne kunne sige noget om i næste uge, når COWI kommer med deres rapport.
Men det største problem er helt klart ikke det bygningsaffald, men derimod det PCB der er fordampet og blevet skyllet ud i havet fra for eksempel papirfabrikker i Canada.
Så selvfølgelig er det ikke ligegyldigt, at der er blevet smidt PCB holdigt affald ud, men det er bare ikke det største problem, og der er masser af PCB i havet i forvejen.

Hilsen Marie

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten