Grøn teknologiforskning får indsprøjtning på 750 millioner

Energi- og klimaforskningen har med en fordobling af midlerne til 750 millioner kroner fået et ordentligt skud vitaminer.

»Det er et historisk højt beløb. Aldrig nogensinde har der været sat så mange penge af til energiforskning. Vi har fordoblet midlerne på fire år,« siger klima- og energiminister Connie Hedegaard, K, om de 750 millioner, hvor 43 millioner kroner er øremærket til klimaforskning.

Beløbet stiger til en lidt over en milliard kroner i 2010.

Ansvaret for bevillingen har forligspartierne bag globaliseringsmidlerne, det vil sige regeringen, DF, Socialdemokratiet og De Radikale.

Midlerne er afsat ud fra en betragtning om, at de grønne teknologier er fremtidens vækstområder, som vil skabe både job, vækst og udvikling i Danmark, men at sådan en udvikling ikke kommer fra markedet alene.

»Staten skal hjælpe med til, at de bedste og mest levedygtige teknologier bliver udforsket, udviklet og afprøvet, så de klarer overgangen fra ide til marked. Derfor er det så afgørende, at vi prioriterer penge til forskning og udvikling,« siger Connie Hedegaard.

Eksporten af dansk energiteknologi til udlandet rundede i 2007 52 milliarder kroner. Det er 13 procent højere end året før og 10 gange højere end væksten i den øvrige vareeksport, der bare steg med 1,3 procent.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg synes det er fint, at der er afsat et stigende beløb til forskning i vedvarende energikilder, ikke mindst fordi jeg selv arbejder med udvikling af en af de teknologier, der tilbyder betragtelige mængder af grøn vedvarende energi i fremtiden.

Men man skal dog lige se de 750 mio / 1 mia pr. år som det har taget hhv. 4 og 5 år (iflg. artiklen) at nå op på, i det perspektiv, at det tog finansudvalget under en uge, at fremskaffe 20 mia til finanstosserne i Roskilde Bank. Så 1 mia er ikke mange penge i statsbudgettet.

Vindmøllebranchen har allerede vist, at det giver pote, at være i front på VE markedet, og det giver også mange export indtægter til statskassen. Det er vel alt andet lige et marked i kraftig vækst eller hvad? Derfor vil jeg foreslå som en ren win win investering at man hæver rammen til VE forskning væsentligt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten