Grøn strøm skal betyde destruktion af CO2-kvoter

Nu skal det være helt klart, om den grønne strøm man køber også resulterer i mindre CO2. Et råd bestående af blandt andet energisektoren og forbrugerinteresser er nået frem til nye retningslinjer for hvilke begreber, man må bruge i forbindelse med grøn strøm, og hvad det skal dække over.

»Vi må konstatere, at der har været meget forvirring og uklarhed om begreberne. Vi har set eksempler på, at både store virksomheder og kommuner har markedsført sig som grønne eller klimavenlige, fordi de har købt strøm , som ikke har haft den påståede effekt for klimaet«, siger Lars Hansen, der er afdelingschef for brancheorganisationen Dansk Energi til Politiken.

Ifølge Dansk Energi bliver der tre måder, man kan tilbyde grøn strøm på.

Ønsker man eksempelvis at fortælle, at den pågældende strøm betyder en CO2-reduktion, skal elselskaberne opkøbe og destruere CO2-kvoter, skriver Politiken. Det skal enten ske gennem FN's system eller et andet godkendt kvotesystem.

Det bliver også muligt at fortælle kunderne, at en del af elprisen går til udbygning af den vedvarende energi, hvilket elselskaberne så er forpligtigede til at efterleve. Og endelig kan man som forbruger købe såkaldte oprindelsesgarantier. Hermed er elforbrugeren sikker på, at elselskabet henter præcis den samme mængde strøm i et anlæg for vedvarende energi, skriver Politiken.

De nye regler træder i kraft fra det nye års begyndelse og skal allerede evalueres til sommer. Energisektoren er indstillet på at spille med på forslaget og at selskaber der ikke lever op til reglerne hænges ud på nettet.

»Her er vi ikke bange for at bruge gabestokmetoden. For det er også i vores interesse, at kunderne kan stole på forhandlerne og deres markedsføring. Ellers underminerer det branchens troværdighed hos kunderne, og i sidste ende risikerer vi, at de går uden om de grønne produkter«, siger Lars Hansen, afdelingschef i Dansk Energi til Politiken.

Emner : CO2-lagring
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Produkt-differentiering er et godt, gammelt middel til at undgå gennemsigtighed i markedet.

Differentieringen har hidtil været meget vanskelig i forbindelse med el, idet den ene elektron jo ligner den anden til forveksling.

Nu lader det imidlertid til at være lykkedes. Tilsyneladende da, for det er jo noget bogholderi. Alle får i realiteten det samme, og resultaterne vil være fælles for alle.

Dvs. dette her er og bliver en fælles opgave -uanset hvor politisk ukorrekt fællesskabet er for øjeblikket. Men måske er den politiske uigennemsigtighed også en del af målsætningen?

 • 0
 • 0

Først bruger man 5% af indtægterne fra kunde 1 på at bygge en ny vindmølle. Derefter garanterer man kunde 2, for 5% af elprisen, at hans strøm kommer fra denne vindmølle. Til sidst sparer vindmøllen én for at bruge nogle CO2-kvoter, så man sælger destruktion af disse nu unødvendige kvoter til kunde 3.

The Producers kunne ikke have udtænkt det smartere.

 • 0
 • 0

Hvis det skal give mening, al den tid at vind-el påstås at reducere CO2-udslippet, skulle vindmølleejerne måske pålægges at opkøbe CO2-kvoter svarende til den mængde CO2, der påstås at bliver sparet i VVM-redegørelserne.

 • 0
 • 0

Jeg er ikke helt enig i, at deklarationen skaber et uigennemsigtigt marked.

De grøn strøm-produkter, der udelukkende består af et certifikat, er blevet udsat for en del kritik - primært pga. at en eventuel er klimaeffekt ligger langt ude i fremtiden. Derfor har det været nødvendigt at differentiere produkterne.

Vi har selv haft en udfordring i at fortælle om vores produkt, selvom vi hele tiden har sikret investering i ny vedvarende energi: http://www.natur-energi.dk/groent-forum/hv.... Produktet kaldes også grøn strøm, men er forskelligt fra det traditionelle produkt og har nu endelig fået sin egen kategori.

Når vi taler CO2-reduktion er det værd at bemærke, at der formentlig vil gå lang tid, før kvotekøb får en effekt, da der fortsat er (for) mange til rådighed. I mine øjne er kvotesystemet en god bund, men ikke et redskab, der nødvendigvis sikrer mere VE.

Alt i alt er der dog ikke særlig mange produkter på markedet. Mange selskaber sælger kvoter eller grøn strøm-certifikater, mens Natur-Energi fortsat er det eneste selskab, der sikrer ny vedvarende energi via produktet.

Om man vil fjerne kvoter fra markedet eller sikrer ny VE, er vel et sprøgsmål om temperament. Men det er da godt, at forbrugerne nu kan læse sig til, hvordan de forskellige produkter virker.

mvh Mikkel Natur-Energi

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten