Grøn integreret kompressorstyring indstillet til Produktprisen

Der er hjælp at hente til store og mellemstore supermarkeder, der både vil spare energien og lette på miljøbelastningen.

Det er Danfoss, der netop har lanceret ny, integreret kompressorstyring, der er i stand til både at varetage oliestyring, CO2 gastryksregulering og varmegenvinding i én samlet controller og samtidig optimere brugen af naturlige kølemidler i supermarkedernes kølediske.

Ud over kapacitetsregulering kan styringsenheden også give signaler til andre regulatorer om driftstilstand, eksempelvis tvungen lukning af ekspansionsventiler, alarmsignaler og alarmmeddelelser. Nu er produktet indstillet til Produktprisen i kategorien Bæredygtighedsprisen.

AK-PC 781 integrerer kompressorstyring, oliestyring, CO2 gastryksregulering og varmegenvinding i én samlet controller og optimerer brugen af naturlige kølemidler i supermarkeder uden at gå på kompromis med fødevarekvaliteten. Illustration: Danfoss

»Det helt unikke ved det her produkt er, at det også har en mulighed for at styre varmegenindvindingen. Når man anvender CO2 som kølemiddel, får man en højere temperatur på den afledte gas end ved brug af HFC-gasser. Men den overskudsvarme kan man genanvende til opvarmning af brugsvand og til opvarmning af butikken. Vi har eksempler på, at et supermarkeded på denne måde ikke har brug for anden opvarmning,« fortæller forretningsudviklingsansvarlig for CO2-køling i Danfoss Anders Juul.

Kontrolleren vil typisk være at finde i maskinrummet i forbindelse med et supermarked, hvor de enkelte kompressorer sørger for køling og tryk på systemets dele, så fødevarerne forbliver ved den ønskede temperatur.

»Vores førsteprioritet i udviklingen af produktet har været fødevaresikkerheden, for det er afgørende for butikker i dag, at de undgår spild som følge af opbevaring ved forkerte temperaturer. Vi har stor fokus på fødevaresikkerhed, og selv om der er meget elektronik og mekanik involveret, så er det afgørende, at temperaturen kan holdes,« forklarer Anders Juul.

Ud over varmegenindvindingen peger Anders Juul på de miljømæssige fordele, der er ved anvendelse af CO2 til køling.

»Tager du et kg CO2 med ud i haven og frigiver det, så er det stadig kun et kilo. Men tager du et kg HFC, så udleder man samme mængde miljøbelastende stoffer, som kører man 30.000 km i en almindelig personbil,« forklarer Anders Juul.

'AK-PC 781 pack controlleren bidrager til en udfasning af konventionelle kølemidler ved at gøre brugen af naturlige kølemidler økonomisk fordelagtig. Samtidig betyder den unikke varmegenvindingsfunktion, at et supermarked kan nedbringe deres energiforbrug betydeligt og yderlige reducere deres CO2 fodaftryk. Disse faktorer understreger bæredygtigheden af Danfoss' AK-PC integreret pack controller,' hedder det i indstillingen fra Danfoss.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs Danfoss indstilling