Grøntsager i kolonihaver fri for fluorstoffer - test af jord og fisk fortsætter

Plus11. maj 2021 kl. 11:408
Grøntsager i kolonihaver fri for fluorstoffer - test af jord og fisk fortsætter
Illustration: Thomas Djursing.
Frugter og grøntsager i kolonihaver ved Korsør Brandskole ser ikke ud til at have optaget fluorstoffer fra den forurenede jord. Myndighederne kæmper stadig for at skabe overblik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ikke grundlag for at advare mod at spise grøntsager og frugt fra haverne i kolonihaveforeningen Rundingen ved Korsør. Sådan lød det for nylig i en pressemeddelelse fra Slagelse Kommune.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
13. maj 2021 kl. 17:23

Hvis fisk tangerer grænsen for PFOS i fisk på 9,1 ng/g, ville den anbefalede ugeration https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/spis-mindre-koed-vaelg-baelgfrugter-og-fisk/ for fisk svare til 3185 ng PFOS/ugen.

De nye grænser for anbefalet PFOS indtag er 4,4 ng/kg/uge, https://ing.dk/artikel/efsa-skaerper-graensen-giftige-fluorstoffer-238995svarende til en maks PFOS ration 264 - 396 ng for folk i vægteklassen 60 - 90 kg. Altså 30 -40 g fisk/per uge (hvis fisken er max lovligt forurenet med PFOS).

Så de gældende anbefalinger for fiskeindtag forudsætter vist, at fisk holder sig pænt < ca. 1 ng PFOS/g - i modsætning til grænseværdien for fisk - eller er også den justeret ned?

7
13. maj 2021 kl. 16:37

wiki og underkilder beskriver også, at EPA, USA's miljøstyrelse, i 2018 tilbageholdt et nyt studie om PFOS mv.

"Scott Pruitt’s EPA and the White House sought to block publication of a federal health study on a nationwide water-contamination crisis, after one Trump administration aide warned it would cause a "public relations nightmare,"" https://www.politico.com/story/2018/05/14/emails-white-house-interfered-with-science-study-536950. Mareridtet truede angiveligt udover EPA ikke mindst militæret, hvis træningssteder var særligt forurenede.

PFOS håndteringen har fået sit eget afsnit under wiki's dækning af Scott Pruitt; kan godt huske, at han også blev vendt i DK medier hist og her. Et synde-register så langt som et ondt år https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_Pruitt#Management_of_agency

6
13. maj 2021 kl. 15:22

Stoffet er en en 100% flureret octan kæde (C8 kæde) med en sulfon syre i den ene ende. Molekylet er altså upolært bortset fra sulfon syren i enden. Samme polaritets struktur har fosfolipider i cellemembraner. Dette stof vil med stor sikkerhed placere sig en cellemembran hvis det får mulighed for det.
https://en.wikipedia.org/wiki/Perfluorooctanesulfonic_acid

4
11. maj 2021 kl. 19:19

Så vidt jeg har læst sker ophobningen af PFOS i organisk materiale primært i fedtvæv, hvilket planter som bekendt ikke har noget af.

njah - hjernen er domineret af fedt, og det samme er dellerne jo. Men det er ikke dér, stoffet findes mest, jf. https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2019/februar/moderkagen-beskytter-ikke-dit-foster-mod-fluorstoffer.aspx

"Mængden af perfluorerede stoffer var højest i væv fra lunger og lever – i nogen tilfælde lige så høje som hos voksne. De laveste koncentrationer blev fundet i hjernen. Hos voksne ophobes de perfluorerede stoffer også i organerne – hovedsagelig i lunger, lever og nyrer."

I den videnskabelige artikel bagved beskrives stoffet både som vand- og fedtskyende og lidt senere som "Amphiphilic, altså det stik modsatte. Wiki https://en.wikipedia.org/wiki/Perfluorooctanesulfonic_acid#Properties oplyser, at stoffet er fobt i dele af molekylet og polært i andre dele. Måske har det noget med dette at gøre? Evt. kemikere er meget velkomne til at forfine denne forklaring.

2
11. maj 2021 kl. 18:09

Frugt og grønt skulle være mindre tilbøjelig til at ophobe PFOS, men i stedet visse af de i mere kortkædede, mobile, men knapt så sundhedsskadende PFAS. (Mener at dette stod i den rapport i linket under #1). Man må gå ud fra, at der er taget højde for dette i analyserne (selv om kommunen skriver PFOS i sin pressemeddelelse).

(Når Ingeniøren vælger at lægge alt stof om denne sag bag betalingsmuren, er det så pga. lutter hensynsfuldhed eller kølig forretning?)

1
11. maj 2021 kl. 17:54

Mht. PFOS i fødevarer, så studsede jeg lidt over de 2,9 ng/g (også = myg/kg) i kalvekød, mens den skulle være 9,1 myg/kg i fisk. Man kan læse om det sidste i den meget grundige håndbog om PFAS-undersøgelser https://www.miljoeogressourcer.dk/filer/lix/4956/PFAS-haandbogen_2018.pdf.

I grænseværdien for fisk skulle være indbygget antagelser om typisk løbende indtag af fisk. Hvis det samme gælder for grænsen i kalvekød, må det vel betyde, at man automatisk regner med at vi spiser ca. 3 gange mere kalv end fisk(?). Gad vide, hvad fisketarer og lystfiskere - eller blot folk med adgang til usædvanligt friske fisk - siger til det.

Indmaden (inkl. levertran?) skal man nok holde sig fra. I fiskelever ca. 10 x ekstra opkoncentrering.