Grønt vækstteam: Øget digitalisering og testfaciliteter er vejen frem
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Grønt vækstteam: Øget digitalisering og testfaciliteter er vejen frem

Illustration: ERhvervsministeriet

Mere digitalisering via øget adgang til anvendelse af data fra forsyningsområdet. Etablering af fysiske storskala-testplatforme til forsøg med teknologier på tværs af forsyninger og sektorer. Og mulighed for at skabe regulatoriske frizoner til test af nye, grønne løsninger.

Det er nogle af de ti anbefalinger, som regeringens Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi i dag har afleveret til deres opdragsgivere.

Læs også: Vækstteam netop udpeget af regeringen

Anbefalingerne skal skabe grundlaget for, at danske virksomheder fortsat kan være globalt førende i at levere ressourceeffektive grønne løsninger.

Formand for Vækstteamet er Lars-Peter Søbye, der også er adm. direktør i Cowi.

Læs også: Nyt forskningscenter skal høste synergi mellem energiarterne med big data

Konkurrencen er hård

Søbye peger på, at vi lige nu står med nogle massive udfordringer, når det gælder energi, miljø og klima:

»Der er mere end nogensinde før brug for intelligente, bæredygtige løsninger. En grøn omstilling er allerede i gang på den globale scene, og Danmark er godt med, både herhjemme og i form af eksport. Men det skal gå hurtigere. Konkurrencen er hård. Der er brug for, at alle, både erhvervsliv, borgere og politikere, samarbejder, hvis vi skal være i front,« siger han i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Læs også: Markante fagfolk til politikerne: Her er vejen til smarte energiafgifter

Vækstteamets anbefalinger fordeler sig på fire overordnede områder:

  • Forbedret adgang til forbrugsdata for el, vand og varme, så virksomhederne får bedre mulighed for at udvikle nye produkter og serviceløsninger, der kan give forbrugerne et billigere og mere bæredygtigt ressourceforbrug.

  • Bedre muligheder for test og demonstration, så virksomhederne kan teste implementeringen af nye grønne løsninger i større skala, end tilfældet er i dag.

  • Samtidig skal forsknings-støtte programmer som EUDP, MUDP og Innovationsfonden have stærkere fokus på digital demonstration.

  • Bedre rammer for startups inden for energi- og miljøteknologi, så de bedre kan udvikle sig - bl.a. ved at styrke mulighederne for samarbejde med forsyningsselskaberne og etablerede virksomheder.

  • Øget eksport, blandt andet via tættere samarbejde med udenlandske myndigheder, så kompleks energi- og miljøregulering i andre lande ikke er en barriere for eksporten af danske løsninger.

Fire ministre siger tak

De fire ministre, der har modtaget de ti anbefalinger, er erhvervsministeren, energi-, forsynings- og klimaministeren, miljø- og fødevareminister og udenrigsministeren.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er tilfreds med, at Vækstteamet har sat fokus på vigtigheden af Miljøteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram i forhold til udvikling af nye digitale løsninger inden for blandt andet vand og affald:

Læs også: Vandspild stoppes med data fra gamle rør

»Herudover er det godt med fokus på at kunne eksportere vores gode grønne løsninger til de globale markeder,« siger han.

Udenrigsminister Anders Samuelsen siger i samme pressemeddelelse, at han ser frem til at se nærmere på vækstteamets anbefalinger om at sikre bedre rammevilkår for sektoren, så erhvervslivet også fremover vinder markedsandele, og vi kan udbygge den danske styrkeposition.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først