Grønlandsk politiker: Mineselskab manipulerer med udtalelse om uranproduktion

Udenrigsminister Villy Søvndal støtter ikke uranproduktion i Grønland, fastslår Udenrigsministeriet og går i rette med det mineselskab, der for to dage siden udsendte en meddelelse om, at selskabet på grund af den danske støtte nu fortsætter planlægning af udvinding af såvel sjældne jordartsmetaller som uran og zink fra sit multimineprojekt i Kvanefjeld.

Læs også: Mineselskab: Villy Søvndal giver grønt lys til uranproduktion i Grønland

Det australsk baserede Greenland Energy & Minerals har fundet store reserver af sjældne jordartsmetaller i Kvanefjeld nær den sydgrønlandske by Narsaq.

I modsætning til et andet australsk mineprojekt i Kringlerne, også i Sydgrønland, kan de sjældne jordartsmetaller i Kvanefjeld imidlertid ikke udvindes, uden at Grønlands regering ophæver sin nultolerance-politik, og den er indtil videre skudt til hjørne i et ekspertudvalg.

Måske derfor har selskabet følt sig fristet til at 'forsøge at manipulere med de grønlandske politikere', sådan som Sara Olsvig fra regeringspartiet IA siger til Ingeniøren.

'Nultoleranceprincippet betyder, at efterforskning efter radioaktive grundstoffer er forbudt. Det følger af grundlovens § 19 og hensynet til rigsenheden, at rigsmyndighederne har kompetencen vedrørende udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, uden mulighed for, at kompetencen kan overføres til Grønlands Selvstyre,' understreges det i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet, der fortsætter:

'Med henblik på at håndtere de sager, der rejser spørgsmål om såvel selvstyrets kompetence på råstofområdet som regeringens kompetence vedrørende sikkerheds- og forsvarspolitikken drøfter regeringen og Grønlands landsstyre aktuelt en samarbejdsaftale.'

'Strategiske mineraler, herunder uran, kan potentielt berøre rigets forsvars- og sikkerpolitik. For at sikre rigets integritet i denne henseende vil dette spørgsmål blive koordineret og med alle skyldige hensyn til internationale forpligtelser - hvis det bliver aktuelt. Dette blev også stadfæstet igen og igen på møder mellem udenrigsministeren og landsstyreformand Kuupik Kleist i Nuuk i sidste uge,' fastslår pressemeddelelsen, der slutter sådan:

'Det kommende besøg i Sydkorea er et genbesøg i kølvandet på den sydkoreanske præsidents besøg til Grønland i september. Den danske ambassade har i samarbejde med Naalakkersuisut planlagt generelle eksportfremmende kultur-, turisme - og erhvervsfremstød, som er helt normal praksis. Der er derfor ingen såkaldte 'forhandlinger om partnerskabs om udvinding af bla. uran' som fejlagtigt angivet i Ingeniørens artikel.'

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ved at "Gi dem et ½ år´s forhandlings karantæne" lærer disse firmaer nok at tænke sig om.

Det er 100,0 % professionelle olie/mine forhandlere mod 000,1 % erfarne offentlige/politiske forhandlere. Er nogen overraske over resultatet.??

Kommer disse firmaer med en rapport der ikke er 100 % retvisende (måske 99-98 %??)... så ... vups.. ½ år´s karantæne.... Det lærer de hurtigt... :-)

Det er vores DEMOKRATI, vi bestemmer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten