Grønlandsk ingeniøruddannelse skal ud og fiske

Fortjenesten og forvaltningen af hellefisk og andet godt fra havet er vitalt for Grønlands økonomi, så behovet for fiskeringeniører tyder til at være stort. Illustration: Isaac Wedin/Flickr

I Grønland står og falder økonomien med dem. I Danmark udgør de et lidt overset erhverv inden for fornybare ressourcer.

Vi taler om havets levende rigdomme, og nu er der udsigt til, at 25 studerende fra Danmark og Grønland får muligheden for at blive eksperter i fangst-teknologi, bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer, forvaltning af fiskeri og entreprenørskab.

Det vil ske gennem en fireårig diplomingeniøruddannelse i fiskeriteknologi i den grønlandske by Sisimiut ved Center for Arktisk Teknologi, Artek. De to parter forventer, at aflevere sin ansøgning om uddannelsen til Danmarks Akkrediteringsinstitutionen omkring september 2018.

Læs også: Arktisk ingeniøruddannelse med vokseværk

Artek udgør rammen for hovedparten af undervisningen, som også får afstikkere til DTU.

»Det er en uddannelse, der længe har været ønsket fra Grønlands side, som her bliver en realitet. Især efterspørger fiskeindustrien i Grønland uddannelsen, og vi har derfor struktureret uddannelsen i tæt dialog og efter de grønlandske interessenters ønsker og behov,« siger uddannelsesansvarlig ved DTU Aqua og projektleder for den kommende fiskeriingeniør uddannelse Nina Qvistgaard.

Uddannelsesansvarlig i DTU Aqua, Nina Qvistgaard, fortæller, at kommende fiskeriingeniører fra Grønland og Danmark vil kunne starte på uddannelsen i Sisimiut fra 1. september 2019. Illustration: Natur.gl

Uddannelsen er struktureret efter fokusområderne: generel biologi og oceanografi, fangstteknologi, der sikrer en bæredygtig udnyttelse af fiskeriressourcer, fødevareprocesser inden for fisk- og skalddyr produktion, fiskeriforvaltning og endelig fokus på et tværgående element med innovation og entreprenørskab.

Læs også: Isfysiker skal uddanne grønlandske ingeniører

Uddannelsen bliver international, men med dansk som undervisningssprog og vil sigte både på arktiske og globale fiskeriforhold.

»Fisk kender jo ikke til landegrænser, og det globale økosystem hænger sammen. Vi har også en fælles interesse omkring klimaforandringerne. Hele verden har meget at lære af de ændringer og muligheder der pågår i Arktis,« siger uddannelsesansvarlig Nina Qvistgaard.

Den danske stat finansierer den kommende uddannelse med bidrag fra Grønlands Selvstyre.

Tilføjelse 19.juni kl.12:30.
I den oprindelige version af denne historie fremgik det ikke, at DTU Aqua og Artek den 12.juni stadig afventer aflevering og endelig godkendelse fra Danmarks Akkrediteringsinstitution af den potentielle diplomingeniøruddannelse i fiskeriteknologi. Det er tilføjet i dag.