Grønlands regering om olieboringer: Alt er i den skønneste orden

22. juni 2010 kl. 16:363
Det er "usaglig mudderkastning", når inuitternes formand, Aqqaluk Lynge, siger, at Grønland ikke kan overskue olieefterforskning, mener den grønlandske regering.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alt er i den skønneste orden, og der er ingen problemer i, at den grønlandske regering sidste uge gav tilladelse til, at det skotske olieselskab Cairn kunne begynde de første prøveboringer i Baffinbugten.

Sådan lyder det tirsdag i en pressemeddelelse fra medlem af Naalakkersuisut for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen.

»Den altovervejende grund til, at Naalakkersuisut har godkendt Cairns ansøgning om olieefterforskningsboringer i Grønland, er de meget meget høje sikkerheds-, sundheds-, miljø- og beredskabsmæssige systemer, selskabet vil følge i overensstemmelse med bedste internationale standarder.«

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra den grønlandske råstofminister, men udmeldingen kommer efter kritik af tilladelse fra at Aqqaluk Lynge, grønlandsk formand for ICC, Inuit Circumpolar Council.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sagde torsdag til ing.dk, at når Grønland nu åbner for olieefterforskning, svarer det til at bygge 100 storebæltsbroer i Danmark, fordi Grønland er for lille til at håndtere så store infrastrukturprojekter.

Lynge klagede desuden også over for dårlig information til den grønlandske befolkning, og at der ikke var gennemført VVM-undersøgelser. Men det er direkte forkert, lyder svaret fra Hjemmestyret.

Disse vurderinger er blevet lavet og har været til offentlig høring siden starten af marts. Høringsmaterialerne er også blevet sendt til ICC, og VVM vurderingen er uvildigt vurderet og godkendt af Danmarks Miljø Undersøgelser, DMU, lyder det i svaret fra Naalakkersuisut.

»Jeg ser hellere, at ICC indgår i en konstruktiv dialog med myndighederne i stedet for usaglige mudderkastninger,« siger Ove Karl Berthelsen.

Dokumentation

link

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. juni 2010 kl. 20:34

»Den altovervejende grund til, at Naalakkersuisut har godkendt Cairns ansøgning om olieefterforskningsboringer i Grønland, er de meget meget høje sikkerheds-, sundheds-, miljø- og beredskabsmæssige systemer, selskabet vil følge i overensstemmelse med bedste internationale standarder.«

Hvilken myndighed i Grønland, har kompetence til at vurdere at Cairns lever op til disse standarder?

  • bedre end fx den amerikanske regering pt finder deres egne myndigheder i stand til ?

Disse "bedste internationale standarder" er USA desuden i færd med at opgradere ganske betragteligt, så de standarder Cairns evt måtte leve op til, er allerede forældede!

2
22. juni 2010 kl. 19:45

Lige så venligt er det i manchetten, at ophøje Aqqaluk Lynge til inuitternes (?) formand.

1
22. juni 2010 kl. 18:31

Det er meget venligt af skribenten at ophøje hjemmestyret til 'Regering', der tilmed har en 'minister'.

Spørgsmålet er om motivationen til ophøjelsen er mere politisk end faktuel.