Grønlands råstofminister: Vi får snart fem kæmpe-miner

Holder råstofminister Jens-Erik Kirkegaards optimisme, bliver der inden længe udvundet både bly, zink, jern, rubiner og sjældne jordartsmetaller fra Grønlands undergrund.

På et møde i sidste uge i Grønlands repræsentation på Christianshavn gik selvstyrets råstofansvarlige imod nylige udtalelser fra bl.a. geologiprofessor Minik Rosing, Københavns Universitet. Professoren forudser, at der først kommer minedrift i Grønland om 20-25 år.

Det er ifølge Jens-Erik Kirkegaard helt forkert, at mineprojekterne er gået i stå. Ministeren baserer sin optimisme dels på de samtaler, han har med selskaberne, dels på de ansøgninger om udvindingstilladelser, som flere af selskaberne har afleveret.

Selv om Isua-jernminen bliver dyr at anlægge, har investeringen allerede tjent sig ind i løbet af tre år, viser London Minings feasibility-analyse. Illustration: London Mining

Britiske London Mining, hvis ansøgning om at anlægge en jernmalmmine i Godthåbsfjorden har været under behandling i Råstofstyrelsen siden efteråret, er kommet længst:

»Isua-projektet, der kræver en 13,4 milliarder kroner stor investering, ser ud til at blive det første storskalaprojekt i Grønland. Projektet kan gå i gang om halvandet år. Investeringen vil, ifølge selskabet, have tjent sig ind i løbet af tre år,« siger Jens-Erik Kirkegaard.

Han lover, at den nye, grønlandske regeringen tager stilling til ansøgningen i løbet af dens første 100 dage.

Sjældne jordartsmetaller

I slutningen af marts afleverede australske Tanbreez sin ansøgning om at udvinde sjældne jordartsmetaller og feldspat i Kringlerne ved Narsaq i Sydgrønland. Det kræver ifølge Jens-Erik Kirkegaard en anlægsinvestering på en milliard kroner.

Eftersom den radioaktive stråling i Kringlerne ikke overstiger baggrundsniveauet, behøver mineselskabet ikke at vente på, at regeringen ændrer sin hidtidige nultolerancepolitik. Tanbreez' direktør, geologen Greg Barnes, glæder sig desuden over en række andre heldige omstændigheder.

»Minen kommer til at ligge tæt op til en dyb fjord med adgang for skibe op til 70.000 ton. Det vil mindske anlægsomkostningerne betragteligt. Desuden fryser havet og de færreste fjorde til.«

Forekomsten af sjældne jordartsmetaller i Kringlerne er gunstigt beliggende. Illustration: Tanbreez

»Dertil kommer, at både de to større byer Narsaq og Qaqortoq samt den internationale lufthavn i Narsarsuaq befinder sig mindre end 30 kilometer fra minen, og at minen er omgivet af to vandkraftledninger, hvis vi beslutter os for at benytte vandkraft,« tilføjer Greg Barnes.

Lidt længere er perspektivet for den anden sydgrønlandske udvinding af sjældne jordartsmetaller, det ligeledes australsk ejede Kvanefjeld-projekt. Greenland Minerals & Energy vil dog sende sin ansøgning med det samme, hvis nultolerance-loftet for uran som ventet bliver ophævet til efteråret. Kvanefjeld-projektet kræver anlægsinvesteringen på 2,5 milliarder kroner.

Rubiner og zink

Inden året er omme, sender Rambøll VVM-analysen af den rubinmine, som det canadiske mineselskab True North Gems vil åbne nær Fiskenæsset syd for Nuuk, i offentlig høring. Når miljøundersøgelserne er gennemført, ventes Råstofstyrelsen at give projektet udvindingstilladelse, så anlægsarbejde kan gå i gang til næste år.

Syd for Nuuk er True North Gems klar til at udvinde rubiner. Illustration: True north gems

Blandt de ‘meget fremskredne’ projekter nævner Jens-Erik Kirkegaard desuden det nordøstlige zinkmineprojekt i Citronen Fjord. Her regner det australske mineselskab Ironbark sammen med sin kinesiske anlægspartner China Nonferrous Metal Industry (CNM) at søge om udvindingstilladelse til næste år.

Ironbark har netop offentliggjort feasibility-analysen, der ifølge Mining Journal vil gøre det muligt for CNM at rejse en del af den tre milliarder kroner store anlægsinvestering hos de kinesiske banker.

Emner : Råvarer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og hvad bruger man i øvrigt rubiner til?

Ja herhjemme og blandt menigmand er rubinen ikke den først foretrukne. Kvinder tænker på en diamant på størrelse med en 'brosten' :)

Men ved højbordet eller i udlandet ved man... "I tusinder af år har rubinen været den mest kostbare ædelsten i verden. Den har alt som en værdifuld ædelsten skal besidde. Fantastisk farve, robust og hård og en superb brillans. Som tillæg er den i de fineste eksemplarer en meget sjælden ædelsten." .... http://www.dgal.dk/Joomla/index.php?option...

  • 0
  • 0

Det går hurtigt nu med den Grønlandske mine udvikling

http://thediplomat.com/2013/06/20/chinas-a...

Ja, der står... hvis og hvis og det 'hvis' er koblet til jernminen Isua, hvor status er..

"*London Mining, the local owner of the field, has responded to this by email: "London Mining is currently in preliminary discussions regarding the financing of London Mining's Isua project in Greenland. London Mining confirms that it is not currently in discussions with State-owned mining firm Sichan Xinue Mining."

"Det er ifølge Jens-Erik Kirkegaard helt forkert, at mineprojekterne er gået i stå..."

Da 'hvis' i øjeblikke har status 'Stall', og Jens-Erik Kirkegård ved noget om Isua, som andre stadig ikke ved, så tror jeg at du var for hurtigt ude :)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten