Grønland lukker kontroversielle minesager for offentligheden

Mens Grønland skal til at forberede flere ambitiøse mineprojekter, vil den Grønlandske regering indføre en lov, der fratager miljøorganisationer, journalister og borgere retten til at få aktindsigt i miljøoplysninger og beslutninger omkring udvindingen af råstoffer. Det skriver Jyllands-Posten.

Får regeringen lovgivningen igennem, vil det først være muligt at få aktindsigt, efter at beslutningen om at tildele virksomheder tilladelse til minedrift er taget. Desuden vil loven fratage borgere klagemuligheder over landsstyrets beslutninger om minedrift, skriver avisen.

Lovforslaget vækker bred kritik fra både eksperter, miljøorganisationer og oppositionspartiet IA, der både kalder det udemokratisk og et miljømæssigt problem.

»Hvis vi lukker ned for, at civilsamfundet og andre kan gå ind og vurdere, om det, der bliver gjort, er godt nok, er det en stor svækkelse af vores system,« siger Sara Olsvig fra IA til Jyllands-Posten.

Det grønlandske landsstyre fremhæver, at den nye lovgivning letter sagsbehandlinger. Men det argument undsiger institutleder på Grønlands Universitet Klaus Georg Hansen, der blandt andet forsker i storskalaprojekter.

»Ja, det tager lang tid at behandle anmodninger om aktindsigt, men det må man løse med ekstra medarbejdere. Det ligner et forsøg på at holde befolkningen ude af disse potentielt kontroversielle beslutninger,« siger han til Jyllands-Posten.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra den grønlandske råstofminister Jens-Erik Kirkegaard, der dog i en tidligere pressemeddelelse har tilkendegivet, at han ikke ser lovforslaget som nogen begrænsning af offentligheden.

Den grønlandske ombudsmand er dog skeptisk, og hun har nu bedt om en forklaring fra det grønlandske råstofdepartement.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er ærgeligt at en sådan debat ikke kan forgår i det offentlige rum. På den anden side - hvis debatten i Grønland blev afspejlet i debatten her på ing.dk, så forstår jeg godt man har lukket for offentligheden. Debatterne herinde var jo ikke baseret på reel viden, men nærmest en konkurrence om hvem der kunne overgå hinanden i skræmmebilleder.

En mine vil altid medføre et hul i jorden og bjerge med affald. Men fred med det, bare det håndteres ordentligt. Her hvor jeg bor (Københavns vestegn) er de bedste rekreative område et par gamle slaggebjerge og et kæmpe affaldsbjerg fra dengang man ryddede den sorte firkant på Nørrebro.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten