Grønlænderne har genetisk tilpasset sig en arktisk kost med masser af fedt og protein

Illustration: Scanpix

Grønland har oplevet flere indvandringsbølger gennem tiderne. De nuværende beboeres forfædre kom til øen for omkring tusind år siden og tilhørte en befolkningsgruppe, som havde levet andre steder i Arktis i flere tusinde år.

Genetisk set er deres nærmeste slægtninge Han-kineserne, som i dag udgør mere end 90 procent af Kinas befolkning. Livsbetingelserne i Arktis har dog ført til, at der har udviklet sig markante genetiske forskelle mellem grønlændere og kinesere. Det kunne en international forskergruppe med deltagelse fra flere danske universiteter og hospitaler og ledet af Torben Hansen fra Københavns Universitet berette i Science i september.

Forskerne har indsamlet genetisk materiale fra 4.500 grønlændere og derved fundet forklaringen på, at grønlændere kan leve af en kost primært bestående af protein og fedt fra fisk og havpattedyr og på grund af manglen på grøntsager uden mange kulhydrater. Undersøgelsen viste, hvordan grønlænderne gennem naturlig selektion har tilpasset sig til et meget højt indtag af omega-3- og omega-6-fedtsyrer.

Studiet viser fordelene ved at foretage undersøgelser i mindre, homogene befolkningsgrupper og betydningen af sådanne studier for udviklingen af personlig medicin. Sarah Tishkoff, University of Pennsylvania

Forskerne kunne desuden påvise, at to genvarianter som følge heraf betyder, at grønlænderne er et par centimeter lavere og vejer omkring fire kilogram mindre, end de ellers ville have gjort.

Der er tidligere lavet tilsvarende studier af den europæiske befolkning, uden at denne sammenhæng mellem genmutation og højde er blevet opdaget. Forklaringen er, at mutationen er meget sjælden hos europæere, så det ville have krævet omkring en kvart million forsøgspersoner at finde sammenhængen.

Sarah Tishkoff fra University of Pennsylvania i USA påpegede på den baggrund i en kommentar i Science, at det danske studie viser fordelene ved at foretage undersøgelser i mindre, homogene befolkningsgrupper og betydningen af sådanne studier for udviklingen af personlig medicin.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når Greenpeace synes det er galt at dræbe sælerne, så slår de faktisk grønlænderne ihjel, fordi de behøver føden de får derfra. Det ville svare til at forbyde europæere at slagte svin, men så langt tør greenpeace nok ikke gå.

  • 0
  • 10
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten