Grøn vaskemaskine bruger vand som ballast i stedet for beton

For at at undgå at vaskemaskinen hopper og danser, når der bliver centrifugeret, fylder man i dag vaskemaskiner med tunge betonblokke.

Men selvom betonen i vaskemaskinen fungerer fint i praksis, går det ud over både klimaet og ryggene på installatørerne, der må slæbe rundt på maskiner, der ofte vejer 80-100 kg.

Ny forskning fra Nottingham Trent University har dog et bud på, hvordan man kan gøre produktion, transport og installation lettere - uden at det går ud over maskinens evne til at forholde sig i ro, skriver The Guardian.

I stedet for betonblokke kommer maskinerne med tomme beholdere, som ved installationen fyldes med vand. Ifølge forskerne kaster vaskemaskinens tromle ikke mere rundt med maskinen, når der benyttes vand som ballast frem for beton.

Meget at spare

Professor Amin Al-Habaibeh, der har designet den nye beholder, ser det som en god løsning på flere fronter:

Læs også: Energinet.dk frigiver data: Følg danskernes energiforbrug i går, nu og i morgen

»Denne bæredygtige løsning sparer ikke blot omkostninger og energi i forbindelse med transport, men giver også ergonomiske, sundhedsmæssige og sikkerhedsmæssige fordele for dem, der fysisk håndterer vaskemaskiner,« siger han til The Guardian.

Ved at spare betonblokkene og i stedet indsætte tomme beholdere, der kun vejer ca, 3 kg, er det muligt at spare en tredjedel af maskinens vægt. Det betyder meget alene for transporten, hvor en besparelse på 100 kg kan spare 8,5 g CO2 og 0,35 liter benzin pr. 100 km.

De britiske forskere bag forsøget anslår, at der i Storbritannien hvert år sælges 3,5 millioner vaskemaskiner - og CO2-besparelsen alene for den lavere vægt vil spare klimaet for 44.625 ton CO2 årligt.

Forskningsprojektet er støttet af EU.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

bruge vandbeholderen som varmereservoir. Enten mellem vaskene i weekenden, hvor maskinen ofte kører gang efter gang, eller som "radiator" i huset i stedet for at lade det varme vand løbe i afløbet.

 • 3
 • 1

Tror at beholderen laves som en god gammeldags parasol fod. Fyldes en gang, prop på og evt. efterfyldes ved behov.

Ideen er så simpel at jeg undres over det ikke er fundet på før.

Jeg tænker nogen har fundet ud af at vandbeholdere bliver rystet i stykker relativt hurtigt? Hvorfor løsningen i måske ikke er funktionel til mere end nogle få hundrede vaske?

 • 10
 • 0

Måske kunne man...

          bruge vandbeholderen som varmereservoir. Enten mellem vaskene i weekenden, hvor maskinen ofte kører gang efter gang, eller som "radiator" i huset i stedet for at lade det varme vand løbe i afløbet. 

[quote id=809493]

@ Brian Jensen

En varm vaskemaskine opvarmer vel rummet ligeså meget som hvis vandet blev pumpet over i en radiator.

At "blokere" varmen fra maskinen for at opfange varmen i en vandbeholder for at pumpe det varme vand over i en radioator for at varme huset op virker ærligt talt lidt molboagtigt.

 • 4
 • 3

Tror ikke det dur! Det står i originalartiklen, at der er indsat plastbeholdere, der vejer 3 kg. ( meget) og de beregner CO 2 besparelsen ud fra transport af 100kg.

Vores vaskemaskiner vejer jo meget mindre. 50-80-90kg

Tænker også, der vil komme nogle hygiejneproblemer, når vandet bliver gammelt. Så vi fortsætter med støbejern eller beton, og ikke plast og vand.

 • 1
 • 4

Hvad er problemet siden det har krævet både en professor og EU støtte at udvikle et vandbeholderkoncept?

Kan en vandbeholder i plast ikke klare vibrationerne i 20 år uden at revne ? En vandbeholder i rustfri? stål er forholdsvis dyr, og er sikkert dyrere end en betonklods til <1 kr/kg.

En vandbeholder bliver større end en tilsvarende vægt i beton/støbejern, og en vaskemaskine er begrænset af indbygningsmål i køkken/bryggerselementer.

Montørerne af vaskemaskiner går ikke og løfter på vaskemaskiner, de bruger en sækkevogn.

Min erfaring fra husholdningsvaskemaskiner er, at de har en faconstøbt betonklods i bunden. Jeg har set industrivaskemaskiner med 2+2 støbejernsvægte spændt fast på/omkring karret.

 • 4
 • 0

Ideen er så simpel at jeg undres over det ikke er fundet på før.

I dag skal der jo forskere til alt.

Kan en vandbeholder i plast ikke klare vibrationerne i 20 år uden at revne ?

Det er faktisk et godt spørgsmål. Men i dag holder husholdningsmaskiner jo ikke 20 år :-(

En alternativ løsning kunne være muligheden for at bolte maskinen fast i væggen. Hvis altså væggen kan holde til vibrationerne!

 • 1
 • 2

Jamen selvfølgelig bliver nye vaskemaskiner fragtet fra fabrikken og ud til slutbrugeren en af gangen igennem Europa!! Så sikke noget at bruge et rundt tal, til at beregne ud fra.....

 • 0
 • 3

Eller fylde den op med det sidste skyllevand, som så kan bruges i klarvasken næste gang. Det er jo kun ved centrifugeringen der skal være vand i. Opvaskemaskinerne har det allerede, da det fungerer som en varmeveksler og bruges til tørringen, hvor den varme fugt fra servicet kondenserer på den ene side, hvor der fyldes koldt postevand i.

 • 1
 • 0

Nå, vi har begge ret, men husholdningsvaskemaskinerne i 60-70erne var lavet i Tommerup.

Fra Wikipedia " Omkring 1960 samledes produktionen af vaskemaskiner i Tommerup på Fyn, og i 1970 købte man vaskemaskinfabrikken Ferm i Ulstrup ved Randers.

"

 • 1
 • 0

En alternativ løsning kunne være muligheden for at bolte maskinen fast i væggen. Hvis altså væggen kan holde til vibrationerne!

Så skal tromlen også fikseres, hvis resten af maskinen fikseres.

Det er tromlen der vibrationsdæmpes, så betonen absorberer bevægelsesenergien i stedet for resten af maskinen.

Hvis tromlen ikke vibrationsdæmpes, vil maskinen vibrere sig selv i smadder, fikseret til væggen eller ej.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten