Grøn tænketank revser energikrav: »Bygningsreglement underminerer fjernvarme«
To kommende naboer vil bygge helt ens huse, bortset fra at den ene vil opvarme sit med fjernvarme, mens den anden vil bruge en individuel varmepumpe.
Før de to kommende husejere kan komme i gang med at bygge, vil de imidlertid opdage, at valget af fjernvarme tvinger den ene til f.eks. at isolere bedre eller sætte solceller på taget, for at huset kan leve op til energikravene i Bygningsreglementet (BR18). Huset med varmepumpe klarer kravene uden ekstraforanstaltninger.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Varmepumper til fjernvarme skal op på en noget højere temperatur som giver lavere virkningsgrad (COP)
Jacob - du glemmer at stor anlægsdrift giver mulighed for 2 trins varmepumper, hvilket hæver virkningsgraderne til COP 3,7-3,8. Den gennemsnitlige COP på OK's varmepumper solgt på abonnement liger på 2,8.
Selv med tab i ledningsnettet på 18-20% ligger den centrale varmepumpe over de individuelle vand-vand varmepumper
Hvor mange nabokonflikter har fjernvarmeforsyning alene givet anledning til over årene?
Barmarksværker?
Også tidligere tiders tvangstilslutninger har givet mange konflikter. En af de seneste var i Horsens, hvor nogle blev tvunget ind vhja. forældede tal for varmepumper.
Hedensted fjernvarme har gennem tiden haft en del konflikter med bestyrelser, som bryder vedtægterne, forsøg på etablering af ulovlige vedtægter, falsk markedsføring til nye forbrugere etc.
De fleste steder vælger man nok mere hæderlige bestyrelsesmedlemmer, men omvendt kan det nok ikke udelukkes at det findes andre steder.
Det giver ikke i alle tilfælde arbejde til offentlige forvaltninger, men det betyder ikke at alt er fryd og gammen.
Kan det nogensinde blive bedre at bruge fjernvarme fra en central varmepumpe end at have varmepumpen ved den enkelte husstand.
@ Jacob
Ja det kan det ofte ! Centrale varmepumper kan udnytte spildenergi fra f.eks. serverparker eller renseanlæg, og samlet opnå en bedre virkningsgrad. Og i modsætning til individuelle varmepumper skal kollektive fjernvarmeforsyning dokumentere robust samfundsøkonomi ved nye udstykninger før der etableres ledningsnet
Det er grundlæggende forkert at blande disse primærfaktorer ind i husets energiforbrug. Husets energiegenskaber skal vedrøre huset og ikke hvordan det opvarmes.</p>
<p>Opvarmningsmåden kan ændres mange gange i husets levetid, så det er noget rod at blande disse faktorer ind i husets egenskaber. Hvis man vil bruge det politisk til at fremme eller dæmpe visse opvarmningsformer må man gøre det særskilt.
@ Svend
Se her bliver jeg for en gangs skyld nød til at give dig ?. Husets egenskaber vedrører huset og ikke hvordan energien tilføres.
Det er grundlæggende forkert at blande disse primærfaktorer ind i husets energiforbrug. Husets energiegenskaber skal vedrøre huset og ikke hvordan det opvarmes.
Opvarmningsmåden kan ændres mange gange i husets levetid, så det er noget rod at blande disse faktorer ind i husets egenskaber. Hvis man vil bruge det politisk til at fremme eller dæmpe visse opvarmningsformer må man gøre det særskilt.
Primærenergifkatoren for fjernvarme inkludere vel også energi unyttet af spildvarme.Primærenergifaktorerne er sådan set korrekt regnet ud, påpeger han, men fjernvarmens unikke fordele – såsom muligheden for at udnytte overskudsvarme fra datacentre og industri til at varme boliger op – medtages ikke.
bare fordi leverandøren af en energikilde synes det bliver dyrt og besværligt at opfylde kravene bør de ikke bøjes i retning af at favorisere denne.
sådan burde det da heller ikke være. Men hvorfor må individuel brændefyring da udlede langt mere luftforurening i stuehøjde end fjernvarmeanlæggene og individulle varmepunper har givet støjklager landet over? Ad ingeniørens skriverier sidste forår.
Hvor mange nabokonflikter har fjernvarmeforsyning alene givet anledning til over årene? Måske ca. 0.
De sekundære miljøbivirkninger ved de forskellige opvarmningsformer mangler fortsat at blive vægtet og prissat på tværs.
Fx støjgener, herunder cikadeeffekter ved varmepumper, luftkvalitetsgener ved brændefyring og dertil de årelange skatteyderfinansierede udgifter ved udredninger, konflikthåndtering og ret mislykkedes forsøg på regulering.
Så længe der ikke stilles ensartede krav på tværs af anlæg, og bivirkningerne ikke lægges oven i regningen, er konkurrencen meget skæv til fordel for de individuelle anlæg.
Kan det nogensinde blive bedre at bruge fjernvarme fra en central varmepumpe end at have varmepumpen ved den enkelte husstand. Specielt ved nybyggeri er det muligt at lave husstandsvarmepumper med en fremløbstemperatur på under 40 grader til opvarmning. Det gør i sig selv noget ved virkningsgraden for varmepumper. Varmepumper til fjernvarme skal op på en noget højere temperatur som giver lavere virkningsgrad (COP). Udover ovenstående kræver (ny) fjernvarme investering og vedligeholdelse af fjernvarmenet, varmetab samt en ikke ubetydelig energimængde til at pumpe vand rundt. Energilagring i fjernvarmenettet er godt, men varmelagring kan etableres billigere ved den enkelte husstand (eks i forbindelse med varmtvandsbeholdere).
bare fordi leverandøren af en energikilde synes det bliver dyrt og besværligt at opfylde kravene bør de ikke bøjes i retning af at favorisere denne.
Ja, der er en del, som ikke rigtigt har forstået problemerne med Sovjettidens 5-årsplaner.
Fjernvarmen er til for varmeforbrugerne - ikke omvendt.
Denne indlysende absurditet skyldes grundlæggende at æbler og pærer alt for ofte sammenlignes i energidebatten, lovgivning og statslig styring. Omkostning og CO2 udledning ved produktion af møllestrøm (som vinden blæser) og sol (som solen skinner) kan ikke direkte sammenlignes med fleksibel strømproduktion fra fx biomasse, fossiler, vandkraft som igen ikke kan sammenlignes med stabil produktion fra fx a-kraft. På helt tilsvarende vis kan fleksibelt forbrug (fx fjernevarme) ikke sammenlignes med ikke fleksibelt forbrug (fx hustandsvarmepumper). Det værste er at vores energiminister (og hans fæller typisk på venstrefløjen i EU) helt indlysende ikke har forstået det og/eller af populistiske/spin årsager nægter at acceptere fakta, hvilket nu indirekte har katastrofale følger for verdensfreden, vores energiforsyning samt klimaet, suk... Senest lader til tyskerne (kansler Olaf Scholz) er ved at komme til fornuft og at andre følger.
Hver gang der er en forbruger... vrøvl.
- der flytter fra naturgas til fjernvarme;
- der flytter fra el til fjernvarme;
- der flytter fra PSTN til fiber;
- der skifter mælk ud med juice; o.s.v. er der et kollektivt forsyningsnet der lider tab og et der vinder. BR18 stiller krav, men kravene er ligeværdige, og bare fordi leverandøren af en energikilde synes det bliver dyrt og besværligt at opfylde kravene bør de ikke bøjes i retning af at favorisere denne. Det er jo netop det der er skævvridning.