Grøn tænketank revser energikrav: »Bygningsreglement underminerer fjernvarme«

Plus2. marts 2022 kl. 05:2112
Grøn tænketank revser energikrav: »Bygningsreglement underminerer fjernvarme«
Illustration: Concito.
Man kan ikke lade kollektiv fjernvarme og individuelle varmepumper konkurrere på samme vilkår, mener seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito.
Artiklen er ældre end 30 dage

To kommende naboer vil ­bygge helt ens huse, bortset fra at den ene vil opvarme sit med fjernvarme, mens den anden vil bruge en individuel varmepumpe.

Før de to kommende husejere kan komme i gang med at bygge, vil de imidlertid opdage, at valget af fjernvarme tvinger den ene til f.eks. at isolere bedre eller sætte ­solceller på taget, for at huset kan leve op til energikravene i Bygnings­reglementet (BR18). Huset med varmepumpe klarer kravene uden ekstraforanstaltninger.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
2. marts 2022 kl. 19:19

Varmepumper til fjernvarme skal op på en noget højere temperatur som giver lavere virkningsgrad (COP)

Jacob - du glemmer at stor anlægsdrift giver mulighed for 2 trins varmepumper, hvilket hæver virkningsgraderne til COP 3,7-3,8. Den gennemsnitlige COP på OK's varmepumper solgt på abonnement liger på 2,8.

Selv med tab i ledningsnettet på 18-20% ligger den centrale varmepumpe over de individuelle vand-vand varmepumper

11
2. marts 2022 kl. 18:50

Hvor mange nabokonflikter har fjernvarmeforsyning alene givet anledning til over årene?

Barmarksværker?

Også tidligere tiders tvangstilslutninger har givet mange konflikter. En af de seneste var i Horsens, hvor nogle blev tvunget ind vhja. forældede tal for varmepumper.

Hedensted fjernvarme har gennem tiden haft en del konflikter med bestyrelser, som bryder vedtægterne, forsøg på etablering af ulovlige vedtægter, falsk markedsføring til nye forbrugere etc.

De fleste steder vælger man nok mere hæderlige bestyrelsesmedlemmer, men omvendt kan det nok ikke udelukkes at det findes andre steder.

Det giver ikke i alle tilfælde arbejde til offentlige forvaltninger, men det betyder ikke at alt er fryd og gammen.

10
2. marts 2022 kl. 17:37

Kan det nogensinde blive bedre at bruge fjernvarme fra en central varmepumpe end at have varmepumpen ved den enkelte husstand.

@ Jacob

Ja det kan det ofte ! Centrale varmepumper kan udnytte spildenergi fra f.eks. serverparker eller renseanlæg, og samlet opnå en bedre virkningsgrad. Og i modsætning til individuelle varmepumper skal kollektive fjernvarmeforsyning dokumentere robust samfundsøkonomi ved nye udstykninger før der etableres ledningsnet

9
2. marts 2022 kl. 17:32

Det er grundlæggende forkert at blande disse primærfaktorer ind i husets energiforbrug. Husets energiegenskaber skal vedrøre huset og ikke hvordan det opvarmes.</p>
<p>Opvarmningsmåden kan ændres mange gange i husets levetid, så det er noget rod at blande disse faktorer ind i husets egenskaber. Hvis man vil bruge det politisk til at fremme eller dæmpe visse opvarmningsformer må man gøre det særskilt.

@ Svend

Se her bliver jeg for en gangs skyld nød til at give dig ?. Husets egenskaber vedrører huset og ikke hvordan energien tilføres.

8
2. marts 2022 kl. 12:33

Det er grundlæggende forkert at blande disse primærfaktorer ind i husets energiforbrug. Husets energiegenskaber skal vedrøre huset og ikke hvordan det opvarmes.

Opvarmningsmåden kan ændres mange gange i husets levetid, så det er noget rod at blande disse faktorer ind i husets egenskaber. Hvis man vil bruge det politisk til at fremme eller dæmpe visse opvarmningsformer må man gøre det særskilt.

7
2. marts 2022 kl. 12:07

Primærenergifaktorerne er sådan set korrekt regnet ud, påpeger han, men fjernvarmens unikke fordele – såsom muligheden for at udnytte overskudsvarme fra datacentre og industri til at varme boliger op – medtages ikke.

Primærenergifkatoren for fjernvarme inkludere vel også energi unyttet af spildvarme.

6
2. marts 2022 kl. 11:38

bare fordi leverandøren af en energikilde synes det bliver dyrt og besværligt at opfylde kravene bør de ikke bøjes i retning af at favorisere denne.

sådan burde det da heller ikke være. Men hvorfor må individuel brændefyring da udlede langt mere luftforurening i stuehøjde end fjernvarmeanlæggene og individulle varmepunper har givet støjklager landet over? Ad ingeniørens skriverier sidste forår.

Hvor mange nabokonflikter har fjernvarmeforsyning alene givet anledning til over årene? Måske ca. 0.

5
2. marts 2022 kl. 11:10

De sekundære miljøbivirkninger ved de forskellige opvarmningsformer mangler fortsat at blive vægtet og prissat på tværs.

Fx støjgener, herunder cikadeeffekter ved varmepumper, luftkvalitetsgener ved brændefyring og dertil de årelange skatteyderfinansierede udgifter ved udredninger, konflikthåndtering og ret mislykkedes forsøg på regulering.

Så længe der ikke stilles ensartede krav på tværs af anlæg, og bivirkningerne ikke lægges oven i regningen, er konkurrencen meget skæv til fordel for de individuelle anlæg.

4
2. marts 2022 kl. 09:36

Kan det nogensinde blive bedre at bruge fjernvarme fra en central varmepumpe end at have varmepumpen ved den enkelte husstand. Specielt ved nybyggeri er det muligt at lave husstandsvarmepumper med en fremløbstemperatur på under 40 grader til opvarmning. Det gør i sig selv noget ved virkningsgraden for varmepumper. Varmepumper til fjernvarme skal op på en noget højere temperatur som giver lavere virkningsgrad (COP). Udover ovenstående kræver (ny) fjernvarme investering og vedligeholdelse af fjernvarmenet, varmetab samt en ikke ubetydelig energimængde til at pumpe vand rundt. Energilagring i fjernvarmenettet er godt, men varmelagring kan etableres billigere ved den enkelte husstand (eks i forbindelse med varmtvandsbeholdere).

2
2. marts 2022 kl. 09:17

Denne indlysende absurditet skyldes grundlæggende at æbler og pærer alt for ofte sammenlignes i energidebatten, lovgivning og statslig styring. Omkostning og CO2 udledning ved produktion af møllestrøm (som vinden blæser) og sol (som solen skinner) kan ikke direkte sammenlignes med fleksibel strømproduktion fra fx biomasse, fossiler, vandkraft som igen ikke kan sammenlignes med stabil produktion fra fx a-kraft. På helt tilsvarende vis kan fleksibelt forbrug (fx fjernevarme) ikke sammenlignes med ikke fleksibelt forbrug (fx hustandsvarmepumper). Det værste er at vores energiminister (og hans fæller typisk på venstrefløjen i EU) helt indlysende ikke har forstået det og/eller af populistiske/spin årsager nægter at acceptere fakta, hvilket nu indirekte har katastrofale følger for verdensfreden, vores energiforsyning samt klimaet, suk... Senest lader til tyskerne (kansler Olaf Scholz) er ved at komme til fornuft og at andre følger.

1
2. marts 2022 kl. 09:07

Hver gang der er en forbruger... vrøvl.

  • der flytter fra naturgas til fjernvarme;
  • der flytter fra el til fjernvarme;
  • der flytter fra PSTN til fiber;
  • der skifter mælk ud med juice; o.s.v. er der et kollektivt forsyningsnet der lider tab og et der vinder. BR18 stiller krav, men kravene er ligeværdige, og bare fordi leverandøren af en energikilde synes det bliver dyrt og besværligt at opfylde kravene bør de ikke bøjes i retning af at favorisere denne. Det er jo netop det der er skævvridning.