Grindstedarbejder: Kviksølvmålinger hang i frokostsalen

En gang om ugen stimlede medarbejdere på Grindstedværket sammen nær en tavle ved indgangen til frokostsalen og kiggede på målinger af kviksølvværdierne i hinandens blod og urin.

Det var i 1975 til 1979, og medarbejderne kendte udmærket til faren fra kviksølvet i produktionen. Ledelsen udlevede dels et hæfte, dels understregede den de skadelige effekter under ansættelsessamtalen.

»Jeg blev spurgt, om jeg havde fået de børn, jeg ville have. Hvis ikke, skulle jeg lade være med at tage jobbet,« fortæller Holger Callesen til regionalavisen Jyskevestkysten.

Holger Callesen var på det tidspunkt 38 år og havde fået 3 børn. Han arbejdede på den berygtede kviksølvafdeling B2. På hans skiftehold er kun én tidligere kollega, Egon Lauridsen, i live i dag.

Han bekræfter oplysningerne, der dermed er i skarp kontrast til fagbladet 3F, som gennem aktindsigt og interviews med andre tidligere ansatte i sidste uge berettede, at ledelsen undlod at oplyse om målingerne.

Den fortielse skulle være sket, til trods for at indholdet af kviksølvresterne i medarbejdernes urin og blod sommetider var henholdsvis 28 og 10 gange højere end datidens tilladte grænseværdier, og at både embedslæger og Arbejdstilsynet gang på gang påpegede de farlige produktionsforhold.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg vil som arbejdskammerat til Holger Callesen bekræfte at kviksølvsmålingerne var tilgængelige for alle medarbejdere og besøgende på fabrikken i den nævnte årrække. Vi talte åbent om kviksølvets farlighed og kendte udmærket konsekvenserne af et forhøjet kviksølvstal. INGEN - hverken medarbejdere, fabriksledelse eller myndigheder var tilfredse med at produktionen foregik med anvendelse af et så miljøfarligt metal. Problemet var at der ikke var nogen alternativ produktionsmetode.

 • 0
 • 0

På hans skiftehold er kun én tidligere kollega, Egon Lauridsen, i live i dag

 • hvilket viser, at de forargede 'anmeldere' er for tidligt ude og (foreløbigt) har gjort regning uden vært!
 • 0
 • 0

Han arbejdede på den berygtede kviksølvafdeling B2. På hans skiftehold er kun én tidligere kollega, Egon Lauridsen, i live i dag

For at få et retvisende indryk ville det være rart om artiklens forfatter havde havde anført dødsårsagerne for kollegerne; men de er måske døde af alderdom, og det ville jo ødelægge hele historien. Som artiklen er skrevet fremstår dødsfaldene som værende relaterede til kviksølvet i produktionscessen uden nogen form for dokumentation, - og det synes jeg faktisk at sagen er for alvorlig til.

 • 0
 • 0

Kære Niels Peter Jepsen

Det ærgrer mig, at mine formuleringer har givet dig indtrykket, at jeg antyder, at Egon Lauridsens kollegers dødsfald hænger sammen Grindstedværket. Det har overhovedet ikke været hensigten. Jeg kender slet ikke til antallet af kolleger på skifteholdet eller årsagerne til deres dødsfald. Derfor valgte jeg bevidst eller i hvert fald forsøgte en så nøgtern sætning ved blot at konstatere, at de modsat den 71-årige Egon Lauridsen ikke er i live i dag.

Med venlig hilsen Mads Nyvold, journalist ing.dk

 • 0
 • 0

Hej Jens Jeg har lige snakket hyggeligt med Egon om hvad farve månen havde, så det nummer, du gav mig er godt. Han er 70 & iorden, bekræfter Holgers historie om ugentlige prøver. Han skal til møde onsdag i Billund om det & snakker med mange på pensionistture med bl. a. Personale Hans Hansen. Han huskede dig, men - din mailaddresse var for moderne for ham. Det fik det hele til at falde lidt på plads for mig, der selvfølgelig bliver bekymret over at følge med i debatten. Jeg holdt jo selv op, fordi jeg var bange & savnede åben statistik om de gamles mistanker om f. eks. kræft på de enkelte processer; og så at læse indlæg fra tidligere ansatte i tårnet på B1 & arbejdsmedicinere, der ikke kan få adgang til tallene fra ribose..... Venlig Hilsen & rart at opfriske hukommelsen sammen Palle

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten