Grenfell-overlevende risikerer asbest-sygdomme

8. oktober 2018 kl. 16:171
Grenfell-overlevende risikerer asbest-sygdomme
Illustration: London Metropolitan Police.
Beboere og brandmænd, der inhalerede røg under den tragiske brand i højhuset Grenfell i London, kan have fået asbest ned i lungerne, advarer retsmediciner, der har undersøgt de omkomne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Problemerne for de beboere, der slap ud af Grenfell-højhuset, da det brændte i juni sidste år, er ikke slut. Det viser et brev, som Fiona Wilcox, der er ansvarlig for at identificere og fastslå dødsårsagen for de mange ofre, har sendt til lederen af det britiske sundhedsvæsen, NHS.

Ifølge brevet kan de overlevende have inhaleret asbestholdigt støv og røg under branden. Højhuset, der blev opført i 1974, havde nemlig asbestholdige lofter og skabe, der skjulte varmeinstallationerne i lejlighederne. De fleste af de 72 omkomne døde, fordi de fik giftig røg i lungerne, og de overlevende risikerer ifølge retsmedicineren at få alvorlige sygdomme, hvis de har fået asbeststøv og røg ned i lungerne.

Helbred skal tjekkes

Derfor opfordrer Fiona Wilcox myndighederne til at sætte et overvågnings- og screeningssystem op for både beboerne og de redningsfolk, der kom dem til hjælp.

Læs også: Efter Grenfell-dødsbranden: Storbritannien forbyder brændbare materialer på højhuse

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Uden passende systematisk helbredsovervågning er der en risiko for, at der i overlevende, beredskabsfolk og folk, der har arbejdet i området kan opstå sygdomme, der ikke bliver opdaget, og som dermed kan forkorte deres forventede levetid,« skriver hun ifølge avisen The Guardian.

Sundhedsstyrelse ikke bekymret

Asbestrelaterede sygdomme kan være årtier om at udvikle sig, men Public Health England – der svarer til den danske Sundhedsstyrelse – har tidligere hævdet, at målinger af asbestindholdet i luften omkring brandtomten ikke viste alarmerende niveauer.

Læs også: Kommune og udlejer mistænkt for manddrab i Grenfell Tower

NHS har ikke svaret direkte på, om beboere og brandmænd vil blive fulgt resten af livet, men blot bekræftet at have modtaget brevet og fortalt, at man samarbejder med de overlevendes organisation.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
9. oktober 2018 kl. 01:46

Som du så rigtigt skriver vil hovedparten af varebilerne sikkert være døde (afskrevet) indenfor de nævnte intervaller med undtagelse af små håndværkere der ikke bare kan skifte kassevognen ud og indlysende er privatbilismen undtaget. Alt i alt tænkes forslaget at skulle få "de røde" op af stolene så "de blå" kan sige at "de røde" er efter privatbilisterne som så hellere må stemme på "de blå"? Så hovedsagelig nok bare politisk spin uden større substans andet at det tilnærmelsesvis er en gratis omgang, men det lyder da umiddelbart ambitiøset ;)

Euro 3 fra 2000 Euro 4 fra 2005 Euro 5 fra 2009 Euro 6 fra 2014

https://www.rac.co.uk/drive/advice/emissions/euro-emissions-standards/