Grenfell-brand: Gasrør manglede brandbeskyttelse
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Grenfell-brand: Gasrør manglede brandbeskyttelse

En del af årsagen til den katastrofale brandudvikling i Grenfell Tower skal måske findes indenfor. To tredjedele af gasrørene fra hovedstrengen til lejlighederne var ikke blevet brandbeskyttet inden branden. Illustration: London Metropolitan Police

Brandbar isolering og facadebeklædning var måske ikke de eneste årsager til, at branden i højhuset Grenfell Tower i London fik så katastrofale og fatale konsekvenser.

Ifølge avisen The Guardian manglede en stor del af gasrørene i bygningen nemlig brandbeskyttelse.

Højhuset blev renoveret i 2016 og fik blandt andet monteret nye gasrør op gennem højhusets trappetårn og ud til de enkelte lejligheder. Placeringen af gasrørene var blevet godkendt af en brandsikkerhedskonsulent - med den betingelse, at de skulle beskyttes af ‘brandklassificeret’ inddækning.

Klagede tre måneder før brand

I marts klagede beboerne til Londons brandvæsen over, at inddækningen endnu ikke var monteret, og at folk var meget bange for, hvad der kunne ske.

I slutningen af marts lovede National Grid, der ejer gasdistributionen i London, at de ville se at få pakket rørene ind, men to tredjedele af de vandrette gasrør manglede stadig inddækning, da der gik ild i et køleskab i en lejlighed 14. juni.

Overlevende så gaseksplosioner

Indtil videre har der været meget fokus på, hvilken rolle den nye facadebeklædning og isolering, som var en anden del af renoveringen, har spillet for brandens udvikling. Men der var tilsyneladende også gaseksplosioner inde i bygningen.

»Der var eksplosioner, hvorend du så hen - masser af brag og blå gas, der kom ud alle vegne,« fortalte en af de overlevende, Mickey Paramasivan, umiddelbart efter branden.

Byens brandvæsen har også tidligere bekræftet, at de var nødt til at få lukket gasledningen i bygningen, før de kunne komme til at lave egentlig brandbekæmpelse.

Grundige undersøgelser undervejs

Flere undersøgelser af branden er allerede i gang.

Politiet og beredskabet i gang med at undersøge brandårsagerne, og premierminister Theresa May har nedsat en undersøgelseskommission for branden og varslet en national undersøgelse. Regeringen har desuden udpeget et rådgivende råd, der skal hjælpe myndighederne med hurtigt at reagere, hvis undersøgelserne indikerer, at der kunne være generelle problemer med den britiske bygningsmasse eller bygningslovgivningen.

Det foreløbige dødstal er 79. Men politiet forventer at finde flere, efterhånden som de kommer gennem ruinerne.

Politiets video inde fra Grenfell Tower

Jeg håber de ansvarlige for hver enkelt svigtende sikkerhedskomponent i højhuset bliver draget passende til ansvar.

Det er rystende, at højhuset kunne være beboet samtidig med at brandisolering manglede på gasrør placeret i flugtvejene!
Det bør være kraftigt strafbart - i mine øjne bør det minimum dømmes som uagtsomt manddrab.

  • 9
  • 0

Hvis varme er et problem for gasrør på en brandtrappe er jeg ikke sikker på at jeg uden disse rør kunne bruge en sådan?

  • 1
  • 3