Greenwashing? Forbrugere oplyses ikke om fossilt indhold i bioposer

30. maj 2018 kl. 05:1412
Greenwashing? Forbrugere oplyses ikke om fossilt indhold i bioposer
Illustration: Københavns Kommune.
Producenten bag Københavns bioposer fremhæver produktet for at være plantebaseret. Det trækker tråde til Coca-Colas Plantbottle, der i 2013 fik kritik for vildledende markedsføring.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selvom bioposerne i Københavns bioaffaldsordning indeholder over 70 pct. plast fra fossile kilder, vildledes forbrugerne til at tro, at produktet er lavet af rent plantemateriale.

»Vores bioposer er lavet af vegetabilsk stivelse og er 100 % nedbrydelige. Bioposen er lige så naturlig, som madaffaldet og bioaffald er i sig selv,« skriver den norske producent Biobag på deres hjemmeside.

Læs også: Københavnske bioposer er lavet af 70 pct. fossil plast

Flere steder på Biobags hjemmeside og hos forhandlere står der, at poserne er lavet af plantemateriale, mens det fossile indhold ikke nævnes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biobags koncernchef Kjell Ivar Bache forklarer, at de ikke har tænkt på, at det kunne være et problem.

»Vores fokus har være på at informere kunden om produktets komposterbarhed og ikke, at der er et fossilt indhold. Alle vores store kunder ved dette, og det er ikke noget hemmelighed,« siger Kjell Ivar Bache.

Vildleder I ikke forbrugerne ved kun at nævne det plantebaserede indhold?

»Nej, det føler jeg ikke. Men vi kan godt være tydeligere, har vi fundet ud af, efter det er kommet i fokus. Der bør stå, at posen er delvist fossilt baseret,« siger koncernchefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vil nu sørge for, at Biobag fremover får varedeklareret posernes indhold mere tydeligt.

Misinformation spredes til forbrugere

Københavns Kommune gjorde i november reklame for de nye bioposer på Facebook, der blev beskrevet som 100 pct. nedbrydelige og lavet af majsstivelse. På det tidspunkt vidste kommunen ikke, at poserne bestod af 71,8 pct. fossil plast. Illustration: Screenshot fra Facebook.

Da embedsmændene i Københavns Kommune fandt ud af, at de grønne poser var lavet af fossil plast, blev de overraskede.

De havde nemlig troet, at poserne var lavet af majsstivelse, og den fortælling var givet videre til borgerne, blandt andet på kommunens Facebook-side i november.

Forvirringen om, hvad bioplast egentlig er lavet af, kalder på bedre forbrugeroplysning, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

»Selvfølgelig bliver man overrasket som forbruger, når man får at vide, at et produkt er lavet af majsstivelse, og det så viser sig, at det kun er en lille procentdel, der er biobaseret,« siger Sine Beuse Fauerby, der er seniorkonsulent i Danmarks Naturfredningsforening. 

Læs også: Greenwashing? Bioplast kan ikke altid nedbrydes i naturen

Hun mener derfor, at det er værd at se nærmere på, hvad der er tilladt at skrive om produktet i forhold til indholdet af plantemateriale og bionedbrydelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Er det for eksempel i orden, at der står, at varen er bionedbrydelig, hvis det kun er under hélt særlige forhold, det gør sig gældende?« siger hun og henviser til, at bioposer ofte kun kan nedbrydes efter forskrifterne i særlige industrielle komposteringsanlæg.

Producent skal sikre korrekt information

Ordet bioplast bruges i flæng om plastprodukter, der enten er bionedbrydelige eller lavet af biobaserede råvarer. For at gøre forvirring fuldkommen, kan et produkt godt være begge dele, som fx en biopose.

Derfor er det vigtigt, at producenten informerer korrekt om produktets indhold og ikke pynter sig med grønne fjer.

Læs også: Coca-Colas grønne flaske var et oliebaseret skønmaleri

»Helt grundlæggende må virksomheder ikke vildlede i markedsføringen. Udover det skal virksomhederne kunne dokumentere rigtigheden af oplysninger om faktiske forhold, som de kommer med i markedsføringen,« siger Danielle Brisson Berggreen, der er fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden.

Produkter må f.eks. ikke markedsføres som genanvendelige, hvis det kun er dele af råvarerne, der kan genanvendes, ifølge Vejledning om brug af miljømæssige og etiske påstande.

Et af de mest kendte eksempler på såkaldt 'greenwashing' er Coca-Colas Plantbottle, der er i 2013 blev markedsført for at være lavet af plantemateriale. Det viste sig dog, at flasken indeholdt langt mere fossilt end plantebaseret materiale, og det udløste kritik fra Forbrugerombudsmanden.

Forbrugerombudsmanden kan ikke udtale sig om en konkret sag, som ombudsmanden ikke har behandlet. Men Danielle Brisson Berggreen forklarer, at der er klare regler for, at producenten skal balancere sine udsagn.

»Hvis en virksomhed markedsfører sig med en miljømæssig påstand, skal de være opmærksomme på ikke at overdrive påstanden,« siger hun.

Svært at nedbryde i naturen

Fakta om biobaseret eller bionedbrydelig plast

Den biobaserede plast er lavet af biogent materiale fra planter og har som råvare et lavere CO2-aftryk end fossil plast. Den samlede miljøpåvirkning afhænger dog af, hvordan råvaren bliver dyrket, forarbejdet og produceret.

Plasten kan være 100 pct. biobaseret eller lavet af blandede fossile og biobaserede polymerkæder, der ender et sted mellem 20-100 pct. biobaseret indhold.

En fordel ved biobaseret plast (fx PE) er, at den kan genanvendes i affaldssystemet og smeltes om sammen med fossil plast af samme type.

Den bionedbrydelige plast kan nedbrydes ved kompostering. Det kan ske under forskellige forhold, afhængig af design - i en hjemmekompost, industriel kompost og i nogle former for biogasanlæg.

Nedbrydningen sker ved, at kompostbakterier omsætter polymerer ved at klippe dem i stykker, enten for enden af polymerkæden, eller ved at bryde kæden op i midten, som får processen til at gå hurtigere.

En bionedbrydelig plast laves af både plante- og fossilt materiale. Ofte blandes typerne, for at materialet opnår tilstrækkelig svejsbarhed og styrke til at kunne anvendes som fx affaldspose. Der findes endnu ikke en biopose, der er 100 pct. biobaseret og bionedbrydelig.

Kilde: Peter Sommer-Larsen, Teknologisk Institut

Mange bioposer er ligesom poserne fra Biobag certificeret som komposterbare efter EU-standarden EN 13432, men ofte kan poserne kun nedbrydes hurtigt under ganske særlige forhold.

»Vi har eksemplet med poser til hundelort, hvor mange folk tror, at posen er nedbrydelig og forsvinder, når man efterlader den i naturen. Men det gør den ikke,« siger Sine Beuse Fauerby.

Ifølge standarden skal bioposer være 90 pct. nedbrudt efter seks måneder, og det sker bedst, hvis de bliver behandlet i et industrielt komposteringsanlæg med den rette mængde ilt, fugt og temperatur.

Læs også: Industri og miljøorganisation dumper bioplast: et ringe alternativ

Derfor er der ikke entydigt en stor klima- eller miljømæssig fordel ved at anvende de bionedbrydelige plastposer, da de hverken er fossilfri eller forgår hurtigt i naturen.

Københavns Kommune vil først undersøge, om bioposerne udleder mindre mikroplast end almindelig plastikposer, inden kommunen tager en endelig beslutning om indsamlingsposens fremtid.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
31. maj 2018 kl. 07:31

Hvori består problemet med xx% fossilt indhold, så længe poserne er nedbrydelige? Er problemet ikke ret symbolsk? Mht CO2 aftryk, kunne jeg godt tænke mig at se tal for hhv biobaseret plast og fossil plast.

11
30. maj 2018 kl. 21:23

Spanden bliver alligevel snasket fordi der trænger væske gennem posen.

Når en af mine poser en gang imellem lækker lidt (det sker ikke særlig ofte), putter jeg den altid i en anden pose, inden jeg smider den i containeren. Selve min spand er endnu ikke blevet snasket.

Husker du at putte al brugt køkkenrulle i spanden også? Det gør jeg, og jeg tror det tager en del af fugten. Dermed begrænses nedbrydningen, og dermed også lugten.

10
30. maj 2018 kl. 21:14

Producenten har vel egentlig blot oversolgt poserne en smule, på niveau med hvad producenter må forventes at gøre.

Producenter må da ikke forventes at "oversælge" (læs: lyve om) deres produkter! Bevares, der er rigtig mange idioter derude blandt producenter, men vi skal da ikke forvente, at alle er idioter. Og vi skal da slet ikke synes, at det sådan ligesom er okay, som du synes at gøre.

Her er der tale om en producent, som helt åbenlyst lyver og vildleder om deres produkt. De bruger jo helt med vilje ord, som de ved vil blive misforstået af langt, langt de fleste. Det er en meget brugt metode til at manipulere og lyve med; især den nuværende regering bruger det, og formiddagsaviserne gør det samme, men det gør da ikke, at det er i orden!

Og hvor er jeg dog træt af, at producenterne så, når de bliver afsløret, lader som om de intet forstår, og får lov at slippe af sted med det. Det er jo så åbenlyst bevidst, det de gør, og deres løgne er så direkte gennemskuelige at det er til at brække sig over.

Der bør laves stikprøveundersøgelser af, hvordan et repræsentativt udvalg af befolkningen opfatter de budskaber, virksomheder kommer med, og hvis man i disse undersøgelser opdager en klar afvigelse i forhold til sandheden, så skal disse virksomheder straffes med bøder. Uanset om det, virksomhederne skrev, i én ud af 10 fortolkninger måske udtrykte noget, der med god vilje kunne opfattes som sandheden. Det vil få dem til at være mere nøje med at skrive sandheden på en måde, som også opfattes korrekt af læserne.

8
30. maj 2018 kl. 16:18

Hvis bio-affaldet ikke ligger i poser, bliver containeren hurtigt særdeles ulækker, med lugtgener, maddiker og andet godt. (Det sker også let når man anvender "bio-poserne", hvis de går i stykker, eller ikke er lukket godt nok. Jeg bruger altid 2 poser, så er der sjældent ulykker i containeren)

7
30. maj 2018 kl. 11:33

Vi har fået udleveret en spand som vi forer med poser. Spanden bliver alligevel snasket fordi der trænger væske gennem posen.

Hvorfor ikke bare lave et system hvor man tømmer spanden direkte ud i containeren uden at fore den med en pose?

Er det så svært at tømme en container hvor bio-affaldet ikke ligger i poser?

6
30. maj 2018 kl. 11:25

"På det tidspunkt vidste kommunen ikke, at poserne bestod af 71,8 pct. fossil plast."

Det er vildledning når man skriver et og sandheden er en anden, sværere er det ikke. Dumhed, manglende viden og manglende evne og vilje til at undersøge tingene er ingen undskyldning.

5
30. maj 2018 kl. 11:02

Endda til at tage og føle på!:

According to documents revealed in the Paradise Papers, a trove of 13 million documents detailing offshore investments, nonprofits including the American Museum of Natural History, the World Wildlife Fund, and the University of Washington invested in a fund known for its investments in oil, natural gas, and mining.</p>
<p>The papers show that the WWF invested $2 million with Denham Capital, an international private equity firm specializing in oil and gas investments. The WWF entered into an agreement with the firm in 2008 and which is not slated to expire until 2020. Getting out of the deal early would be difficult, say financial observers...

Hvis det findes i 'Paradise Papers', må dette vel kaldes slangen i haven? :)

http://www.insidesources.com/divesting-fossil-fuels-harder-green-groups-liberal-cities-might-thought/?utm_source=CCNet+Newsletter&utm_campaign=be04b04acb-EMAIL_CAMPAIGN_2018_05_25_01_43&utm_medium=email&utm_term=0_fe4b2f45ef-be04b04acb-20164421

4
30. maj 2018 kl. 10:49

Producenten har vel egentlig blot oversolgt poserne en smule, på niveau med hvad producenter må forventes at gøre. Biologisk oprindelse og biologisk nedbrydelighed (ved industriel kompostering) er to helt adskilte ting, der blot deler stavelsen "bio".

Producenten har slået på at materialet indeholder vegetabilsk stivelse og er 100% nedbrydeligt. De skrev ikke, at det krævede industriel kompostering, men heller ikke at det "bare skete" i naturen.

"Fordelen" ved den bionedbrydelige plast er at plasten kan omdannes til H2O og CO2 i en biologisk proces. Den kan dog også omdannes til den samme H2O og CO2 i et forbrændingsanlæg uden "bio"-ordet, men med et væsentligt energiudbytte. Med bionedbrydelige poser kan man frit vælge mellem de to "helt naturlige" løsninger.

Men de skal stadig ikke bortkastes i naturen eller på markerne!

3
30. maj 2018 kl. 10:07

Det mangler lidt oplysning om den videre skæbne for poserne. Kan vi forvente plast i komposten eller bliver restfraktionen fra biogasanlæg afbrændt da den grundet plastindhold bliver uegnet til spredning på marker?

2
30. maj 2018 kl. 09:58

Og hvad skulle vi bruge oplysningen til?

1
30. maj 2018 kl. 09:53

...men at Købehavns kommune skriver at de er lavet af majsstivelse - tilsyneladende uden at have undersøgt sagen godt nok ????