Gratis værktøj viser, hvor vandet løber hen ved oversvømmelser

Billedet er taget om morgenen efter et skybrud natten til 31. august 2014 – på Lersø Parkallé på Ydre Østerbro i København. I 2011 var tunnellen også lukket flere dage efter skybruddet. Illustration: Hanne Kokkegård

Kommuner, forsikringsselskaber, forsyningsselskaber og ikke mindst borgerne blev nærmest taget på sengen, da københavnsområdet 2. juli 2011 blev ramt af et kraftigt skybrud.

Skybruddet markerede for alvor en ny virkelighed med klimaforandringer, og siden da er der kommet stor fokus på, hvordan man sikrer sig mod især oversvømmelser.

De rådgivende ingeniørfirmaer har deres store webbaserede programmer til forudsigelse af oversvømmelser, og nu er endnu en hjælp på vej på markedet: En gratis stump dansk software, der i kombination med højdedata i et givet område vil vise, hvor vandet strømmer til og hober sig op helt lokalt.

Behov for et værktøj

Den GIS-baserede software kaldet Malstrøm er udviklet af Thomas Balstrøm, der er forsker og lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Læs også: Ny model skal forudsige oversvømmelser

»Jeg har savnet et værktøj, der både var til at forstå for mine studerende og for folk, som har forskellige planlæggerroller, så man kan få et første indblik i, hvordan tingene ser ud,« forklarer Thomas Balstrøm til Ingeniøren.

Han egen kælder i København Nordvest blev selv oversvømmet under 2011-skybruddet, for da en lille lavning i haven var fyldt op med regnvand, løb vandet ned i kælderskakten.

Nede i mindre skala

Mange softwareprogrammer på markedet er toptunede landsdækkende løsninger, som er lavet til at køre i et webmiljø.

»Jeg er nede i mindre skala, for det er slet ikke gearet til store datamængder endnu, men det kunne det blive. Jeg vil bare gerne have et lokalt overblik,« siger Thomas Balstrøm.

Softwaren bygger på, at man går ind og deler landet op i mindre lokale enheder ved hjælp af vandskel, som viser, hvordan vandet løber, og samtidig tager højde for, om der også kommer vand fra områder uden for f.eks. en kommunegrænse.

Når man har det overblik, kan man klippe dét udsnit ud og kun arbejde med den del, der er ens lokale problemområde, og så kan man selv begynde at lægge data ind, så man ikke er afhængig af, at et firma gør det i første omgang, siger han.

Hinkeruder med felter af 40 x 40 cm

Softwaren benytter de offentligt tilgængelige højdedata (en såkaldt digital terrænmodel), der er inddelt i 40 x 40 cm felter.

Læs også: Sårbarhed i smart city-enhed: Hackere kan potientielt åbne for oversvømmelse

Man skal tænke på en overflade, hvor man lægger et fiskenet ud med masker på 40 x 40 cm. Så tegner man en hinkerude på 3 x 3 masker og stiller sig i det midterste felt og kigger på, hvor højt man står i forhold til de otte omkringliggende celler.

»Dér hvor hældningen er stejlest i de otte celler, går man så over i og fortager en ny beregning, og på den måde kan man beregne, hvordan vandet løber på en overflade. Vandet vil naturligt følge den stejleste gradient på overfladen,« forklarer Thomas Balstrøm.

Men softwaren gør altså arbejdet, fordi den beregner netværket af vandveje.

Åbne data

Thomas Balstrøm vil bestemt ikke tage brødet ud af munden på store firmaer.

»Men jeg synes, at man godt kan klæde folk lidt på, uden at det kræver store forkromede løsninger. Den lille software-stump kan man bruge til at lave den første screening, så man også er bedre klædt på til en større diskussion med et rådgivningsfirma, der kører den seje software,« siger Thomas Balstrøm.

Metoden ville kunne bruges af programmører i kommunerne, der kan hente softwaren gratis på nettet og hente et passende klip data fra offentlige højdemodeller og lave forskellige scenarier. Så det er ikke et værktøj, den almindelige borger umiddelbart selv kan bruge.

Men hvis kommunerne eller forsyningsselskaberne laver beregningerne og lægger dem ud, vil man kunne se, hvor meget regn der skal til, får ens bopæl bliver berørt, hvis man ligger i en lavning. Det kan også være relevant i forsikringsmæssig sammenhæng, ved huskøb, nybyggeri og klimatilpasning.

Softwaren er udviklet gennem et større projekt, hvor Københavns Universitet har samarbejdet med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) og det private firma, Septima P/S, der hjælper virksomheder, offentlige myndigheder og private organisationer med at få størst muligt udbytte af de frie data. Målsætningen er at gøre det open source, så det bliver gratis at bruge.

I øjeblikket tester man softwaren i forbindelse med et Danida-projekt i Ghana, hvor myndighederne har brug for et overblik over, hvordan infrastruktur og befolkningens mobilitet bliver påvirket af oversvømmelserne i regntiden.