Gratis mobilabonnement: Tyvebander skræller trafiklys for simkort

Sydafrikanske tyveknægte har fundet sig et billigt mobilabonnement.

De stjæler sim-kortene, som sidder i byens højteknologiske trafiklys.

Sim-kortet sidder i en lille mobil-installation i trafiklyset og videresender alarmer, hvis et lys stopper med at virke. Sim-kortene giver tyvene adgang til at foretage dyre telefonsamtaler og hente ubegrænsede datamængder via gprs - indtil tyveriet bliver opdaget.

I de sidste tre måneder er mere end 400 trafiklys blevet ødelagt på grund af sim-kortene bare i Johannesburg. Det koster cirka 11 millioner kroner fra kommunekassen at reparere de beskadigede trafiklys, skriver bystyret på sin hjemmeside.

En talsmand for det lokale vejkontor, Johannesburg Road Agency, Thulani Makhubela, beskriver tyverierne som et alvorligt slag mod økonomien.

»Vejkontoret er meget påvirket af tyverierne, og det betyder, at vi nu skal klemme penge ud af budgettet til ting, som ikke burde have kostet noget som helst,« siger han.

Det mærkelige er, at tyvene er i stand til at udvælge de fjernbetjente trafiklys og lade de almindelige trafiklys stå. Til den engelske avis The Guardian siger Makhubela, at tyverierne er systematiske og koordinerede, formentlig organiseret af en bande. For de ved præcis hvilke trafiklys, der skal angribes.

Vejkontoret arbejder tæt sammen med politiet for at finde ud af, hvordan tyvene finder de rigtige trafiklys.

»Vi ved ikke, hvem der er involveret i den sag, men vi håber på at komme til bunds i det,« siger han.

Desuden har bystyret kontaktet leverandøren af de mobil-udstyrede trafiklys for at finde ud, om der eventuelt kan være tekniske løsninger på tyveriproblemet.

I december havde Vejkontoret også et andet problem. Dengang var der eksempler på, at tyve stjal trafiklysmasterne - for at sælge dem som skrot.

Dokumentation

Johannesburgs hjemmeside

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis jeg skulle finde et trafiklys, der indeholdt en mobiltelefon, ville jeg forsøge mig med en af de der gadgets, der blinker, når ens mobiltelefon sender eller modtager en SMS. De må vel også virke omkring de trafiklys, der indeholder SIM-kort - eller hvad?

 • 1
 • 0

Hvis jeg skulle finde et trafiklys, der indeholdt en mobiltelefon, ville jeg forsøge mig med en af de der gadgets, der blinker, når ens mobiltelefon sender eller modtager en SMS. De må vel også virke omkring de trafiklys, der indeholder SIM-kort - eller hvad?

Det kan gøres endnu lettere - det er muligt at se et mobilsignal selv når brugeren ikke sender data, fordi mobilen med jævne mellemrum sender data om sig selv til netværket. Det er denne data puls din SMS piggybacker på (Hvilket også er grunden til at SMSer stort set er gratis for dit mobilselvskab - de sender data i forvejen)

Men derudover, så virker det her som et problem der har en softwareløsning - der er software som kan kende forskel på SIM kort - det er sådan mobilselvskaberne ved hvem der ringer til hvem. Antageligvis må det da være muligt at lave et filter således at et opkald eller en SMS der modtages på centralen fra et simkort der burde sidde i en lyskurv kun kan videresendes til det nummer som de bør kontakte.

 • 0
 • 0

Hej,

enhver telefon (her SIM kort) kan spærres fra operatørens side således at:

a) Man ved brug af kortet kun kan ringe til et fast defineret nummer (her hvor man vil sende alarmen hen).

b) Man ikke kan modtage kald til telefonen, eller man kun kan modtage kald fra et bestemt nummer (det kunne være alarm centralens nummer).

Det er en simpel opsætning i operatørens netværk (ikke på SIM kortet). Således kan man stadig stjæle SIM kortet, men man kan ikke bruge det til noget.

/Torben.

 • 1
 • 0

Sluk strømmen til mobilenheden, og aktivér den kun, når der er brug for den. Ifølge artiklen bruges den kun, når der er fejlmeddelser. Alternativt kan hele lortet støbes ind i støbemasse, så er den potte da ude.

 • 0
 • 0

Systemet anvender sandsynligvis GPRS - så routeren skal også opsættes til at kun tillade adgang til centralen. Ellers, vil kortet måske stadigt kunne anvendes til internet og IP-telefoni, via telefoner der har indbygget IP-telefon software.

 • 0
 • 0

Underligt at man ikke i Sydafrika selv har kunnet finde frem til de glimrende løsninger som herover skitseres. Men hvis det virkeligt er tilfældet, må vi jo håbe at den sydafrikanske ambassade herhjemme læser med.

 • 0
 • 0

Der er flere problemer med restriktion i praksis:

 • Det kan være smart hvis en reperatør f.eks. kan sætte sin mobiltelefon som sms modtager i forbindelse med fejlfinding eller ved overvågning af en bestemt installation

 • For teleselskabet, det eneste nummer der bliver "ringet op til" i forbindelse med GPRS er gatewayen, og så er der ellers hul igennem til internettet, det er betydelig sværere at blokere på SIM-niveau (og kræver et velvilligt teleselskab)

Selvfølgelig findes der en teknisk løsning, men fokus bør nok være på sikkerheden i selve installationen istedet. I værste fald så sæt en alarm-funktion på boksen, hvis den bliver åbnet uden at være afkoblet så send en alarm-sms (inden kortet bliver stjålet), og spær kortet efter 24 timer (eller kortere) hvis det ikke drejer sig om en fejl.

 • 0
 • 0

Det er en simpel opsætning i operatørens netværk (ikke på SIM kortet).

Den samme løsning kan implementeres på SIM-kortet, via STK Call Control (som også virker til data).

Problemet er nok, at det kræver at teleselskabet er med på ideen (enten opsætning i netværket, eller speciel konfiguration af SIM-kortet), og hvis kunden bare skal have det billigt gider man da slet ikke.

 • 0
 • 0

Til de GSM controllerer vi sælger bruges der mest TDC's alarm simkort, disse kort kan kun bruges til SMS og GPRS, man kan slet ikke tale via dem ! Alle vores controllerer kan sættes op til at kun godkendte numrer kan kommunikere med dem. Så det er da et operatør problem ! Lav en læsning hvor GPRS og tale er slået helt fra ! Jeg vil tro at de kun bruger dem til at sende en alarm når anlægget har en fejl. I Danmark er der PT ca. ½ million abbonenter som ikke er en mobil telefon, så markedet er jo meget stort. www.danamp.com (oppe om 8 dage) har de bedste GSM løsninger til de professionelle !

 • 0
 • 0

.... Så ville jeg nok bare tage min gamle radio under armen og gå ud og sætte mig ved et trafiklys og høre lidt radio. Vi ved jo alle hvor modtaglig en radio er overfor mobilsignaler. Er der ikke bid efter 5 -10 minutter så er det bare videre til næste mast. Tid er nok ikke en manglevare for mange på de breddegrader.

 • 0
 • 0

forestille sig at de teleselskaber kunne oprette et vrf i deres netværk, som kun tillod en bestemt type datatrafik, som deres trafiklys så kørte igennem? eventuelt inkluderet et fast id i headeren på pakkerne der bliver sendt

 • 0
 • 0

Hvorfor tænke i noget som kræver anderledes udstyr, nye systemer osv. Det er da såre simpelt at lukke for opkald til andet end få numrer som de har behov for ! I Danmark er man vist verdensmester i at udvikle meget specielle systemr til simple ting "Bus billet systemet, forsvarets edb system, IC 4" osv. man vil stille så mange specielle krav som muligt ! Hvorfor ikke handle den nemme vej, undersøge verdensmarkedet for hvilke løsninger findes, hvilken af disse passer bedst til vores behov og derefter måske få ændret en smule på det, så står man med en hyldevarer til billige penge (uden at gå på kompromi med kvaliteten) istedet for disse vanvittige udviklings omkostninger ! Vi kan levere simple GSN alarm moduler med 1 digital indgang og 2 relæ udgange for 695.00 Kr. per modul !! Simpelt billigt og sikkert ! Men nogle ville nok udvikle et helt nyt system son kørte på specielle frekvenser så man skulle have nye moduler og et helt nyt antenne system !!

 • 0
 • 0

Hvilket Busbilletsystem tænker du her på? I Movias (HT) området bruges der Almax. (Mekaniske billetmaskiner, hvor chaufføren selv skal huske at dreje tiden frem i 15min intervaller) (Eller du tænker måske på: Rejsekortet der nok aldrig bliver til noget. her kunne jeg godt tænke mig at vide om det er GSM baseret eller om det bruger Movias Motorola radio(Ej GSM))

Uden for emnet: Meget offentligt IT er noget elendigt (men dyrt) skrammel. De folk der udvikler offentlig IT kunne aldrig drømme om at spørge en bruger om: hvad er dit behov ?

 • 0
 • 0

Jeg skrev vist ogs¨at den var oppe om 8 dage !! Så kommer alle GSM enhederene på.

Rejsekort !! hvor mange millioner har det kostet indtil nu ? I andrer lande har man systemer som virker og har virket i mange år ! Så er det vel bare at udskifte bynavne og priser !! Jeg ved ikke havd de bruger til rejsekortet, det er jo også ligegyldigt, jeg nævnte som endnu et offentligt system som er kørt helt af sporet !

Man skulle nok vælge hylde varer som kunne tilpasses, både hvad angår software og hardware, at der så bliver enkelte funktioner det ikke kan er så bare ærgeligt, men man har sparet milliarder per år !

Hvis du vil vide mere om vores gsm enheder kan du skrive på karsten@danamp.com

 • 0
 • 0

Alternativt kunne man også finde den korrupte embedsmand, som har givet tyvene oplysningerne om, hvilke master, der er tale om ;)

Det er dog ikke nogen fremadrettet løsning. En "god" løsning bør sikre, at en embedsmand ikke uden videre kan videregive et overblik over masternes placering, samt at man ikke kan bruge SIM-kortene, hvis det alligevel skulle ske.

 • 0
 • 0

lÆSER MAN IKKE HVAD JEG SKRIVER ? Det er sgu da så simpelt ! Kort skal spærres så de kun kan bruges til SMS eller GPRS og kun til specielle numrer, så er den da ikke læmngerer ! Men som de danske enginiøre i er, så vil i lave et kæmpe problem hvor der ikke er noget ! Problemet er da løst ! At de er så dumme dernede at de bruger åbne kort er sgu da for dumt, det siger mere om deres entiligens end om teknik !

 • 0
 • 0

Ligesom mobiludbyderne i mellemøsten ikke har nogen fordel af at spærre brugen af stjålne europæiske mobiltelefoner, så gør det samme sig sikkert gældende i Sydafrika.

Telefonselskabet sælger den samme vare igen og igen til trafikmyndighederne, med en undskyldning om det desværre ikke er teknisk muligt at spærre.

Det samme herhjemme med overtakserede sms's til tåbelige ringetoner og spil, eller datatrafik i udlandet.

 • 0
 • 0

Hvorfor ikke sælge sim-kortene som nabozone, så virker de kun på de lokale mobilmaster og kun på den retning fra mobilmasten til lyskurv der passer. Så er tyven nødt til at bruge telefonen indenfor 50meter fra det sted sim-kortet er stjålet fra, det forhindrer ikke at sim-kortet kan stjæles, men det bliver ret nemt at køre ud og hente brugeren.

Det skal ikke stå alene, selvfølgelig skal der gå en alarm når der lukkes op ind til simkortet, og kommer der alarmer fra lugeåbning uden et "go" fra overvågningen, så har man jo selv bedt om kontrol fra den nærmeste politienhed.

 • 0
 • 0

1) Den p.gl. IMSI skulle være begrænset til kun at kunne bruge national GPRS (roamingspærret) 2) GGSN (GPRS gateway'en) skulle checke IMEI (device ID for det indlejrede system i trafiklyset) før en session kan oprettes.

Det burde kunne løse problemet til en vis grad, men når GGSN leveradørerne kommer ind i billedet (Ericsson/Nokia-Siemens/Huawei) så begynder kasseapparatet desværre at klinge (meget højlydt) for slige tilpasninger....

 • 0
 • 0

de er spærret for tale, så man kan slet ikke ringe til nogen ! Der kan også indlægges spæring til numrer osv. så de kort er totalt uintresante for tyve ! For øjeblikket er der ½ Million Simkort i Danmark som IKKE bruges i en telefon men udstyr som bruger GSM nettet ! TDC tager 15 Kr. per md. i abonnement og 25 øre per SMS så det er da en simpel og billig løsning !

 • 0
 • 0

Sikke noget fis. Der er ingen der siger at er GPRS gateway skal ha forbindelse til internettet. Hvis man har et nogenlunde antal sim kort kan man sagtens få lov til at forbinde til sit eget apn og gateway som kun giver adgang til et lukket netværk.

 • 0
 • 0

hvis man har et GSM modem koblet til computeren behøver man da ikke noget internet ! Man kan lave sit helt eget net med sine GPRS enheder og computeren. Vi har software til både GPRS server system og SMS server systemer !

 • 0
 • 0

Man kunne jo osse fjerne sim kortene og lave et 488 netværk eller på anden måde udnytte de kabler der alligevel skal forbinde lyskurven til data trafik eller en radio data kæde og er jo ikke meget der skal til et id nummer en kode som fortæller hvad der er galt mere er der vel ikke behov for ligeså den anden vej lyskurven kender sit id og bliver set råbt op så reagerer det og handler ud fra den kode der modtages

 • 0
 • 0

Der går jo ikke noget kabel direkte fra hver lyskurv til en bestemt central !

Jeg forstår stadig ikke problemet, vi sælger 10-20 systemer om dagen og har ikke hørt om et eneste problem endnu ! Som jeg tidligere skrev er der allerede 500.000 kort i brug i Danmark som ikke sidder i en mobil telefon og mange vil komme til de næste år.

Hvorfor lave helt nye standarder når den kendte er så udbredt og derfor så billig ?

karsten@danamp.com

 • 0
 • 0

Det virker det fuldstændig vildt at de ikke kan lave en aftale med teleselskabet om kun at ringe til ét enkelt nummer. Når men jeg fandt siden http://ipn.dk for alle os der ikke har gratis simkort til rådighed :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten