Gratis IP-telefoni med stor brugervenlighed

Telefonsamtaler via internettet er nu blevet så nemt, at alle computerbrugere med bredbånd i praksis kan ringe gratis. 240.000 brugere har allerede downloaded et nyt gratisprogram til internet-telefoni, Skype. En betingelse er dog indtil videre, at den man vil ringe til også har programmet installeret.

I modsætning til tidligere programmer til IP-telefoni er Skype nemmere at bruge for almindelige computerbrugere. Ophavsmændene bag Skype står også bag fildelingstjenesten KaZaa, og de to programmer bygger begge på peer-to-peer kommunikation, som er dataudveksling mellem jævnbyrdige computere uden en central server.

Derfor bliver Skype ikke overbelastet, når antallet af brugere stiger dramatisk, fordi brugerne blot fungerer som hinandens servere.

Fidusen er, at når bredbåndsforbindelsen eller ADSL er betalt, er det muligt at ringe gratis til brugere overalt i verden.

»Taberne bliver de traditionelle telefonselskaber. Vinderne bliver forbrugerne og de nye internetselskaber,« siger telepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet, Anders Hjorth Jensen, til dagbladet Politiken.

TDC tager umiddelbart udviklingen med sindsro, selv om TDC kan miste markedsandele på både udlands- og indlandstelefoni. Internetudbyderen Cybercity, der ikke udbyder telefoni, er glad for det nye produkt.

Telefoni mellem PC og fastnet

Ifølge teknisk direktør Jesper Hansen i Cybercity er det dog et problem, at programmet kun kan bruges mellem to pc'ere, der har Skype-programmet installeret..

Det problem kan imidlertid være ryddet af vejen, når en ny version af programmet bliver tilgængeligt, hvor det bliver muligt at ringe via sin computer til det almindelige telefonnet.:

»Vi regner med, at folk gerne vil betale måske 20 øre i minuttet for at kunne ringe til et almindeligt telefonnummer i USA,« siger danskeren Janus Friis, vice president of strategy hos Skype.