Graphen holder Moores lov i live

9. marts 2010 kl. 15:093
Når silicium ikke længere kan følge med Moores lov om at antallet af transistorer fordobles hvert andet år, fordi dimensionerne er blevet for små, står nanoteknologi klar til at afløse. Graphen kombineret med bor og kvælstof skal afløse silicium som fremtidens halvleder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er lykkedes forskere fra Rice University i Texas at fremstille et atomtykt materiale af en kombination af bor og kvælstof - bornitrid. Materialet minder fysisk meget om graphen, der er et todimensionalt materiale, fremstillet af grafit.

Elektrisk ser tingene dog anderledes ud, da graphen er en leder, mens bornitrid er isolerende.

Ved at fremstille todimensionale materialer, hvor forholdet mellem graphen og bornitrid varieres, er det lykkedes forskerne at fremstille et todimensionalt materiale, hvor det er muligt at variere modstanden, fremgår det af en artikel i Nature Materials.

Dette materiale vil potentielt kunne anvendes som en afløser for silicium, når Moores lov inden for de næste ti år ikke længere vil være gældende for siliciumbaserede kredsløb, fordi dimensionerne bliver så små, at integrerede kredsløb ikke længere kan fremstilles ved traditionel anvendelse af litografi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at kunne fremstille stadig hurtigere elektronik med lavere effektforbrug, er det nødvendigt til stadighed at fremstille mindre transistorer.

Lige nu har de mindste transistorer i en processor-chip fra Intel, der er førende på området, en størrelse på blot 32 nm, og inden for blot 18 måneder forventes Intel at søsætte produkter med dimensioner på 25 nm. Når vi nærmer os 10 nm, kan transistorerne ikke længere fremstilles ved hjælp af traditionel teknologi.

Graphen har gennem længere tid været et meget lovende materiale, men det er første gang, at det er lykkedes at fremstille bornitrid som et todimensionalt materiale, hvilket giver mulighed for at variere den elektriske modstand.

Der er dog endnu et stykke vej, før det kan lade sig gøre at fremstille færdige halvleder på baggrund af opdagelsen. Ikke mindst fordi det nuværende materiale består af to lag: et lag af graphen og et lag af bornitrid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når det lykkes forskerne at fremstille større overflader af et kombineret materiale i et enkelt lag, er grunden lagt for fremstilling af halvledere, men indtil da må vi stille os tilfredse med, at forskerne har opdaget et todimensionalt materiale med høj elektrisk ledningsevne.

Dokumentation

Link til universitetets pressemeddelelse

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
10. marts 2010 kl. 21:37

Ja, så bliver det nok heller ikke meget tyndere.

Arh! Det ér da kun ca. 2500 gange tyndere end den velkendte 'SI-enhed'; en hårsbredde. ;-)

2
10. marts 2010 kl. 20:54

Ja, så bliver det nok heller ikke meget tyndere.

1
10. marts 2010 kl. 12:19

Lige nu har de mindste transistorer i en processor-chip fra Intel, der er førende på området, en størrelse på blot 32 nm

ARM er nede på 28nm, sammen med GlobalFoundries.