Det kommer ofte bag på danskerne, når vinterens første sne og frost melder sin ankomst. Senest så man i weekenden, at flere biler skøjtede rundt med sommerskoene på, fordi det milde efterår ikke havde forberedt folk på dækskifte.
»Vi har et meget varierende klima, som det kan være svært at gardere sig mod, og det får folk til at være uopmærksomme. Vi så jo i weekenden, at når der kommer sne, så kommer der også problemer. Folk blev simpelthen taget på sengen,« siger Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør hos FDM.
De fleste dækfirmaer har forsøgt at imødekomme problemet med helårsdæk. Men de lever ikke op til titlen:
Helårsdæk er ikke gode nok
»Populært sagt har de, i stedet for at sætte sig på to stole, sat sig mellem to stole. De klarer sig hverken godt nok om vinteren eller om sommeren, «fastslår Søren W. Rasmussen.
Michelin ser imilertid ud til at have skabt et dæk, der rammer begge stole. Deres CrossClimate-model har opnået både M+S-mærkning samt vinterdækkets særlige snefnug-symbol (se faktaboks). Og biljournalisterne har fundet superlativerne frem: M+S står for 'Mud + Snow' og er en betegnelse, fabrikanterne sætter på dækket for at markere, at dækket enten er et vinterdæk eller et helårsdæk. Her ligger der hverken nogen krav eller test bag. Snefnugsymbolet er en branchebestemt mærkning, som dækket kan opnå ved at bestå nogle tests. Mærket indikerer, at det har gode vintersæk egenskaber.
‘A game changer’, ‘det bedste fra to verdener,’ og ‘en vaskeægte revolution’ er reaktionerne fra henholdsvis britiske Tyre Review, tyske Auto Bild og danske FDM.
Uafhængige test fra tyske TÜV (Technischer Überwachungsverein ) har ligeledes vist, at det har gode egenskaber på såvel tør som våd vej, og det ser derfor ud til, at Michelin kan markedsføre et dæk, der er lige så virksomt om sommeren som om vinteren.
ARTIKLEN FORTSÆTTER EFTER GRAFIKKEN
»Danmark ligger lige i det område, hvor vejret skifter markant mellem sommer og vinter, og derfor har vi at gøre med et dæk, der passer perfekt til det danske klima,« siger han.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor bremser sommerdæk bedre end vinterdæk om sommeren?
FDM har endnu ikke haft dækket gennem deres grundige test. Men Søren W. Rasmussen har selv prøvet dækket og er umiddelbart meget begejstret for dets egenskaber.
Læs også: Selvhelende gummi kan være enden på dækskift
Det ser ud til, at Michelin rammer en teknik, der kan bruges af andre. Flere producenter har efter CrossClimates indtog på markedet i år meddelt, at de også er i stand til at producere lignende dæk.
»Jeg har lidt en forventning om og en tro på, at det her bliver ret stort i Danmark. Det er utrolig interessant, og kan være med til at gøre det lettere, sikrere og billigere at være bilist i Danmark,« siger Søren W. Rasmussen.
CrossClimate er målrettet almindelige personbiler. For sportsbiler vil det stadig bedst kunne svare sig at skifte mellem sommerdæk og vinterdæk, da dækket er for blødt i forhold til højhastighedskørsel.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
For lige at præcisere, FDM tester ikke selv dæk. I stedet køber de hvert år deres tyske søsterorganisation ADACs dæktest af en række vinter- og sommerdæk og oversætter resultaterne til dansk. FDM gør også selv opmærksom på at det er ADAC der udfører deres dæktest. Sammenligner man FDMs "test" med ADACs egen test kan man se at det er nøjagtigt samme dæk og resultater der er i FDMS test, et stykke tid efter ADACs test kommer online. Så hvis man gerne vil have hurtigere adgang til disse dæktest og/eller foretrækker at læse originalartiklen, så kan man finde dem på ADACs hjemmeside.FDM har endnu ikke haft dækket gennem deres grundige test.
ADAC Reifentest (dæktest): https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/
FDMs dæktest: https://www.fdm.dk/biler/biludstyr/daek/fdms-daektest-oversigt
Undskyld. Jeg skulle have skrevet /Ironi off, men troede det var nok at sætte beviser i kursiv.Nej. Den video beviser.....
Reklamer beviser ingenting. Reklamer er partsindlæg, som skal fremme salget. Uvildige test kan måske bevise noget. Når det kommer til vinterdækstest tvivler jeg på hvor uvildige de er og hvor meget de er sponsoreret af dækproducenter?
Her er en reklame der beviser at vinterdæk er bedst: <a href="https://lokalavisen.dk/sommerdaek-vs-vinter..">https://lokalavisen.dk/s…;.
Nej. Den video beviser, at traditionelle sommerdæk er langt dårligere end vinterdæk, hvilket netop også fremgår af Michelins grafik, hvor bremselængden af sommerdæk på snedækket vej er ca. 2,65 gange så lang som vinterdæk og CrossClimate.
Det fine ved CrossClimate er jo netop, at det er det første sommerdæk, der faktisk klarer sig lige så godt som vinterdæk i visse vinterdiscipliner.
Her er en reklame der beviser at vinterdæk er bedst: https://lokalavisen.dk/sommerdaek-vs-vinterdaek-se-den-vilde-bremse-forskel-/20151123/artikler/151129800
Jeg rakker ikke ned på Michelin CrossClimate, jeg forholder mig til, at man sammenligninger med nogle, anonymiserede sommer, vinter og helårsdæk. Det ødelægger i mine øjne værdien af Michejlins påstande, frem for bare at lægge data frem.
Men det er fint, at du er glad for de nye dæk, tillykke med det!
Og i øvrigt helt enig i at det er bedre om folk kørte på disse i stedet for sommerdæk om vinteren...
Nej, jeg kører på separate sommer- og vinterdæk, indtil videre.
Skulle du så ikke lade være med at rakke ned på et dæk ud fra rene gætterier?
Og udover at have sparet 30 minutters arbejde 2 gange om året, ser jeg heller ikke nogen fordel ved 1 dæk til hele året.
Med et sommerdæk, der godt kan klare lidt vinter, kan man, som jeg skriver, spare vinterdækkene til den værste og koldeste periode, så de ikke slides så meget. Jeg har før fået slidt nogle Gislaved Frost vinterdæk voldsomt ved at køre med dem indtil Maj, fordi jeg havde vanskeligt ved at skaffe ekstra fælge til en fornuftig pris (brugte fælge) til en Bedford varevogn. Vinterdæk er ikke glade for høje temperaturer og hurtig kørsel på tør motorvej, og en sådan belastning kvitterer de for med en voldsom nedsat levetid.
Grafikken i artiklen fortæller jo intet, når den ikke nævner hvilke dæk de sammenligner med.
For sommerdækkets vedkommende er det Michelin Energy Saver, der godt nok ikke er deres bedste sommerdæk - specielt ikke med hensyn til egenskaber på våd vej. Det havde været meget sjovere at se en sammenligning med f.eks. Michelin Primacy 3. Jeg ved ikke hvilket vinterdæk, de har sammenlignet med. Vi er helt enige om, at typen af de sammenlignede dæk burde være oplyst, og jeg forstår ikke, hvorfor de ikke har sammenlignet med deres bedste sommer- og vinterdæk. Ved at sammenligne med middelmådige dæk risikerer de, at man ikke køber både sommer- og vinterdæk, men nøjes med CrossClimate.
Et helårsdæk vil altid være et kompromis; men med CrossClimate ser det for første gang ud til, at dette kompromis er til at leve med for de ganske mange, der ikke nødvendigvis skal ud at køre, når det er værst. Hvis alle den slags billister benyttede CrossClimate i stedet for at skøjte håbløst rundt på sommerdæk om vinteren, ville vi få hævet sikkerheden ganske betragteligt! Det nytter jo ikke noget, at man selv har de bedste dæk på, hvis én modkørende med sommerdæk "beslutter" sig for at benytte ens vejbane!
Ja, men ikke desto mindre er det sandt langt hen ad vejen. Har du - som mig - rent faktisk prøvet CrossClimate?
Nej, jeg kører på separate sommer- og vinterdæk, indtil videre.
Og udover at have sparet 30 minutters arbejde 2 gange om året, ser jeg heller ikke nogen fordel ved 1 dæk til hele året.
Jeg tror jeg venter til jeg har læst nogle konkrete tests udført op mod ikke-anonyme dæk, så jeg har noget konkret at sammenligne med. Grafikken i artiklen fortæller jo intet, når den ikke nævner hvilke dæk de sammenligner med.
Men det er jo dejligt, hvis du er tilfredse med dem.
Det virker ulogisk, hvis de kan lave ét dæk som kan præstere lige så godt som deres bedste sommer og vinterdæk i de respektive situationer på tør/våd/snedækket/isdækket vej.
Ja, men ikke desto mindre er det sandt langt hen ad vejen. Har du - som mig - rent faktisk prøvet CrossClimate?
Først sommeregenskaberne sammenlignet med Continental Premium Contact 5, som var det dæk, jeg skiftede fra, da de var slidt ned på kun ca. 30.000 km pga. en meget dårlig slidstyrke og ikke ret meget at slide af:
Min bil - en Suzuki SX4, 4WD - har altid været noget sidevindsfølsom; men med CrossClimate er det problem væsentlig mindre. Specielt da dækkene var helt nye, ydede de faktisk en sporbar modstand mod at blive drejet; men nu bemærker man det ikke mere.
Der er ved lidt hurtig igangsætning på både tør og våd vej væsentlig mindre tendens til hjulspin.
Når regnen virkelig styrter ned, og der er meget vand på vejen, er dækkene intet mindre end fantastiske. De dræner vandet mange gange bedre end normale langsrillede sommerdæk, da de smider vandet ud til siden og ikke bare fremefter som langsrillede dæk, hvor man så skal køre i det samme vand én gang til. En dæktest beskriver disse fremragende egenskaber som at køre i en tank, og jeg er enig.
På trods af det noget grove mønster er der meget lidt dækstøj.
Benzinforbruget ser ud til at være uændret eller endog en anelse lavere.
Så vinteregenskaberne:
- Jeg har ikke prøvet på ren is endnu; men på den knoldede is, der opstår, når sne presses sammen på villaveje, der ikke er blevet ryddet, klarer dækkene sig mindst lige så godt som mine gamle, langsrillede Michelin Alpin (vist nok A3) eller faktisk bedre. Med de gamle vinterdæk skulle der ikke så meget til for at lave hjulspin op ad en sådan bakke; men med CrossClimate skal sømmet nærmest i bund. Nu er jeg så noget i tvivl om, om jeg i det hele taget skal skifte til mine vinterdæk. Det er forventeligt, at på ren is er lameldæk det bedste (bortset fra pigdæk), så det gør jeg nok; men i alle andre tilfælde end ren is dvs. sne, slud, regn og tør vej virker dækkene til at være lige så gode som de gamle Michelin Alpin eller endog bedre!
Hører man til dem, der godt kan tage offentlige transportmidler, når det er aller værst og specielt, hvis der loves isglatte veje, er disse dæk særdeles anbefalelsesværdige som helårsdæk. De er også meget anbefalelsesværdige som sommerdæk for alle andre, der så kan se tiden lidt an og skifte til vinterdæk lidt senere, end man ellers ville gøre, og skifte tilbage lidt tidligere, så man sparer på vinterdækkene, der slides meget hurtigt i varmt vejr og helst skal være skarpkantede.
Godt gået Michelin!
Problemet i dk er faktisk når folk skifter til vinter dæk - feks nu, er temperaturen ret høj optil 11 grader ... Så er sommerdæk bedre !!
Et sommerdæk i 11 grader er kun marginalt bedre end et vinterdæk på tør vej, på våd vej er de stort set lige gode, mens et vinterdæk er adskillelige størrelsesordner bedre end et sommerdæk på sne og is. Så jeg synes valget er nemt, når der er risiko for vintervejr, så er det på med vinterdækkene.
Men hvorfor fortæller grafikken ikke hvilke specifikke Michelin sommerdæk og vinterdæk, der er testet op mod?
Kan det være fordi, at det er de ringeste dæk i sortimentet for at få CrossClimate til at se godt ud?
Det virker ulogisk, hvis de kan lave ét dæk som kan præstere lige så godt som deres bedste sommer og vinterdæk i de respektive situationer på tør/våd/snedækket/isdækket vej.
Problemet er, at vejret skifter hurtigt de kommende måneder! Det er det snyder folk hvert år. Al snak om at vinterdæk kun er for hurtige sportsbiler, er noget vås. Med de såkaldte 'helårsdæk' må vi se resultaterne fra fdm/ADAC test af vinterdæk, særligt hvordan de klarer sig på is!
Problemet i dk er faktisk når folk skifter til vinter dæk - feks nu, er temperaturen ret høj optil 11 grader ... Så er sommerdæk bedre !!.
Nej, det er ikke ligegyldigt om det er godkendt i Sverige. Man får nemlig bøde for at køre i Sverige med dæk, der ikke er godkendt. Det glemmer Michelin dog lige at informere om i deres egen lovprisning af dækket. Det er forøvrigt bemærkelsesværdigt at Michelin her siger, at de ikke engang kan producere et vinterdæk, der er bedre på sne end deres helårsdæk!
ADAC laver også test, uafhængigt.
ADAC mangler jo Goodyear, Pirelli og Michelin.
Hvis man ikke skal flere hundrede kilometer op i Norge elle Sverige om vinteren er det fuldstændigt ligegyldigt at dækket ikke dur til deres vinterforhold.
Dækket er ikke godkendt til brug i Sverige om vinteren. Den test jeg har set viser, at det er et helårsdæk, som er bedre om sommeren end andre helårsdæk, men til gengæld dårligere om vinteren.
ADAC laver også test, uafhængigt.https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/
Hidtil har helårsdæk ikke imponeret.https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2014_ganzjahresreifen_195_65_r15.aspx?ComponentId=216895&SourcePageId=31821
"sponsoreret indhold"
Og forresten TÜV svarer ikke til en dansk bilinspektion, det er som at sige at NASA svaret til CS eller ESA er DSC.