GRAFIK: Mere slagkraft til de danske fregatter

De nye missiler, såkaldte SM2-missiler, gør skibene i stand til at forsvare sig »mod en flådestyrke eller i kystnære landområder mod fjendtlige fly og mod visse typer af missiler«, som det hedder i forliget. Dette har længe stået højt på ønskelisten i forsvarets top: »Hvis vi overlader fregatterne til kun at forsvare sig med deres eget forsvarssystem, svarer det til at købe en Maserati og kun have en ansvarsforsikring, men ingen kaskoforsikring,« udtalte kontreadmiral og chef for Forsvarsakademiet, Nils Wang, for få år siden.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Se et skib i den amerikanske flåde affyre et SM-2 missil under en øvelse:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jo, skibene er udrustet med Mk 41 VLS, men man har bare aldrig anskaffet missiler til dem. Så de faste installationer skulle ikke koste ekstra, ud over måske opdatering, det er jo efterhånden 10 år siden de blev anskaffet. APAR-radaren er allerede beregnet til at styre SM-2 og Envolved Sea Sparrow.

Envolved Sea Sparrow er et luftmåls missil, men med kortere rækkevide end SM-2

 • 1
 • 0

Men Familie Journalen gik da over til SM4 allerede i halvtredserne :-) http://www.wenneberg.dk/Comics/Willy/under... Hvis nogen skulle sidde ved deres brændeovn og læse gamle tegneserier!

Eller for at vende tilbage til et andet ord som man ofte møder her: atomkraft. Tænk hvis tyskerne ikke havde valgt at droppe atomkraft for at gøre sig afhængige af russisk gas, mon annekteringen af Krim og invasionen i Ukraine så var sket, og mon det så havde været nødvendigt at anskaffe alt dette isemkram?

 • 3
 • 5

Tænk hvis tyskerne ikke havde valgt at droppe atomkraft for at gøre sig afhængige af russisk gas,

Ja lige der pantsatte Mutti en god bid af fremtiden samt europas sikkerhed. Vi samt hele EU må betale regningen, og det tilmed på trods af samme EU's erklærede ønsker om at afvikle de gamle energiformer samt overgang til VE - bragesnak.

Tilmed rumsterer den forrige tyske forbundskansler som overløber hos Gazprom, Gerhard Schröder[1], før dengang en djøff'r og CDU'er og nu lejesvend for Putin .

Både dumt, dyrt samt hyklerisk på topplan. Og ja - selv herhjemme har vi en gaskontrakt med Putin, som vi skal købe gas af.

Og således sender vi kronerne til Putin, der køber militært isenkram, der peger mod hans egne kunder i EU, og så må vi [EU] også sende endnu flere gode skattekroner ud af landet, og der indkøbe mere militært isenkram.

Absolut nødvendigt og blot handel mm. kalder købmændene det her, men ordbogen kalder det hykleri.

[1] ..https://da.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schr... [1] ..http://nyheder.tv2.dk/udland/2017-09-28-ge...

 • 3
 • 2

@Finn Christensen Din kommentar baerer praeg af, at du er mere indaedt/rasende end mindre praecis end du maaske burde vaere.

Den Gerhard Schröder der er tale om har aldrig vaeret CDU’er. Han har vaeret formand for SPD, marts 1999-marts 2004 og kansler, oktober 1998 – november 2005. Han har vaeret formand for bestyrelsen i Nordstream (I) siden 2006, og formand for bestyrelsen i Rosneft siden september 2017.

Nordstream I og II handler ikke om at lede mere russisk gas til kunder i Europa, men om at lede saa meget gas som muligt udenom det notorisk besvaerlige transitland, Ukraine. Gasforbruget i Europa er faldende, som foelge af den stigende elproduktion fra vind og sol. Forbruget i EU toppede med ca. 500 milliarder kbm/aar (bcm/yr) i 2010, og det var i 2016 faldet til ca. 425 bcm.

Det er korrekt, at DONG Energy i sin tid, juni 2006, indgik en aftale med Gazprom om levering af 1 bcm, fra 2011 og 20 aar frem. DONG Energy gjorde i oktober 2009 brug af sin option til at fordoble leverancen til 2 bcm fra 2012, og 18 aar frem. Det er lidt svaert, for en udenforstaeende, at faa klarlagt, hvorvidt disse engroskontrakter er blevet genforhandlet som led i DONG Energy’s forsoeg paa at tilpasse sin gasportefoelje til de nye tider paa detailmarkedet, hvad angaar gasprisens indeksering med olieprisen og med spotprismarkedet for gas herunder LNG paa europaeiske gasboerser/'balancing points', og hvad angaar ’take-or-pay’ klausuler paa de aftagne/aftalte maengder.

 • 8
 • 0

Nu har frigatterne allerede et luftværnsmissil: Evolved Sea Sparrow (RIM-162 ESSM). Det er godt nok kun til selvforsvar (for kort rækkevidde til for alvor at kunne dække andre skibe ind).

Det står godt nok beskrevet som et sømålsmissil, men det er en backup mode som det kan bruges i, ikke dets primære funktion (https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-162_ESSM).

ESSM kan pakkes med 4 missiler i en MK41 VLS celler, som klassen allerede har en blok med 32 celler af (der er endda et fint billede af den på wikipedia).

Så vidt jeg lige husker detaljerne om kampsystemet, skulle de faktisk være i stand til at håndtere SM-2/SM-3 (og måske SM-6) "ud af boksen" så hvis det passer, er det et spørgsmål om indkøb og træning, ikke opgradering af platformen.

Så Hr Admiralens udtalelser er måske lige skarpt nok vinklede. ESSM skulle være et ganske udemærket (nærforsvars)missil, SM familien rækker meget længere og kampsystemet understøtter at frigatterne kan dække andre mål, og engagere fly langt længere ude (forudsat de ikke er under radarhorisonten, etc)

 • 7
 • 0

ESSM kan pakkes med 4 missiler i en MK41 VLS celler, som klassen allerede har en blok med 32 celler af (der er endda et fint billede af den på wikipedia).

På de danske skibe er ESSM monteret i Sandart Flex containere. Overskud fra Niels Juel og Flyvefisken klasserne, kan ombyttes med Harpoon, eller andre SF-containere. Typisk bestykning vil være 3 x 12 ESSM + 2 x 8 Harpoon.

Nogle af de mere avancerede SM-missiler kræver opgradering af radaren, f. eks. til brug mod ballistiske missiler.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten