GRAFIK: Kølesystem til skibe udnytter varmespild som energikilde
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

GRAFIK: Kølesystem til skibe udnytter varmespild som energikilde

Der kan være varmt i maskinrummet på et skib, så der er behov for køling mange steder. Men hvis man på en smart måde kan udnytte overskudsvarmen til køling, er der penge at spare for skibets ejer.

Den problemstilling har fire unge iværksættere taget fat i - først med et studieprojekt på maskinmesterstudiet i Svendborg og nu i eget firma, Cool4Sea.

De har netop modtaget 8 mio. kr. i EU-støtte til videreudvikling af deres teknologi, som til efteråret skal testes på to skibe ejet af henholdsvis Scandlines og Uni-Tankers, som Cool4Sea har haft kontakt til gennem længere tid. Støtten er givet gennem SMV-instrumentet under Horizon 2020, der er EU’s rammeprogram for forskning og innovation.

»I forbindelse med de to virksomhedssamarbejder får vi en unik mulighed for at teste vores teknologi. Med vores produkt i søen får vi praktisk talt et sejlende showroom, som vi kan vise til resten af branchen. Alt i alt er vi meget spændte på den kommende tid,« siger Christian F. Jensen, der er en af de fire partnere.

Teknologien tager afsæt i klassisk termodynamik og minder kort fortalt om den proces, der findes i et gaskøleskab. Der findes dog ikke andre produkter på markedet, der kan det samme, mener de fire iværksættere.

Illustration: MI Grafik
Emner : Skibe
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Principielt jo, men temperaturen, som er til rådighed fra spildvarmen er jo forholdsvist lav, og det vil give en lav effektivitet. Måske er det godt nok, måske ikke.

 • 1
 • 0

Hvad er hvad?
Fase 1 og 2 er i lavt vakuum
Fase 3 og 4 i højt vakuum
'Trykker er meget lavere i fase 3 end i fase 2'.

Så må højt vakuum være lavere tryk.

Hvordan kan større tomhed være højt?

Er vakuum bare reciprok tryk?

(bør tages med et gran af ironi)

 • 0
 • 0

Det må da være langt mere effektivt at bruge solpaneler med trackers, og så fryse vand til is (evt. iblandet andre substanser for at sætte fryse/smeltepunktet lavere, så man har det til at køle når der ikke er sol. Og så går jeg ud fra at spildvarmen ikke kan klare det hele alligevel og at der derfor også er et almindeligt kølesystem.....

 • 0
 • 1

Principielt jo, men temperaturen, som er til rådighed fra spildvarmen er jo forholdsvist lav, og det vil give en lav effektivitet. Måske er det godt nok, måske ikke.

Overskudsvarmen kan jo sagtens være røggas.

Behovet for en høj temperatur hænger også sammen med hvor lav chilled water temperatur, der kræves og ved hvilken temperatur, overskudsvarme kan bortkøles.
Jeg er bekendt absorption chillers der drives udmærket med 80 - 85 grader. Og uændret COP på 0,7, som er normalt for single effect maskiner.

Spændende projekt.

 • 1
 • 0