GRAFIK: Fjernstyret gravemaskine bryder skorsten ned fra toppen

15. april 2018 kl. 14:001
GRAFIK: Fjernstyret gravemaskine bryder skorsten ned fra toppen
Illustration: MI Grafik.
En skorsten midt mellem Amagerværkets blokke skal væk. En fjernstyret gravemaskine på toppen klarer opgaven præcist og kontrolleret.
Artiklen er ældre end 30 dage

På Amagerværket står der en gravemaskine på toppen af en skorsten 125 meter over jorden. Den fjern­styrede entreprenørmaskine er pakket ind i et 12 ton tungt stillads og skal frem til maj måned bruges til at pille betonskorstenen ned.

Bid for bid skal betonen bankes fri med en betonhammer og kastes ned gennem skorstenens hulrum. Fra bunden af skorstenen samles betonbrokkerne op og knuses til småstykker, hvorefter de senere vil blive genbrugt af Københavns Kommune til en støjafskærmende mur i Sydhavnen.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.

Den specialbyggede entreprenør­maskine blev hejst op gennem skorstenen i marts måned. Nedrivningen skulle være begyndt umiddelbart efter, men minusgrader og kold blæst kom i vejen. Nu er arbejdet imidlertid kommet godt i gang, og der er allerede kappet 25 meter af den 150 meter høje skorsten, der hører til Amagerværkets blok 2, som ikke er i drift længere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: GALLERI: Se gravemaskinen, der æder en skorsten fra toppen

Bag arbejdet står murer- og skorstensentreprenøren Danton, der har stor erfaring med nedrivning af skorstene og de udfordringer, der kan være forbundet med at arbejde i højden:

»Fordelen ved vores metode er, at der ikke sker nogen skade på terræn. Alternativt kan man vælte den ved sprængning, men det er ikke altid, at det går godt. Man kan også skære den ned i sektioner og hejse det ned med en kran, men det er en meget dyr løsning,« fortæller direktør i Danton Kjeld Juul Sørensen.

Tre mand hjælper til fra stillads

Gravemaskinen er indhyllet i et stillads, hvor der går tre nedrivnings­arbejdere. Den ene betjener maskinen via fjernstyring. Når betonkappen er slået i stykker, skærer to andre armeringen op med en skære­brænder. Betonhammeren trykker derefter de op til seks kvadratmeter store stykker ind i skorstenens rør, hvor de styrter til jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amagerværkets blok 2 er ikke længere i drift, og derfor skal skorstenen rives ned. Men skorstenen står midt inde mellem bygninger og andre skorstene, så der er ikke plads til at sprænge og vælte det 150 meter høje betonrør. Illustration: Danton A/S.

På Amagerværket er kraftværkschef Jens Erik Norlander Stein ikke i tvivl om, at det er den bedste løsning, de har valgt. Det er en tidskrævende proces, der strækker sig fra september 2017 til maj i år, men det er den mest effektive og sikre løsning, mener han:

»Skorstenen står inde blandt en masse bygninger. At vælte den er ikke umiddelbart en god idé. Det er klart, at det tager lidt længere tid, men det er en mere styret proces,« siger Jens Erik Norlander Stein.

Den gradvise nedrivning sikrer også en kontinuerlig drift, hvorimod Hofor måske havde skullet lukke dele af kraftværket ned, hvis skorstenen skulle sprænges.

»Desuden er betonen fuldarmeret, og derfor er der risiko for, at den vil vride sig under en sprængning,« siger Jens Erik Norlander Stein med henvisning til uheldet i Vordingborg for en uge siden, hvor en silo blev sprængt, væltede den forkerte vej og ødelagde et hjørne af et bibliotek.

Den specialbyggede entreprenørmaskine blev hejst op gennem skorstenen i marts måned. Illustration: Danton A/S.

Bedre overblik med fjernbetjening

Den ni ton tunge gravemaskine på toppen af Amagerværket er Dantons tredje generation af fjernstyrede nedbrydningsmaskiner, og den har i sin levetid foreløbig ædt sig gennem en kilometer skorstensrør.

»Med fjernstyringen kan du hele tiden se fra stilladset, hvad du laver – det kan man ikke inde fra maskinen, hvor vi tidligere har siddet,« siger Kjeld Juul Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og selvom den fjernbetjente entreprenørmaskine har appetit på mange kilometer silo- og skorstensrør endnu, skorter det ikke på nye ideer hos Danton:

Betonen fra den nedbrudte skorstenen på Amagerværket skal genanvendes i en støjafskærmende mur i det nye Genbrugscenter Sydhavn. Normalt kan genbrugsbeton kun udgøre 20 pct. af stenmaterialerne i nybyggeri, men i det nye projekt skal genbrugsbeton udgøre 100 pct. Illustration: a-r-c-.dk.

»Vi kunne godt tænke os, at maskinen blev lidt mere fleksibel, så den bedre kan tage flere forskellige typer af skorstene, og så vil vi gerne have, at den skal køre på el. Det er kun på idéplan indtil videre, men vi er i dialog med nogle samarbejdspartnere om det,« siger direktøren.

Ved at gå over til en eldrevet model vil Danton blive fri for at tanke diesel dagligt, men ifølge Kjeld Juul Sørensen sker der også færre skader på en eldrevet motor.

Når den 5.000 ton tunge skorsten til maj er revet helt ned, skal betonen genanvendes i en ringmur omkring et nyt genbrugscenter i Sydhavnen.

Læs også: Sådan bliver 150 meter gammel skorsten til ny genbrugsstation

Muren skal fungere som støjafskærmning for naboer og mod Sydhavnstippen, der er et fredet naturområde. Som Ingeniøren tidligere har skrevet, er det byggeri en del af et forsøg, hvor Københavns Kommune vil bygge muren af 100 procent genbrugsbeton.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
16. april 2018 kl. 12:04

Nogle der kan regne ud hvordan maskinen bevæger sig ned ad? Er den hele tiden i water? Den har 4 ben, så måske kan den balancere på de 3, mens den flytter et?