Grafik beviser det: Jylland ER mørkest - samt koldest og vådest

I starten af ugen fortalte vi om en rapport fra DMI, der indeholdt tal for nedbør, temperaturer og solskinstimer i alle landets kommuner. Og her kunne vi kort, fortælle, hvor solen skinner mest over riget. Nu har vi været alle tal igennem for at kunne servere et overblik. Og det giver et billede, der bakker op om gamle myter: Solskinsøer og det mørke Jylland.

Læs også: Hvor skinner solen mest? Svaret finder du i en ny DMI-rapport

Se blot grafikken herunder med det kulde-blå Jylland: De 10 koldeste kommuner ligger således på halvøen mellem tvende have og hedder Randers, Viborg, Mariagerfjord, Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Silkeborg, Rebild, Ikast-Brande og Favrskov. Koldest i Randers med en gennemsnitstemperatur på 8,3 grader celsius. Sjælland repræsenteres i de 17 koldeste kommuner med Hillerød, hvor gennemsnitstemperatur ligger på 8,6. Men de 16 andre befinder sig altså i Jylland.

Hvis de varmere himmelstrøg lyder mere tiltalende, skal man til Sydhavsøerne, Sønderjylland eller Hovedstaden. Her topper temperaturen i Frederiksberg Kommune med et gennemsnit på 9,7. I juli ligger gennemsnitstemperaturen på lune 19 grader, mens januar byder på 1,6 grader til frederiksbergborgerne. Så altså - der er ikke mindre end 1,1 graders forskel på koldeste og varmeste kommune.

Læsø er den nye solskins-ø

Og se så den gule sol i den gule farve på grafikken herunder: Det er ø-boerne, der oftest skal finde solbrillerne frem. Læsø, Samsø og Bornholm er de kommuner, som solen skinner mest på. Læsø har hele 1951 solskinstimer årligt, hvorimod Ikast-Brande Kommune får hele 370 færre timer årligt, og dermed ender som den kommune i Danmark med færrest solskinstimer.

Som det ses af kortet, er det hermed bevist, at Jylland er mørkere end resten af Danmark. Til gengæld er der så meget smuk natur. Men det er en helt anden historie.

Paraplyen skal frem i Herning

På grafikken herunder viser den blå farve bygernes foretrukne holdeplads: Der er tydelig forskel mellem nedbørsmængderne i de forskellige kommuner. Spændet går fra 604 mm på et år i Samsø kommune og op til 978 mm i Herning. Det er over en halv gang mere nedbør vest for den jyske højderyg. Ser man på de enkelte måneders gennemsnit, vinder Herning også både januar, februar og april som det sted i Danmark med mest nedbør.

Så hvis regntøj og gummistøvler ikke er ens foretrukne outfit, skal man overveje Samsø, hvor der ikke blot er mest sol. Man får også den tørreste januar, februar, marts, august, november og december. Ellers skal man sigte efter Lolland, Vordingborg, Slagelse, Stevns eller Langeland, som vejrguderne har set mildere på end resten af landet.

Tørt, solskin og varme på Lolland og Langeland

Sammenholder man de 15 kommuner, hvor der er mest nedbør, koldest og mindst solskin, er der to kommuner, der er repræsenteret i alle tre kategorier: Ikast-Brande og Vejle. Hvis man er glad for indendørsaktiviteter og fornuftigt tøj, så er det kommunerne at være i.

Er man derimod glad for solskin, varme og så lidt nedbør som muligt - og stadig gerne vil bo i Danmark - så skal man vælge Langeland eller Lolland, der begge er repæsenteret i de 15 mest solskinsrige, tørreste og varmeste kommuner.

Og for de talglade, har vi her beregningsmetoden, som den er beskrevet i rapporten fra DMI:
"Kommune klimadata beregnes efter samme metode, som bl.a. region- og landstal for Danmark. Basisdata interpoleres i et gridnet for hele Danmark, hvorefter en værdi for hver kommune-polygon beregnes ud fra de gridceller, der dækker kommunen samt en vægtning af, hvor stor andel af hver gridcelle, der ligger indenfor kommunen."

Læse hele rapporten her.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Det mørke Jylland" hentyder normalt vis til, at Jylland ikke har bidraget meget kulturhistorisk. Ikke mange anerkendte kunstnere har været tiltrukket af Jylland. Man drager derfor konklusionen at Jylland er "mørkt".

Den naturlige forklaring er givetvis, at et lille land som Danmark ikke har satset stort på kultur i Jylland, og er vel ikke så mærkeligt. Dels fordi København ligger under 500 km. væk uanset hvor man bor, dels fordi hovedstaden er forholdsvis stor set i forhold til landet (25% af befolkningen bor i hovedstaden). Skulle Washington være "ligeså stor som" København, skulle der bo 80 millioner mennesker i Washington.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/amerika...

At Jylland er mørkt rent vejrmæssigt, kan vist mest forklares med Golfstrømmen og den deraf følgende vestenvind.

At der er varmest mod syd, kom ikke som en overraskelse for mig ;-)

 • 0
 • 0

mellem koldeste og varmeste kommune i landet. (Randers (8,3°) - Frederiksberg (9,7°)) Ikke bare 1.1 grad. "Så altså - der er ikke mindre end 1,1 graders forskel på koldeste og varmeste kommune." Det udsagn gælder kun, hvis man alene ser på Sjællands kommuner.

 • 0
 • 0

Det er vildt så stor forskel der er over et så lille område som Danmark og det endda i alle tre parametre. De viste værdier er baseret 2006 til 2015, så det kunne være interessant at se, hvilke ændringer der har været gennem tiderne før denne periode. Det illustrerer måske meget godt hvor usikkert det er at prøve at regne gennemsnitstemperaturer ud, og hvor meget man kan regne med dem. Jeg har selv samlet månedsdata fra DMI (temperatur) fra 1997 til 2014, og der er en imponerende forskel i temperaturspredningen for de enkelte måneder. Vintermånederne har den største spredning hvor maj og juni er mest stabile. Månederne med størst spredning (standarddev) har over 2 og dem med mindst har under 1.

 • 0
 • 0

Nord-tyskland er i top 5 med højeste solindstråling. Jo længere mod vest man kommer f.eks øen Sild er der markant højere solindstråling end i denne top 5.

https://www.pv-log.com/solarkarte

Underligt at Tønder kommune skulle være så "mørk" i denne artikel, når det åbenbart på sydlige side af grænsen er dokumenteret mere sol end gens i Tyskland..

Er der i DK en solcelle-statistik som kan bekræfte denne rapport( eller afkræfte) ?

 • 0
 • 0

DMI beregner idag solskinstimer baseret på solindfaldet (globalstråling).

Nogen der har set en DMI publication hvor de anvender soldinstrålingen istedet for den afledte solskinstimer med same geografiske opdeling ?

 • 0
 • 0

Underligt at Tønder kommune skulle være så "mørk" i denne artikel, når det åbenbart på sydlige side af grænsen er dokumenteret mere sol end gens i Tyskland..

Jeg har før set et kort over solskinstimer i en af sommermånederne, vistnok Juli. Kortet var ikke opdelt efter kommunegrænser (hvilket jo også er lidt fjollet, når man skal kortlægge et vejrfænomen, som må være upåvirkeligt af kommunalpolitik). Her var der en klar, skrå linie ned gennem Nordjylland og Østsjælland. Alt til højre for denne linie (inkl. Bornholm) havde et højere antal solskinstimer.

Jeg har altid gået ud fra, at det er en udløber af det vejrfænomen, man har i Norge. Når vestenvinden kommer ind med fugtig luft, bliver den presset op i højden over fjeldene. Det fører til, at fugten i luften kondenserer og falder som regn. Når luften så kommer ned i normal højde i Østnorge, er den renset for fugt. For mig giver det mening, at de sydligst og vestligt beliggende egne i Danmark ikke har ret store chancer for at få del i denne effekt, mens de nordligst og østligt beliggende egne må få lidt gavn af den, hovedsageligt ved nordvestenvind. Men jeg har aldrig gjort noget for at få det verificeret, så reelt er det bare gætværk fra min side.

 • 0
 • 0

"Kommunen hører til noget af det mest nedbørsfattige i Danmark." med kun 649 mm regn årligt (Imod "solskinsøens" 720 mm. Altså over 70 mm mindre) Årsnedbørsummen ligger næsten 150mm under landsgennemsnittet (649 mod 796 mm)

 • 0
 • 0

"Udtrykket er fra 1890'erne, da Jylland mange steder var tyndt befolket og - især af københavnere - blev betragtet som kulturelt formørket og præget af Indre Mission. Vendingen var inspireret af Henry Stanleys bog fra 1878, "Through the Dark Continent"..." fyens.dk

"...det landskab, som mødte danske tilrejsende malere, når de endelig nåede frem til det næsten ufremkommelige, vilde og barske midtjyske storladne område. En rejse ind i det dengang mørke Jylland foregik med stor besvær til enten til fods eller med postvogn. Nutidens veje fandtes jo ikke..." kunstavisen.dk

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten