Stavefejl. Han hedder Ingo Ullisch.
Slet blot denne besked.
Blandt de matematiske gennembrud i 2020 noterer Bagsiden, at der langt om længe kom en løsning på det flere hundrede år gamle problem om en ged bundet til hegnet af en cirkulær indespærring med radius 1 – vælg selv enheden, den er ligegyldig.
Det simple spørgsmål lyder: Hvor lang skal snoren være, for at geden kan græsse på præcis halvdelen af arealet inden for hegnet? Man kan tro, det er et helt simpelt geometrisk problem. Det er det ikke.
Matematisk kan problemet koges ned til at finde en løsning til ligningen sinx -xcosx=p/2. Marshall Fraser beskrev nemlig i 1982, at rebets længde så er r =2cosx.
Denne ligning for x har ingen eksakt løsning, på samme måde som der f.eks. findes eksakte løsninger for andengradsligninger. Man kan finde en tilnærmet løsning ved iteration og med mere eller mindre besvær komme frem til r = 1,15945…
Sidste år viste den tyske matematiker Ingo Ullich dog, at hvis man tager en omvej via kompleks funktionsanalyse – og hvem havde dog lige tænkt på det – kan man finde en eksakt løsning for r med anvendelse af såkaldte konturintegraler, som vedrører integration langs en kurve i den komplekse plan.
Det kræver dog stadig numeriske metoder at løse konturintegralerne og dermed finde længden. Og så er man jo lige vidt, vil gedeejere nok mene.
Eksperter vil derimod glæde sig over, at der ikke længere er ged i matematikken, for nu kan længden findes uden iteration.
Stavefejl. Han hedder Ingo Ullisch.
Slet blot denne besked.
Her er formlen lige til at taste ind på lommeregneren. Closed-form solution
En nemmere løsning er at købe en tøjrepæl, så man ikke behøver at binde geden til hegnet. Og så skal rebet heller ikke være så langt. :-)
Hørt. Så skal rebet kun være KVROD(2)/2 langt.
Det virkeligt interessante må være, hvordan man bedst laver et rotationsafgræsningssystem med den stakkels ged, som formentligt savner nogle venner.....
Hørt. Så skal rebet kun være KVROD(2)/2 langt.
Jeg kan nøjes med KVROD(0,5) men fred være med det.:-)
Svar #1 Det gør han - og også nu i denne lille artikel
Denne opgave viser måske hvorfor mængdelære og fællesmængde ikke lige er en genvej i matematik.
Du er med på, at det er det samme, ikke? Man skriver det dog sædvanligvis på den måde jeg gjorde. https://socratic.org/questions/58928d39b72...
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard