Grænseværdi for radon overskredet i hvert femte nybyggede hus

Plus19. maj 2022 kl. 05:184
Grænseværdi for radon overskredet i hvert femte nybyggede hus
I nybyggeri kan entreprenøren blandt andet radonsikre ved at lægge en membran ned under betonfundamentet på huset. Illustration: Mads Jensen/Scanpix.
Husejere hænger på regningen, med mindre de vil tage sælger eller entreprenør i retten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Siden 2010 har der været en grænseværdi for den kræftfremkaldende gasart radon i nybyggede huse, fordi sundhedsmyndighederne vurderer, der er en sundhedsrisiko ved at blive udsat for radon i sit hjem.

Men radonmålinger i byggeri opført mellem 2015 og 2020 afslører, at 18 procent af husene overskrider den tilladte grænseværdi på 100 becquerel (Bq) pr. m3, som Sundhedsstyrelsen har fastsat.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
19. maj 2022 kl. 22:27

Der i huset lavet fin radon sikring . Det hjælper bare ikke når nye huse kan godkendes uden ekstra luftindtag til nær emhætten køre.

Rørene til gulvvarme slutter ikke tæt til betondæk så meget luft suges ind der. Huset er et standard række hus fra et af de store hus firmaer.

4
19. maj 2022 kl. 19:51

Det hjælper dog ikke ret meget, når man tænder emhætten og luften ikke kan komme ind i "plastikposen". Det meste luft kommer ind ved rørene til gulvvarmen, der ikke er sluttet tæt til betonen.

Alle rørene skulle gerne være indenfor for ”plastposen” – en lidt dårlig beskrivelse fordi det er en membran. Selve radonsikringen skulle gerne lede radon uden om huset så det komme op på ydersiden af fundamentet. General kan radon sive igennem alle bygningsmaterialer, så teknikken er ikke at stoppe radon med at lede det rundt uden om huset.

Teknikken med at sikre mod radon i bygninger er relativ let og meget velafprøvet teknik. Det er min forståelse at ALLE nybygget huse i Sverige og sikkert også i Finland og Norge, bliver radonsikret

Problemet med radon i Danmark er man stadig ikke tager det alvorligt nok. Grunden til dette er sikkert at det ikke er noget problem for hovedparten af husene, mens det er dræber i andre huse. Det er min holdning man bør være mere seriøs i vurderingen af byggegrund med hensyn til radon.

2
Redaktør, BuildingTech -
19. maj 2022 kl. 12:28
Redaktør, BuildingTech

Hej Bo

Der er ikke foretaget kontrol af ventilationsanlæggene i denne undersøgelse. Men det vil være meget relevant at gøre, hvis man har et hus med for meget radon. Forskeren bag denne undersøgelse, har tidligere fortalte hvilke forhold, der bør afklares, når man skal finde årsagen til for høje radonniveauer. I denne artikel nævner han:

  • bliver der ventileret tilstrækkeligt? (især relevant i nye huse med mekanisk ventilation)

  • er filtrene rene?

  • er der materialer i huset, der afgiver radon (man kan se eksempler på hjemmesiden radonguiden.dk)

Hvis man vil gøre krav gældende overfor entreprenøren eller sælgeren skal man ifølge ham dog regne med endnu større dokumentationskrav:

»Det vil ikke være nok at måle over nogle måneder, som man har gjort i denne undersøgelse. Du skal samtidig måle luftskifte, temperatur, tryk og den slags, som også har betydning for infiltrationen. Det er ikke billigt,«

forklarer han i den ovennævnte artikel, der er fra 2019.

Men hvis der ikke er friskluftventiler eller andre luftindtag i dine forældres hus, lyder det som om, der under alle omstændigheder er noget, der bør undersøges - uanset radonkoncentrationen.

VH

Ulrik Andersen

Journalist

Ingeniøren

1
19. maj 2022 kl. 11:26

I de nye huse der målt radon, er der også fortaget en kontrol af ventilationsanlægget?

I mine forældres "nye" hus er der også udført Radon sikring. Det hjælper dog ikke ret meget, når man tænder emhætten og luften ikke kan komme ind i "plastikposen". Det meste luft kommer ind ved rørene til gulvvarmen, der ikke er sluttet tæt til betonen. Så der kommer sikkert max. Radon ind i sådanne et hus, med luft fra undergrunden:).

Burde man ikke også have undesøgt hvor tætte de målte huse er?