GPS-modtagernes Y2K rammer til april

Mange ældre GPS-modtagere kan holde op med at fungere i april. Illustration: TomTom

Der er nu gået over 1000 uger siden GPS-systemets referenceuge og når systemet når over de maksimale 1024 uger, er det svært at gisne om, hvad der vil ske med nogle modtagere.

For at finde en præcis position, er GPS-modtagere afhængige af at have den rigtige tid. Derfor inkluderer satellitsignalerne et tidsstempel. I en ældre version af navigationsmeddelelserne inkluderer dette tidsstempel et ugenummer, men der er ikke tale om ugen på året, men antallet af uger siden 21. august 1999.

Begrænset til 10 bit

Ugenummeret er lagret i en værdi, som er begrænset til 10 bit. Den 6. april 2019, altså om cirka 7 uger, udløber den 1.024. uge. Så sættes tælleren tilbage til 0, en begivenhed kendt som WNRO (Week Number Roll-over).

Problemet er, at ikke alle GPS-modtagere er i stand til at håndtere denne overgang. Det er i øvrigt anden gang, at det sker. Den første gang var netop den 21. august 1999, da den første periode på 1.024 uger var forbi. Denne periode startede den 5. januar 1980.

Det er det britiske teknologisite The Register, som nu omtaler dette problem, baseret på dokumenter fra U.S. Naval Observatory og U.S. Department of Homeland Security.

I hvilken grad GPS-modtageren vil kunne håndtere denne overgang, afhænger af, hvordan den fungerer. Nyere enheder, som er fuldt kompatible med GPS ICD (Interface Control Document), skulle kunne håndtere situationen. Andre enheder vil fejle, mens nogle vil kunne fungere efter en firmwareopdatering.

Alternative datoer

Ifølge U.S. Department of Homeland Security findes der også enheder, som ikke tager udgangspunkt i datoen 21. august 1999, men i stedet har en anden referencedato for ugenummeret, for eksempel den dato, hvor firmwaren blev skabt. Disse vil ikke blive berørt den 6. april, men kan begynde at fejle på en helt anden dato.

TomTom er blandt de leverandører, som har berørte enheder. På deres site oplyser virksomheden, at i hvert fald deres Nav2- og Nav3-enheder kan være berørt. Dette kan mærkes ved, at de ikke har noget tidspunkt, ofte mister GPS-signalet eller ikke modtager noget GPS-signal overhovedet.

Hvis enheden ikke har noget tidspunkt at forholde sig til, kan den ikke beregne, hvor lang tid det tager at komme frem til målet.

TomTom skulle efter sigende allerede sidste år være begyndt at rulle opdateringer ud, som retter disse problemer. På dette site kan kunderne indtaste serienummeret på enheden og tjekke, om den er berørt.

Det har ikke været muligt at finde tilsvarende information hos Garmin.

Minder om Y2K

Situationen minder lidt om år 2000-problemet, Y2K. Problemet denne gang er, at samfundet er langt mindre forberedt på, hvad der kommer til at ske.

Brugere af lidt ældre GPS-enheder anbefales at tage kontakt til leverandøren af enheden for at finde ud af, om den fortsat vil fungere efter 6. april i år.

U.S. Naval Observatory oplyser, at i en fremtidig GPS-version vil Modernized GPS Navigation-meddelelsen (CNAV og MNAV) have et 13 bit ugenummer. Det svarer til en periode på næsten 157 år.

Artiklen er fra digi.no

Emner : GNSS
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nej, det er ikke noget vrøvl. Nogle steder bruges GPS seriøst gennem mange år og der kan ugetælleren give en mindre eller større funktionsfejl så et software fix er nødvendig. Blot ikke for dig Peter!

 • 8
 • 1

I sin tid rystede jeg på hovedet over Y2K-forskrækkelsen ud fra følgende argument: Ure i diverse elektriske udstyr går sjældent nøjagtigt. De var formenlig noget nær normalfordelt omkring Y2K med måske måneders spredning.

Men der var ikke pålidelige historier om hændelser efterhånden vi nærmede os Y2K. Alligevel troede nogen (Y2K-konsulentfirmaer) , at apparater ville gå grassat, fly styrte ned osv. på sekundet for årtusindeskiftet.

En tilsvarende argumentation kan man vel ikke bruge for GPS, hvor nøjagtig tid er inherent i selve princippet?

 • 1
 • 7

Problemet med Y2K var ikke den nøjagtige tid, men at årstallet skiftede fra 99 til 00 og nogle systemer ikke havde kendskab til at dette var 1999 og 2000. Jeg tror ikke at der var nogen, som regnede med at elektronik nødvendigvis gik i stå ved midnat, men det er fra det tidspunkt, at fejlene kunne begynde at opstå.

Problemet var, at man ikke var sikker på hvad der skete, når nogle systemer gik fra 31-12-99 til 01-01-00. I småtingsafdelingen ville en sortering på årstal blive forkert, med "00" datoer, som kommer før "99". I den lidt mere alvorlige afdeling kunne være, at et program kunne lave nogle forkerte beregninger, f.eks. hvis et lønsystem skulle tælle dag fra 01-05-99 til 31-01-00, hvilket kunne give et negativ tal. I den mere alvorlige ende, kunne det være autopiloten i flyet som går ned, fordi den vil skrive datoen i loggen, men den fejlagtig prøver at skrive 01-01-100 i et felt, hvor formatet er låst til XX-XX-XX.

 • 7
 • 0

Det er ikke en ren skræmmekampagne! I forummet for geocachere i Danmark blev en afart af problemet allerede diskueret i efteråret 2018, se: https://m.facebook.com/story/graphql_perma.... Det startede med at visse håndholdte GPS modtagere fra Garmin den 21. Oktober 2018 gav sig til at vise datoen 7. Marts 1999: en dato der præcist er 1024 uger mindre end den korrekte dato. Disse modtagere viser fortsat en dato der er præcist 1024 uger bagud. Det er lidt pudsigt at denne fejlvisning skete 5-6 måneder (167 dage) før skiftet fra uge 1023 til uge 0, men det kunne hænge sammen med en ad-hoc heuristik i GPS modtageren der vælger “rigtig” dato ud fra ugenummeret i intervallet 0 til 1023. Denne heuristik har fungeret fornuftigt dengang modtageren var ny, men fungerer nu ikke længere meningsfyldt. Fænomenet kan være uheldigt, hvis en GPS modtager der benyttes til tidssætning af et IT system pludseligt viser en 18-19 år gammel dato. - spændende at se

 • 8
 • 0

Jeg arbejder også med nogle GPS modtagere der har dette WNRO problem, så kan bekræfte det er et reelt problem.

Løsningen er ret lavpraktisk med en lille ændring i datastrømmen fra selve GPS modtageren.

 • 0
 • 0

Det startede med at visse håndholdte GPS modtagere fra Garmin den 21. Oktober 2018 gav sig til at vise datoen 7. Marts 1999: en dato der præcist er 1024 uger mindre end den korrekte dato.

Det er 2. gang i GPS systemets historie at GPS-Epoch skifter. Noget tyder på at de her modtagere har været fra sidste årtusinde (Garmin er old boys i branchen).

"Vi" har brugt GPS-moduler i rigtig mange år, af rigtig mange typer, og har testet rigtig mange for week rollover. De ruller datoen rundt på alle mulige tidspunkter, afhængigt af alder på firmware, men vi har ikke set et eneste modul hvor det sker i April 2019. Så Claus har ret i at det er et reelt problem, men det er et løbende problem - ikke specifikt for april 2019.

En enkelt variant detekterer at ugenr. i GPS-signalet "hopper baglæns", og brænder en non-volatile bit i modulet for at huske at epoch er skiftet. Det er ikke så smart en løsning som det måske lyder :/

 • 3
 • 0

Well.... mig bekendt at gps meget afhængig af netop et præcis ur. Ikke at jeg tror verdenen som vi kender de slutter af den grund.

 • 0
 • 0

@ Anders Lund:

Problemet med Y2K var ikke den nøjagtige tid, men at årstallet skiftede fra 99 til 00 og nogle systemer ikke havde kendskab til at dette var 1999 og 2000.

Ja.

Jeg tror ikke at der var nogen, som regnede med at elektronik nødvendigvis gik i stå ved midnat, men det er fra det tidspunkt, at fejlene kunne begynde at opstå.

Hvorfor skulle de først begynde på dét tidspunkt? Min pointe er, at der må have været mange interne clocks, som ikke gik nøjagtigt, men både foran og bag efter den korrekte tid. Hvis der var et problem, ville mange apparater begynde at udvise fejl længe inden årtusindeskiftet. Men det hørte man ikke om.

 • 0
 • 1

Hvis der var et problem, ville mange apparater begynde at udvise fejl længe inden årtusindeskiftet. Men det hørte man ikke om.

Det er ikke det samme, som at det ikke skete...

Jeg var personligt involveret i et tidligt tilfælde, hvor lang-horisont finansielle terminsforretninger fik negativ løbetid fordi de var indgået i år 98 og udløb i år 01 - med diverse festlige beregninger af afregning til følge.

Det syntes vi da sjovt nok ikke var noget, vi skulle meddele i pressen!

/Bo

 • 3
 • 0

Jeg var personligt involveret i et tidligt tilfælde, hvor lang-horisont finansielle terminsforretninger fik negativ løbetid fordi de var indgået i år 98 og udløb i år 01 - med diverse festlige beregninger af afregning til følge.

Jeg var involveret i en y2k kontrol af et system som beregnede brændstofmængder til fly. Ud fra passagerdata, vejrudsigter, destination og en masse andre parametre, regnede systemet ud, hvor meget flybrændstof der skulle til for at opfylde alle krav. Det viste sig, at dato indgik flere steder i beregningerne, og at man - uden y2k korrektion ville komme under sikkerhedsmarginen i løbet af en årrække. Så jo - y2k problematikke kunne faktisk godt have truet flysikkerheden.

 • 2
 • 0

Sådan noget vrøvl! Det er ren skræmmekampagne - akkurat som Y2K var.

Du vil måske prøve at sidde i en flyver 10 km over jorden med små 1000 km/t som pludseligt ikke aner hvor den er - hverken position, flyveretning, hastighed eller højde ? Man får informationerne fra andre kilder men det er alligevel skræmmende fordi GPS'en ikke fejler så systemet får ikke at vide at den ikke længere fungerer men bare at den er helt andet sted og/eller på et helt andet tidspunkt end den var for et øjeblik siden.

 • 3
 • 0

@Bo Christensen

Nej, det er ikke det samme, som at det ikke skete. Men på globalt plan ville jeg forvente, at f.eks. diverse tekniske tidsskrifter ville rapportere om eksempler på opståede tilfælde.

 • 0
 • 0

@Niels Foldager Nej, det er ikke det samme, som at det ikke skete. Men på globalt plan ville jeg forvente, at f.eks. diverse tekniske tidsskrifter ville rapportere om eksempler på opståede tilfælde.

Nej. Det skete ikke. Der blev ikke rapporteret om de problemer man fandt. Jeg har kendskab til mindst 10 tilfælde inden for primært den finansielle sektor og inden for forsikringsbranchen, hvor y2k blev holdt "tæt til kroppen". Man ønskede under ingen omstændigheder at disse brister slap ud i det offentlige rum. Heller ikke min oplevelse med flybrændstofbregeningen er nogen sinde blevet offentliggjort. Så din forventning er uberettiget.

 • 0
 • 0

Det er jo overraskende, at du kender til 10 tilfælde i en hemmelig verden, når der trods alt er store globale områder, hvor der ikke ville være nogen som helst grund til at holde Y2K-hændelser hemmelige.

 • 1
 • 0

Det er jo overraskende, at du kender til 10 tilfælde i en hemmelig verden, når der trods alt er store globale områder, hvor der ikke ville være nogen som helst grund til at holde Y2K-hændelser hemmelige.

Det overrasker ikke mig. At der ingen grund har været til at holde noget hemmeligt, er ikke ensbetydende med at man nødvendigvis offentliggører noget. Jeg kender også eksempler uden for den "hemmelige" verden, hvor der - ganske rigtigt - ikke har været nogen direkte grund til at hemmeligholde problemet. At man alligevel valgte ikke at offentliggøre noget, hænger nok mere sammen med andre faktorer som prestigetab, demonstration af inkompetence, tillidssvækkelse, eller hvad nu diverse smarte PR gutter kunne finde på at grunde.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten