GPS-lænke skal lokalisere løbske robotter

Mobile robotter som danske MIR er allerede på vej til at blive fast inventar på mange fabriksgulve. Men jo flere netopkoblede enheder man slipper løs, jo større bliver nødvendigheden af, at man konstant har styr på deres position for at undgå kollisioner. Det kan en GPS-lænke måske hjælpe med. Illustration: Bjørn Godske

I et IoT-netværk hjemme i privaten er det ikke så svært for netværket at holde styr på, hvor de enkelte enheder befinder sig. Dels er der relativt få enheder, dels bevæger fladskærms-tv’et, højttaleren og køleskabet sig ikke så pokkers meget rundt.

Det samme gør sig gældende med visse typer industrielle IoT-netværk, eksempelvis stationære vejr- eller klimasensorer, som heller ikke flytter sig fra ét sted til et andet.

Men hvad gør man på en stor fabrik, hvor man måske har adskillige dusin – eller ligefrem flere hundrede – af IoT-enheder, der konstant bevæger sig mere eller mindre frit rundt i produktionen i form af mobile robotter, AGV’er eller trucks? Og hvis position man af hensyn til sikkerheden for både robot og medarbejdere er nødt til konstant at have helt styr på?

»Vi plejede at tænke på IoT-enheder som værende statiske. Men vi er på vej mod en form for Internet of Moving Things (de bevægelige tings internet, red.),« siger Usman Khan, professor i elektronik- og computervidenskab på Tufts University i Massachusetts, USA, og én af medforfatterne til en artikel om emnet, der blev publiceret i maj.

Det skriver ingeniørmediet IEEE Spectrum.

For besværligt med GPS på hver robot

Scenariet med hele kobler af mobile robotter på fabriksgulvet kan meget vel blive til virkelighed, i takt med at 5G-netværket udrulles og baner vejen for endnu mere og endnu hurtigere datatransmission end i dag.

Forskernes forslag er at udstyre ganske få af enhederne – det kunne for eksemplets skyld være en mobil robot fra danske MIR – med en GPS, og så lade resten af enhederne orientere sig efter disse såkaldte 'GPS-ankre' via en form for trådløs lænke.

At tracke samtlige IOT-enheder med GPS er ganske enkelt ikke realistisk, mener Usmun Khan. Ud over de tekniske udfordringer ved at få GPS-tracking til at fungere indendøre i en produktionshal eller på et hospital er der omkostningerne ved at skulle montere GPS-modtager på hver eneste enhed.

»Vi kan simpelthen ikke udstyre alle enheder med GPS. Det er for dyrt,« hævder den amerikanske forsker.

Som altså i stedet foreslår at lade enkelte GPS-udstyrede enheder fungere som GPS-ankre, som de øvrige enheder kan orientere sig efter.

Ingen af enhederne behøver at kommunikere direkte med ankret. Det er kun en håndfuld af de nærmeste enheder, som kommunikerer med ankret og derved måler deres egen position ved at opmåle afstanden til ikke bare ankret, men også andre enheder i nærheden.

Derefter kan andre enheder, der befinder sig i nærheden, orientere sig ved at opmåle deres position til den anden enhed – uden at de behøver kommunikere med GPS-ankret. Og så fremdeles hele vejen ud i lænken til de fjerneste mobile enheder.

Bluetooth-løsning præsenteret i maj

I sin nuværende form er løsningen baseret på lineære ligninger, hvilket skaber visse udfordringer, skriver IEEE Spectrum. Blandt andet fordi positioneringen kun kan foregå i et prædefineret miljø, hvilket betyder, at en enhed ikke må bevæge sig uden for GPS-ankrenes usynlige linjer. Det er altså ikke som en smartphone, der via nonlineære ligninger altid kan bestemme sin position uafhængigt af omgivelserne.

Men Usmun Khan og hans kolleger er ikke de eneste, som forsøger at skabe optimale betingelser for positionering og udveksling af data i morgendagens industrielle 5G-netværk. For nylig lancerede hollandske Imec en lokaliseringsløsning baseret på Bluetooth, der kan fastslå en enheds position inden for en afstand af 30 centimeter.

Imecs løsning kan håndtere op til 200 enheder og en hastighed op til cykeltempo.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I forvejen er der i de fleste virksomheder masser af access points til trådløst netværk, så man kunne måske bestemme robottens placering ud fra afstanden til et par af disse.

 • 1
 • 0

Det gør mange allerede. Hvis din/dit løbske robot/barn/... har wi-fi, kan de findes og trackes via følgende systemer. Hvis GDPR-"soldaterne" opdager det, går de amok. Fx er din "smartphone"/PC/dims med tændt wi-fi/bluetooth/GSM/LTE er jo et sporbart mobilt elektronisk-beacon/-fyr:

Nov 5, 2014, arstechnica.com: Where’ve you been? Your smartphone’s Wi-Fi is telling everyone. Ars performs a DIY signals intelligence test with smartphone "probe" requests. Windows Phone wins: Citat: "... Every time you use Google or Apple mobile location services, you’re not just telling the services where you are. You’re also shouting many of the places you’ve been to anyone who happens to be listening around you—at least if you follow Google’s and Apple’s advice and turn on Wi-Fi for improved accuracy. ..."

22 Apr 2010, theregister.co.uk: Google Street View logs WiFi networks, Mac addresses. Why are you doing this?, ask Germans: Citat: "... Spooks have long desired the ability to cross reference the Mac address of a user's connection with their real identity and virtual identity, such as their Gmail or Facebook account. ..."

7/29/11, gizmodo.com: Anyone Can Access Microsoft's Massive Location Database and See Where Your Laptop and Smartphone Have Been: Citat: "... Google's database doesn't include the MAC address 02:1A:11:F2:12:FF. But Microsoft's does, and reports that it is located in the Embassy of Montenegro on New Hampshire Avenue in Washington, D.C. ..." http://inference.location.live.com/

 • 0
 • 0

De fleste chipset til mobil brug har allerede en GPS indbygget og GPS'en er også anvendelig som sporing ved tyveri af en dims som koster ca. det samne som en bil. Sporing af trådløse enheder i WiFi net har været udbredt i årevis så det ser ud for mig som at manden vil sælge en ny dims som skal afhjælpe et ikke eksisterende problem som han nu prøver at skabe.

 • 0
 • 1

"GPS'en er også anvendelig som sporing ved tyveri af en dims som koster ca. det samne som en bil." Så er det en meget billig bil :-) Men det er nok heller ikke lige det, du mente.

Vi har flere forskellige apparater med indbygget GPS. Mobiltelefoner, tablet og en TOMTOM. De virker udmærket udendørs eller under forruden, men indendørs fungerer de stort set ikke. Man kan se på TOMTOM, at man er kørt en anden vej, end den har foreslået, men først når man er mindst 10 m væk fra ruten. Når man kører rundt i bjergområder, så er den "rundt på gulvet", hvis man kører ind i en tunnel eller i en bjergkløft. GPS modtagelse fungerer kun, når den kan modtage de kortvarige radio-bølge-puls-tog fra mindst 3 forskellige GPS-satellitter (eller Glonass eller Galileo satellitter) direkte. I bjergområder/tuneler trænger signalerne ikke i gennem eller de bliver forsinket af reflektioner undervejs, og så viser GPS'en en helt forkert position eller slet ingen. Jeg tror, at man har de samme problemer f. eks. i en kælder under et hospital.

Konklusion: Glem GPS til indendørs brug, der skal en anden teknologi til.

 • 0
 • 0

Så er det en meget billig bil :-) Men det er nok heller ikke lige det, du mente.

Det var robotten jeg mente med "dims", de kan være pænt dyre og de skal givetvis sammenlignes med biler uden dansk afgift.

Jeg er fuldt ud klar over at GPS ikke virker specielt godt indendørs men til det kan man bruge WiFi lokalisering som ikke kræver noget særligt på robotten andet end WiFi, afh. af arbejdspladsen kan det være en robottens normale WiFi eller, i miljøer hvor det ikke bruges, bare en WiFi radio som ikke er koblet til andet end batteriet. Hvis sporingen skal være meget præcis - inden for få millimeter - skal man bruge noget andet men det har man så nok allerede indbygget i robotten da det så ikke er et helt "normalt" miljø.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten