Googles termostatsucces kommer til Danmark – uden termostaten
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Googles termostatsucces kommer til Danmark – uden termostaten

Illustration: Nest Labs

Med et løfte om at gøre varmestyring enklere, grønnere og mere intelligent lancerede amerikanske Nest for seks år siden en termostat, der kan styre hjemmets varme, ved at man drejer på en enkelt knap.

I dag er Nest ejet af Googles moderselskab Alphabet, sortimentet består af stribevis af Smart Home-løsninger, og i dag kommer selskabet også til Danmark.

Det er i første omgang selskabets intelligente videokameraer og røgalarmer, der kommer til Danmark. Termostaten må vi vente på, fortæller Lionel Guicherd-Callin, europæisk direktør for Nest Labs.

»Vi lancerer ikke termostaten i denne omgang. Det skyldes, at der er forskellige varmesystemer i næsten hvert enkelt land. I Danmark regulerer man normalt temperaturen helt nede på radiatorniveau, måske fordi Danmark i Danfoss har en virksomhed, der er baseret på den tilgang,« vurderer han.

Læs også: Nye apparater kæmper om at få dit hjem til at tænke selv

’Fordanskning’ tager tid

Nests termostat er i dag tilpasset til varmesystemer, der er beregnet til, at man tilkobler en elektronisk termostat centralt, som det typisk er tilfældet i firmaets hjemland, USA. Det gør det svært at tilpasse termostaten til danske forhold, forklarer Lionel Guicherd-Callin.

»Vores termostat kan ikke regulere danske varmesystemer på en tilfredsstillende måde i dag, men vi arbejder på en løsning,« siger han, uden dog at komme en lanceringsdato nærmere.

Om løsningen betyder Nest-termostater på hver radiator, som blandt andre Danfoss allerede har lanceret i dag, er dog for tidligt at gisne om, vurderer han.

»Det er for tidligt at sige noget om retning og tidspunkt endnu. Indtil videre fokuserer vi på sikkerhedsprodukterne,« fortsætter han med henvisning til kameraer og røgalarmer.

Læs også: Tyverialarmen bliver en del af det smarte hjem

Kamera genkender ansigter og kæledyr

Der er tale om tre forskellige kameraer; et til indendørs brug, et til udendørs brug og det nyeste og mest intelligente skud på stammen, som går under navnet Nest Cam IQ.

Det udmærker sig ved, uden hjælp fra computerkraft i skyen, at kunne skelne mellem genstande, personer og dyr samt at kunne genkende ansigter. Det bruger kameraet til at afgøre, om det er et familiemedlem eller en indbrudstyv, der er trådt ind i stuen, når du ikke er hjemme.

Generelt for kameraerne gælder det, at de automatisk slår til og fra, afhængigt af om brugerne er hjemme eller ej, og at Nest har forsøgt at tilpasse det i retning af brugervenlighed, så brugeren ikke selv skal programmere.

Læs også: Google lancerer smart city-firma

»Hele ideen er, at udvikle et ‘connected home’, der hjælper dig, uden du selv skal programmere. Når alt kommer til alt, skal det tage sig af de mennesker, der er i hjemmet,« lyder det fra Lionel Guicherd-Callin.

Det viser sig blandt andet ved, at kameraer og røgdetektorer giver informationer direkte på en mobiltelefon om, hvad der foregår i hjemmet, at man kan tale direkte til en indbrudstyv gennem kameraet, og at kameraerne automatisk tænder, hvis røgalarmerne opdager noget mistænkeligt, uddyber han.

Sikkerhed og privatliv optager danskerne

Også Nest har lagt mærke til, at sikkerhed og privatliv er spørgsmål, der i den seneste tid har trængt sig på i forhold til brugen af overvågningskameraer i private hjem.

»Vi ved, at privatliv er vigtigt for forbrugerne i Danmark. Hjemmet er et privat område. Det har været vores udgangspunkt fra begyndelsen, og det har Googles opkøb ikke ændret på,« forsikrer Lionel Guicherd-Callin.

»Vi er gæster i folks hjem og skal fortjene deres tillid. Hvis en gæst ikke opfører sig ordentligt, bliver man ikke inviteret tilbage,« fortsætter han.

Læs også: Google vil styre din vaskemaskine, ovn og belysning

Helt konkret fortæller han, at systemet er sikret ved, at der ikke er et åbent system eller et API, hvor data fra for eksempel et kamera kan tilgås. I stedet sker kommunikationen i en krypteret og unik session mellem appen og kameraet, forsikrer han.

Dermed undgår man den helt åbenlyse fejl, som nogle producenter har lavet, påpeger han:

»Vi har ikke oprettet et standardpassword for folk. Det burde ingen nogensinde gøre. Vores udstyr skal i stedet parres med en Nest-konto ved hjælp af en unik nøgle, og derefter kan det ikke parres med andre konti,« påpeger han.

Derudover er selskabet løbende igennem sikkerheds-tjek fra Alphabet, ligesom de selv har ansat folk, der konstant leder efter sårbarheder i systemet, påpeger han.