Googles nye robothær består af otte firmaer

17. december 2013 kl. 12:0310
Googles nye robothær består af otte firmaer
Illustration: Boston Dynamics.
I løbet af det seneste halve år har Google opkøbt otte virksomheder, der alle bygger robotter. Senest er leverandøren af det amerikanske militærs yndlingsrobotter kommet til.
Artiklen er ældre end 30 dage

I fremtiden skal der måske ikke kun stå ‘Google’ henover dit søgefelt eller på æsken af din nye smartphone. Teknologikæmpen Google har i løbet af det seneste halve år opkøbt i alt otte firmaer, der har specialiseret sig i et bygge mobile og industrirobotter, som kan designes næsten til ethvert formål.

Det seneste opkøb er det mest bemærkelsesværdige. Google har opslugt virksomheden Boston Dynamics, som er blevet kendt for vilde robotter med navne som Big Dog og Wild Cat. Firmaet har specialiseret sig i rekoniseringsrobotter, som eksempelvis det amerikanske forsvarsministerium Pentagon har vist interesse for. Boston Dynamics blev grundlagt i 1992 af den tidligere MIT-professor Marc Raibert.

Før opkøbet af Boston Dynamics har Google også sendt penge efter virksomheden Autofuss, der bygger studier og animationer til at sælge produkter for Google - eksempelvis den nye Google Nexus 5-telefon fra LG.

Kamerateknologi

Google er tilsyneladende også interesseret i robotter, der kan håndtere kameraer ved filmoptagelser. Derfor er også Bot & Dolly blevet en del af Google-koncernen. Bot & Dolly producerer avancerede robotter med kameraer, der bruges til at skyde Hollywood-film med. Virksomhedens såkaldte Iris-robot kan monteres på biler eller skinner med alle former for kamerateknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste robotter kræver også en hjul eller fødder til at holde balancen og bevæge sig med. Af samme grund ejer Google nu virksomheden Holomni, der har specialiseret sig i at bygge hjul til robotter, der kan tilpasses alt efter underlag, robottens udformning og vægt.

Rolige hænder

Et andet Google-opkøb er Redwood Robotics, som har udviklet særlige robotarme, der kan gribe om selv skrøbelige ting. Robotarmene er snarere tiltænkt personlige robotter end industrirobotter.

Endnu mere menneskeligt bliver det, når snakken falder med Meka Robotics, der har bygget hele robotter, hvor hoved og bevægelige dele kan reagere på tryk og skub udefra. Selve robothovedet er udstyret med to kameraer, der udgør øjnene. Robotten har også øjenlåg. Dertil har Meka Robotics også sat ører på robotten, der viser dens sindstilstand - om den er glad eller ked af det.

Her ses robotten fra Meka Robotics, der blandt andet er udstyret med ører, som bestemmes efter robottens sindstilstand. Illustration: Meka Robotics.

Bodybuilder-robot

Hvis der skal kræfter bag robotterne, faldt Googles øjne i løbet af 2013 på det japanske Schaft, som har designet en robot, som kan løfte op til fem kilogram. Det gør ifølge Schaft robotten væsentlig stærkere end andre tilsvarende, mobile robotter, der også har ben og arme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste led i robothæren hos Google er Industrial Perception, som blandt andet fremstiller industrirobotter, der kan håndtere pakker og lignende på lagre og varehuse. Industrial Perceptions robotter kan specialudvikles til at fylde blandt andet lastbiler op med papkasser. Virksomheden har især haft fokus på udviklingsprojekter til at gøre robotter mere bevidste om deres omgivelser - eksempelvis i forhold til at håndtere kasser med skrøbeligt indhold.

I spidsen for Googles nye satsning på robotter kommer til at stå en gammel kending, Andy Rubin. Han var med til at stifte Android og har arbejdet for Apple og Carl Zeiss.

Hvad der præcis kommer til at ske med de mange, måske kommende Google-robotter, vil den amerikanske gigant dog endnu ikke sige noget om.

Du kan se Boston Dynamics Wild Cat:

Remote video URL

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
18. december 2013 kl. 11:55

De vil overtage verden med en robot...

9
17. december 2013 kl. 22:56

@skynet ASAP!

8
17. december 2013 kl. 19:17

Man kan ikke mindre end beundre den dynamik og fokuserethed de lægger i deres stræben. Mon ikke der med tiden kommer væddeløb med den slags?

5
17. december 2013 kl. 14:00

Vi har i mange år moret os lidt over Dick Tracys TV-armbåndsur - RoboCop og OCP - T101 og Cyberdyne Systems.

Men mens vi har haft det sjovt har andre åbenbart taget tingene mere alvorligt og vores allesammens venlige søgemaskine har brugt sine penge på at bygge robotter i sin fritid.

Og nej jeg tror ikke på konspirationsteorier eller at Google vil overtage verdensherredømmet - men udviklingen giver en lidt at tænke over og hvilke vej det går.

Hov hvad er det ikke en Street-View car der kører rundt nede på gad..............

3
17. december 2013 kl. 13:18

... på monstermaskiner som Google?

2
17. december 2013 kl. 12:41

Jeg tänker mere på at Cyberdyne Systems T-101 vil väre et godt värktöj til, for eksempel, at aflevere en personlig klage over den seneste ejendomsvurdering, NemID, eller processen for opsigelse af et Viasat abonnement. Der burde komme noget YouTube traffik ud af det, så alle er glade.

4
17. december 2013 kl. 13:56

ja t-1000 er lige på trapperne....skynet is born ;)

1
17. december 2013 kl. 12:24

Tænker andre end jeg på teorien om singulariteten?