Googles heliumballoner tester svævende internet over Australien

Visionerne om et verdensomspændende internet leveret af heliumballoner i stratosfæren bliver snart testet af Google over Australien.

I næste måned opsender firmaet 20 heliumballoner i samarbejde med firmaet Telstra. Balloner bliver opsendt over det vestlige Queensland til en højde af 20 kilometer, hvor de skal udsende 4G-lignende signaler til basestationer på Jorden. Det australske teleselskab Telstra står for kommunikationen mellem balloner og jordstationerne.

Ballonerne er placeret, så de kan videresende signaler til hinanden, hvis blot én modtager et signal fra Jorden. Hver ballon kan så dække et område på cirka 1.500 kvadratkilometer.

Læs også: Google køber minisatellitter til at overvåge hele kloden

Solpaneler forsyner ballonernes elektronik med strøm, men efter cirka 100 dage kan de ikke holde sig flyvende længere, skriver Guardian.

Ballonprojektet går under betegnelsen Project Loon, og det har været under Googles udviklingsafdeling, Google X, siden 2011. Afdelingen står blandt andet bag Google Glass og eksperimenterne med førerløse biler.

Tidligere har Google testet balloner over Christchurch i New Zealand, og Google planlægger hele 300 til 400 balloner svævende rundt om Jorden. Ideen er især at udbrede nettet til områder, hvor internet ikke er tilgængeligt i dag, for eksempel fordi det er for dyrt at lægge kabler.

Emner : Bredbånd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kunne denne løsning også komme i spil Danmark, i de områder, hvor der er meget dårlig dækning med 2G-3G-4G og DSL og hvor der ikke er udsigt til at der er nogen teleoperatører, der vil investere?

Der er en lille meningsforstyrrende fejl i artiklen. Der skal ikke sendes ned til basestationer, men direkte til mobiltelefoner og hjemmene:

http://www.theguardian.com/technology/2014...

The balloons carry antennas that can beam 4G-like signals to homes and phones 20km below.

For the trial, Telstra will supply base stations to communicate with the balloons and access to space on the radio spectrum.

 • 0
 • 0

...hvordan man får ballonerne til at blive der omkring det område de skal dække. De kan vel næppe tøjres. Er der ikke vind i den højde de skal operere?

 • 2
 • 0

Ville det ikke være billigere i længden at sætte udstyret på en stolpe, når det nu er soldrevet, så spare man da vedligeholdet med balloner?

 • 2
 • 0

Ville det ikke være billigere i længden at sætte udstyret på en stolpe, når det nu er soldrevet, så spare man da vedligeholdet med balloner?

Sikkert både billigere og lettere med stolper. - Klart mindre sexet.

Hvis man skal bruge balloner bør man fylde dem med brint frem for helium. Det vejer 1/4, er langt billigere at fremstille og der er masser af det. Skulle der gå hul på ballonen ville det fise op ad hurtigere end der kan opstå alvorlig fare*.

vh. Jannik

*Jeg har brændt masser af balloner med brint af i min tid som showkemiker, koster højst et par hår på hånden hvis man glemmer at bruge en tang.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten