Google vil aflæse dit strøm-forbrug

Googles hastigt voksende udbud af services udvides nu med PowerMeter, et web-baseret redskab til aflæsning af ens strømforbrug.

Dermed bevæger Google sig ind på markedet for såkaldt "smart grid", hvor digital teknologi kombineres med elnettet for at opnå besparelser og effektiviseringer.

Ved at kombinere PowerMeter-tjenesten med en såkaldt "smart meter", en intelligent elmåler, kan forbrugerne ifølge Google få et minutiøst overblik over udviklingen af elforbruget.

Et smart meter kan placere strømforbruget på de enkelte kilder i hjemmet, så som komfur, vaskemaskine osv. Ved at koble måleren sammen med en pc, kan strømforbruget analyseres i forhold til pris og tidspunkt. Også her hjemme sælger el-selskaber smart meters.

Målingerne kan efterfølgende bruges til at spotte de værste strøm-slugere samt optimere strømforbruget, så eksempelvis opvaskemaskinen programmeres til at køre på det tidspunkt, hvor strømforbruget er lavest.

Indtil videre er PowerMeter ikke tilgængelig for offentligheden, men under udvikling i samarbejde med el-selskaber og udviklere af "smart meter"-løsninger.

»De fleste mennesker ved ikke, hvor meget strøm de forskellige apparater bruger, hvor i huset de spilder strøm og hvor meget regningen stiger på forskellige årstider. Men i en verden, hvor alle har en detaljeret forståelse for deres hjemlige strømforbrug, kan vi finde alle mulige løsninger på, hvordan man kan spare strøm og mindske el-regningen,« skriver Google på sin blog i forbindelse med, at søgevirksomheden i går præsenterede sine planer for PowerMeter.

Ifølge Google viser undersøgelser, at en bedre viden om el-forbruget kan give månedlige besparelser på 5-15 procent.

»Det lyder måske ikke af meget, men hvis halvdelen af USA's husstande sænker deres energiforbrug med 10 procent vil det svare til, at man fjerner otte millioner biler fra vejene,« skriver Google.

Ifølge Google skal PowerMeter-servicen samtidig styrke brugen af åbne protokoller og standarder i "smart grid"-satsningen.

»At indføre "smart meter" er ikke nok i sig selv. Det skal kobles med en strategi, der giver forbrugerne nem adgang til energi-information. Det er derfor, at vi mener, at åbne protokoller og standarder skal være grundpillen i "smart grid"-projektet...vi mener, at detaljerede data om dit personlige el-forbrug tilhører dig og skal være tilgængelig i en åben standard og et ikke-ophavsretsbeskyttet format,« lyder det fra Google.

Dokumentation

Google-blog: Power to the people