Google tager førertrøjen inden for kvantecomputere

Googles Bristlecone kvanteprocessor med 72 kvantebit - illustreret med X'erne til højre. Illustration: Google

På en konference arrangeret af American Physical Society har Google præsenteret sin nye kvantechip Bristlecone med 72 kvantebit eller qubit.

Når man ser bort fra det canadiske firma D-wave, som producerer en form for kvantecomputere med meget 'urene' kvantebit, hvis effektivitet i sammenligning med sædvanlige computere er meget omdiskuteret, så er det ny rekord for kvantebit i en enkelt processor eller computer.

IBM og Intel har for relativt nylig lanceret kvantecomputere med henholdsvis 50 og 49 qubit.

Microsoft, der satser voldsomt på sin egen metode til at fremstille kvantecomputere – bl.a. i samarbejde med Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet – har endnu til gode at vise så meget som en enkelt qubit, men Microsofts teknologi har potentiale til at være mere driftsikker og mindre følsom over for støj end andre teknologier. Todd Holmdahl, der står i spidsen for Microsoft Quantum, har for nylig lovet, at den første såkaldte topologisk beskyttede qubit vil komme i år.

Det er først, når antallet af qubit er tilpas stort, og fejlraten er lille, at en kvantecomputer for alvor bliver interessant. Inden for kort tid forventes det dog, at kvantecomputere med ca. 100 qubit kan udføre visse former for beregninger, som ingen nok så stor konventionel computer kan udføre. Når det dette sker, taler man om kvanteoverlegenhed eller quantum supremacy – uanset at de første beregninger næppe vil være særligt interessante. Figuren illustrerer, at det er en kombination af fejlraten eller hvor stabile qubit, der kan fremstilles, og antallet af qubit, der er afgørende for at opnå kvanteoverlegenhed. Illustration: Google

Google har som Microsoft knyttet kontakt til universiteter i bestræbelser for at fremstille en stor kvantecomputer, og nøglepersonen er John Martinis fra University of California, Santa Barbara.

Bristlecone er en videreudvikling af den teknologi, Google tidligere har præsenteret i en 9-qubit-udgave, hvor der opnået lave fejlrater for både udlæsning (1 pct.) og kvantegates (0,1-0,6 pct.), som udfører de operationer, som en kvantealgoritme specificerer.

Google mangler endnu at vise, at samme fejlrater kan opnås med 72 qubit-processoren, og som firmaet selv forklarer, kan de kræve flere forskellige iterationer for at nå frem til det samme.

»Vi er dog forsigtigt optimistiske om, at kvanteoverlegenhed kan opnås med Bristlecone,« skriver Julian Kelly, som også præsenterede chippen på konferencen, i et blogindlæg.