Google opkøber flyvende vindmøller
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Google opkøber flyvende vindmøller

Den amerikanske vindmøllevirksomhed Makani Power er flyvende.

For det første fordi virksomhedens arbejde nu høster anerkendelse, da selveste Google har valgt at opkøbe virksomheden.

For det andet fordi virksomheden også bogstaveligt talt flyvende – det er nemlig ikke normale vindmøller, Google har kastet penge efter. Makani Power producerer flyvende vindmøller.

Turbiner og generatorer monteres på en vinge, der cirkulerer oppe i luften, holdt oppe af propeller, der starter, når vindhastigheden når 3,5 meter pr. sekund. Herfra går der et forankringskabel ned til jorden, som den producerede strøm går i gennem. Designet minder meget om drageflyvning.

For nylig gennemførte Makani Power en prøveflyvning af en prototype med fire generatorer på sammenlagt 30 kW. Mellem vingespidserne på prototypen er der otte meter, der drev rundt i mellem 40 og 100 meters højde.

Derudover meddeler firmaet, at der er flere lignende vindmøller på vej, blandt andet en havbaseret, flyvende mølle med en effekt på hele 5 MW. Planen er, at den skal flyve i 600 meters højde.

Når man ikke skal konstruere tårnet til en vindmølle, kan der spares 90 procent i materialeudgifter, hævder Makani Power.

Det lyder galt, mens Google finder det genialt. Datterselskabet Google X smed i første omgang 15 millioner dollars i projektet, men efter den nylige prøveflyvning har søgegiganten så stor tiltro til projektet, at den simpelthen har valgt at opkøbe Makani Power for et ukendt beløb.

»At skabe grøn energi er en af de største udfordringer, verden står over for, og Google har i årevis været interesseret i at være med til at løse dette problem. Makani Powers' teknologi har åbnet døren ind til en helt radikal tilgang til vindenergi. De har drejet en teknologi, der i dag involverer hundrede ton af stål og værdifuldt åbent rum, til en teknologi, der kan klares med intelligent software. Vi ser frem til at få dem med i Google,« siger Astro Teller, direktør for Google X, ifølge websitet techcrunch.com.

Når jeg flyver med drage laver det ret tit nogle ukontrollerede bevægelser, det ofte får den til at styrte til jorden. Af videoen ser det ud til, at vindmølledragen også bevæger sig ukontrolleret. Hvordan undgår man styrt?

Med så lange snore og så store bevægelser, er det nok også begrænset, hvor tæt de kan stå, hvis ikke de skal filtre sig ind i hinanden.

Kan det virkelig passe at tårnet på en vindmølle udgør 90% af materialeprisen? Et et ikke bare et hult rør. Det må da være selve møllehatten, der koster noget.

  • 2
  • 1

I mine øjne er der ikke noget tilfældigt ved dens bevægelser, den har jo propeller til at korrigere og dens bevægelse er styret af computer.

Så mangler vi bare at få Vestas med på innovationsbølgen ellers ender de som Kodak - Blockbuster og Nokia

  • 3
  • 0