Google og Apple i kamp for at blive mobilselskaber

Det skal være slut med, at mobilselskaberne bestemmer, hvilke telefoner kunderne har i lommen, og hvilke informationer og tjenester, der er tilgængelige på dem.

Da de ikke selv kan finde ud af at åbne netværkene, så kan de nu se frem til konkurrence fra to af verdens største leverandører af digitale tjenester, Google og Apple.

Begge de to selskaber overvejer at byde, når den amerikanske telestyrelse, FCC, sætter en række attraktive frekvenser omkring 700 MHz i udbud. De bliver i dag brugt til at sende tv, men bliver ledige, når de amerikanske stationer går over til at transmittere digitalt i 2009.

Der er tale om nogle af de sidste, ledige frekvensbånd til mobiltelefoni, og der ventes derfor at blive kamp om budet. Desuden er frekvenserne lave - og rækkevidden dermed høj - så det bliver relativt billigt at bygge et veldækkende sendenet.

Google træt af gamle operatørers jerngreb

Google har ikke lagt skjul på sin utilfredshed med, at de traditionelle mobilselskaber som AT&T og Verizon Wireless holder kunderne i et jerngreb. De amerikanske operatører meget har i dag meget stor magt til at bestemme, hvilke tjenester deres kunder kan få adgang til.

Derfor var det også en sensation, at AT&T gav Apple lov til at kontrollere, hvilke tjenester der skal være tilgængelige for Iphone-kunder. Apple får endda en del af abonnementsindtægterne. Til gengæld er AT&T ene om at sælge Iphone i USA.

Apple parat med 50 milliarder kroner

Succesen har ifølge Business Week, der citerer to unavngivne kilder, fået Apples topchef, Steve Jobs, til at lede efter de cirka 25,5 milliarder kroner, som licenserne som minimum vil koste. Og Apple har helt sikkert også råd til at betale godt 50 milliarder kroner, som det vurderes, at priserne vil komme op på.

Hvis Apple vinder mobillicenserne, vil firmaet kunne tilbyde sine brugere en virtuel desktop, som giver adgang til deres feriebilleder, skatteregnskaber, film og musik fra hvilken som helst mobiltelefon, Ipod eller computer.

Auktion åbner for alle

Den kommende auktion rummer dog ikke kun muligheder for Apple. Efter massivt pres fra Google har den amerikanske telestyrelse bestemt, at vinderne af de nye licenser skal sørge for, at ikke egne apparater - f.eks. Iphones og Ipods - virker på det nye netværk.

Magten skal over til kunderne, der selv skal bestemme, hvilken telefon de vil have, og hvem de vil downloade musik fra.

Muligheden for at kunne købe ringetoner, spil og telefonabonnementer fra hvem som helst vil åbne markedet og skabe mere konkurrence og innovation, mener Kevin Martin, der er formand for FCC.

Dokumentation

FCC's side om auktionen
Artiklen i Business Week

Emner : Mobil