Google offentliggør plan for Fredericia-datacenter: Overskudsvarmen er ikke med

Illustration: Ingeniøren / Lasse Gorm Jensen

Google slutter sig nu til de it-giganter, som officielt har planer om at bygge datacentre i Danmark. Apple opfører datacentre ved Foulum og Kassø, Facebook bygger datacentre ved Odense og Esbjerg, og Google erkender nu, at de har planer om at bygge et datacenter ved Fredericia. Google ejer desuden en nabogrund til Apples Kassø-center – men har endnu ikke meldt officielt ud, at de vil bebygge den.

Ifølge en pressemeddelelse fra Google, skal datacentret understøtte produkter som Googles søgemaskine, Gmail og Youtube.

Læs også: Trods løfter om grøn omstilling: Datacentre kommer til at fyre for fuglene

Ifølge pressemeddelelsen har man i Fredericia fundet eksisterende infrastruktur, som passer med Googles behov. Datacentret vil ifølge Google blive et af deres mest energieffektive centre i Danmark og vil eksempelvis benytte avanceret maskinlæring til at optimere processerne.

Ingen planer for overskudsvarme

Ifølge Google er det stadig for tidligt at sige noget om overskudsvarmen, og ifølge en artikel i Altinget, har overskudsvarmen ikke været en del af forhandlingerne.

»Indtil nu har det handlet om strømforsyning og spildevand. Nu ved vi med sikkerhed, at det bliver til noget, og så skal vi have fundet en løsning på overskudsvarmen,« siger Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia til Altinget.

Han peger ifølge Altinget på, at der er barrierer i form af afgifter og bureaukrati, som besværliggør udnyttelsen af oveskudsvarme.

Ifølge Google skal strømmen til datacentret leveres med 100 procent vedvarende energikilder. Tidligere har Google brugt såkaldte Power Purchase Agreements til at skaffe strøm til datacentre.

Læs også: Datacenter på vej ved Esbjerg: Ingen planer for overskudsvarmen

Har puttet med planerne

Datacentret kom ikke som en store overraskelse, da det tidligere er kommet frem, at Google, via underselskabet Dapsi International A/S, i 2015 opkøbte den 73 hektar store grund.

Arbejdet startede i 2014 med et samarbejde mellem Invest in Denmmark, som under udenrigsministeriet udfører arbejde for at få selskaber til Danmark. De var også vigtige for etableringen af Apples datacenter ved Foulum, Viborg og for Facebooks datacenter ved Odense.

Læs også: Minister: Skuffelse, hvis overskudsvarme fra kun ét af seks datacentre kan udnyttes

Det er dog først nu, at Google offentligt vedkender sig planerne. Sidste uge fik Ingeniøren følgende svar fra Google, i forbindelse med forespørgsler om datacentret:

»Google har endnu ikke annonceret nogen datacentre i Danmark og ønsker derfor ikke at kommentere på spørgsmålene.«