Google køber minisatellitter til at overvåge hele kloden

Normandiet i Frankrig, fotograferet af Skysat-1 den 6.maj. Illustration: Skybox

En boks i skyen eller slet og ret Skybox. Det er navnet på det amerikanske satellitfirma, som Google nu køber for en værdi af cirka 2,8 milliarder kroner sammen med firmaets 120 ansatte.

Længe har der verseret rygter om, at Google vil sende flokke af minisatellitter op for at dække kloden med internet, og nu tyder det på, at rygterne kan være sande, skriver Wall Street Journal, der også var avisen, der bragte de første rygter til torvs.

Læs også: Avis: Google vil opsende 180 internet-satellitter

Skybox har i hvert fald bevist, at de er unikke på deres område. Allerede i november sidste år sendte de en 110 kilogram satellit ved navn SkySat-1 op med et kamera om bord. Satellitten sendte nogle meget overbevisende videoer ned til Jorden, som var de første kommercielt tilgængelige high-resolution optagelser fra rummet. Klip på Youtube viser blandt andet skyskraberen Burj Khalifa, der kaster skygger over Dubai, mens man ser biler køre rundt og et fly passere på himlen. Samme kamera har også vist detaljerede billeder af opstanden i Kiev med røgskyer drivende hen over husene.

Skybox kan altså levere, og i Googles korte pressemeddelelse kan man læse følgende om samarbejdet:

'Skybox' satellitter vil hjælpe med at holde Google Maps opdateret med præcise billeder. Over tid håber vi også, at Skybox' team og teknologi vil være i stand til at hjælpe med at forbedre internetadgang og katastrofehjælp. Det er områder, som Google længe har været interesseret i.'

Opkøbet af Skybox løfter endnu en gang Google fra Jorden. Google har tidligere annonceret Project Loom, hvor flåder af balloner skulle cirkle omkring kloden og bringe internet til øde egne. Og i april købte Google det amerikanske firma Titan Aerospace lige for næsen af Facebook i en sidste feberredning af et overbud. Titan Aerospace bygger droner til at flyve årevis på solenergi.

Præcis hvad Google skal bruge Skybox til, må tiden vise, men spekulationerne er allerede i fuld gang på nyhedsmedier verden over. Et udpluk lyder: overvågning af olietankere ved Saudi-Arabien, optælling af flytrafikken ved lufthavne, overvågning af landbrugsmarker og overvågning af byggeprojekter.