Google kickstarter privat månekapløb

Verdens største internetsøgemaskine, Google, har udlovet en pris på 133 millioner kroner (25 millioner dollars) til den første private virksomhed, som bringer et fjernstyret fartøj til Månen, kører det 500 meter gennem månelandskabet og sender en gigabyte billeder, video og data fra Månen tilbage til Jorden.

Måneprisen, som bærer navnet "Lunar X-Prize", sponsoreres af Google Inc. og X-Prize Foundation og blev præsenteret ved Wired Magazines festival i Los Angeles i sidste uge.

X-Prize Foundation stod bag den første kommercielle rumpris, Ansari X-Prisen, som Burt Rutan og firmaet Scaled Composites vandt tilbage i oktober 2004. Firmaet fik prisen efter at have gennemført to såkaldt suborbitale flyvninger ud i rummet inden for en uge med deres rumfartøj Spaceship One.

Ansari X-prisen var i høj grad med til at sætte gang i den private rumflyvning - inden da var der stort set ingen private firmaer, som forsøgte sig med rumflyvninger, men takket være prisen er en lang række firmaer nu meget aktive på den front.

Senest fik Burt Rutan og firmaet Scaled Composites kontrakt med Richard Bransons Virgin Galactic på at bygge en serie nye private rumfly, kaldet Spaceship Two, som skal flyve betalende rumturister en tur ud i rummet.

For at komme i betragtning til den nye pris skal de private fir­maer stile langt højere. Ifølge forman­den for X-Prize Foundation, Peter Diamandis, skal virksomhederne konstruere rumfartøjer, som kan nå helt ud til Månen.

Men selv om målet er særdeles ambitiøst, kan prisen ifølge Peter Diamandis endnu en gang være med til at markere, at små, private virksomheder er i stand til at gøre det samme som store statslige rumfartsorganisationer.

Målet er at skabe et internationalt privat månekapløb, kaldet Moon 2.0. Hvis private virksomheder kan sætte en robot på Månens oveflade, er døren også åbnet for, at virksomhederne på sigt kan udnytte ressourcer i form af f.eks. mineraler, som findes på Månen og andre steder i Universet.

Rabat på opsendelsesraketter

Hovedprisen udvides med en bonus, hvis det lykkes vinderens månefartøj at køre over fem kilometer på Månen, finde vandis eller tage billeder af gammelt Apollo-måneudstyr på overfladen.

Månefartøjet skal sende data tilbage til Jorden, som dokumenterer dets ankomst til Månen. Derudover skal det sende videoklip, som skal være optaget under de 500 meters kørsel på måneoverfladen.

Kun deltagere, som gennemfører missionen inden 31. december 2012, er med i konkurrencen om at vinde de 133 millioner kroner. Overskrides deadline, falder prisen til 90 millioner, og den 31. december 2014 er absolut sidste frist for at være med.

I forbindelse med måneprisen er der indgået aftaler med SpaceX om at deltagere kan få en ti procents rabat på opsendelser med firmaets Falcon-raketter. Samtidig er firmaet blevet den foretrukne raketleverandør til konkurrencens deltagere.

Ligeledes er der indgået aftale med Seti Institute i Californien, som stiller sit Allen Telescope Array gratis til rådighed for modtagelse af data fra månebilerne.

Dokumentation

Google Lunar Prize