Google-firma bygger elektrisk “medicin” på størrelse med riskorn

Kunstnerisk fremstilling af et stykke bioelektronik viklet omkring en nervebane. Illustration: GSK/PA

Elektrisk strøm er fremtidens medicin, hvis man skal følge logikken bag et nyt firma kaldet Galvani Bioelectronics.

Firmaet vil udvikle implantater på størrelse med riskorn, der skal anbringes på organer og kurere smerter og sygdomme alene ved at udsende svag strøm.

Firmaet er skabt i et samarbejde mellem Googles Veriliy Life Science - en division under Alphabet - og GlaxoSmithKline (GSK), der tilsammen smider 4,8 milliarder kroner i firmaet og dets 30 ansatte forskere, ingeniører og klinikere over de næste syv år, skriver GSK i en pressemeddelelse.

»Om 10 år tror jeg, det er realistisk at folk med type 2 diabetes kan gå op til en specialist og få en bioelektronisk behandling….Du bliver sendt til en kirurg, som laver en kikkertoperation og implanterer enheden, hvorefter du går tilbage til specialisten og får den programmeret,« siger Kris Famm, direktøren for det nye firma til New Scientist.

Uro i kroppen giver sygdomme

Bag Galvani Bioelectronics ligger en tro på, at en lang række kroniske sygdomme som type 2 diabetes, stofskiftesygdomme og hormonforstyrrelser har rod i “forkerte” elektriske signaler som kroppen sender til organerne.

»Mange af processerne i kroppen er kontrolleret af elektriske signaler mellem nerverne og kroppens organer, som bliver forstyrret i mange kroniske sygdomme,« lyder det i en pressemeddelelse fra et af de kommende bestyrelsesmedlemmer i Galvani Bioelectronics, Moncef Slaoui, der også er manden bag GlaxoSmithKlines satsning på bioelektronik i de senere år.

Den antagelse ligger også bag de igangværende gennembrud med elektronisk behandling, der for eksempel har skabt opsigtsvækkende resultater indenfor Parkinsons, hvor patienters rystelser er blevet standset i det øjeblik, der blev sat strøm til særlige dele af hjernen. Strømbehandling har også fået autister til at tale, fjernet tics hos Tourette-ramte og kureret overvægt.

Vil mindske smerter med strøm

Galvani Bioelectronics vil dog tage strømbehandling et skridt videre:

»Vi udvikler medicin, der taler kroppens elektriske sprog,« siger Moncef Slaouim.

Ifølge firmaet rummer implantaterne for eksempel mulighed for at åbne luftvejene hos folk med astma, dæmpe kroniske smerter fra muskler og led og mindske betændelsestilstande i mavetarmkanalen, kendt som Chrons sygdom.