Google får godkendt radarsensor til virtuelle knapper

Illustration: Google ATAP

Google er kommet et afgørende skridt nærmere at kunne frigive sin mikroskopiske radarsensor, som kan bruges til berøringsfrie interaktioner.

De amerikanske telemyndigheder Federal Communications Commission (FCC) har nemlig godkendt virksomhedens sensor, mere end tre et halvt år efter, at Google ved en udviklerkonference i maj 2015 første gang demonstrerede tankerne bag at bruge en radarsensor til at styre eksempelvis højttalere eller smartwatches uden en fysisk berøring på en knap.

Forsimplet ønsker Google at virtualisere den menneskelige hånds bevægelser. Radarsensoren er i stand til at genkende håndbevægelser, f.eks. to fingre, der gnider mod hinanden foran sensoren.

Radarsensoren fungerer ved, at der udsendes radarbølger i en bred stråle. Når et objekt inden for strålen bevæger sig, bliver der reflekteret energi tilbage til sensoren, som så registrerer en række oplysninger, f.eks. tidsforsinkelse, skift i frekvenser, energi etc., som sensoren bruger til at beregne objektets egenskaber og dynamik, herunder størrelse, form, orientering, materiale, afstand og hastighed.

Læs også: Google laver virtuelle knapper

Sådan ser radarsensoren Soli ud på indersiden. Illustration: Google ATAP

Kan bygges ind i højttaleren

Ved at følge og genkende de dynamiske bevægelser fra en menneskelig hånd kan sensoren sende en kommando til en anden elektronisk enhed og f.eks. bede den om at tænde, slukke eller skrue op eller ned på volumen.

»Vi har arbejdet med at tage radar-hardware og konvertere det til en bevægelsessensor. Radar er en teknologi, der sender en radiobølge mod et mål, og så opfanger modtageren den reflekterede energi fra målet. Årsagen til, at vi kan tolke så meget ud af et enkelt radarsignal, er, at vi har bygget en komplet oversigt over håndbevægelser. De forskellige dele af oversigten kan bruges til at give os oplysninger om, hvad radarsignalet viser i en meget høj opløsning,« fortæller Jaime Lien, Lead Research Engineer på Google Solis hjemmeside.

Fordi radarchippen er så forholdsvis lille, kan den bygges ind i mange elektronikprodukter, og modsat kamerateknologi, kan radarsensoren fungere gennem stof og andre materialer.

radar-visualisation-loop.gif

I 2016 vakte det stor opsigt, da Google første gang brugte Soli-sensoren til at styre en JBL-højttaler og et smart watch, men siden har der været forholdsvist stille omkring den berøringsfrie teknologi, som ikke er frigivet kommercielt endnu. Det skyldes blandt andet, at Google ikke har haft de nødvendige tilladelser til at anvende sensoren på netop de radiofrekvenser, radaren er udviklet til, nemlig omkring 60 Ghz.

Men den hurdle er nu altså fejet af bordet, efter at FCC har godkendt, at sensoren kan bruges i frekvensbåndet 57-64 GHz.

Ifølge Reuters har FCC blandt andet godkendt sensoren fordi:

»Den tjener den offentlige interesse ved at tilbyde innovative kontrolegenskaber ved at bruge berøringsfri håndbevægelsesteknologi.«

Læs også: Nyt plastmateriale baner vejen for elektronik i varme motorer

Illustration: Google ATAP

Facebook var bekymret

Tilbage i marts ansøgte Google om at kunne bruge Soli-sensoren i frekvensbåndet 57-64 Ghz med effektniveauer på linje med European Telecommunications Standards Institute (ETSI) standarder.

Det fik Facebook til protestere mod brugen af radarsensorer på netop de frekvenser, da Facebooks egen Terragraph-teknologi, et trådløst system til at etablere højhastighedsforbindelser i tætbebyggede byområder, også bruger 60 GHz-frekvensbåndet. Det sociale medie var derfor bekymrede for, at Googles lille mini-radar kunne forstyrre Terragraph-forbindelserne.

De to teknologigiganter fik dog sat sig sammen, og blev i efteråret enige om, at de to teknologier godt kan eksistere side om side på samme frekvenser, så længe Googles Soli-radar opererer med en lidt lavere effekt, end Google først havde ansøgt om.

Det er den tyske chip-producent Infinion der har udviklet chippen til sensoren, og de har tidligere fortalt, at de forventede at kunne lancere sensoren på markedet i slutningen af 2018, men det er altså ikke gået helt så hurtigt som forventet.

Google har indtil videre ikke kommenteret på godkendelsen og hvad det betyder for en kommende frigivelse af sensoren.

Soli-sensoren kan ikke bare bruges til at kontrollere små gadgets og andet forbrugerelektronik. Forskere fra University of St. Andrews i Skotland har i december udgivet en artikel om brugen af radarsensorer til billedgenkendelse, hvor de anvender Googles Soli-sensor, ligesom teknologien er oplagt at integrere i virtual reality og augmented reality-løsninger.