Google Earth: Mageløs geografisk database
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Google Earth: Mageløs geografisk database

Nu kan du blive turist uden at rejse. Søgemaskinemastodonten Google har frigivet betasoftware, som tager dig med på virtuelle flyveture kloden rundt. Er din Windows-pc kraftig, og din internetforbindelse potent, så har Google Earth masser af wow-effekt for lænestolsturisten.

Google Earth bygger på Keyhole 2 LT-softwaren, som søgemaskinen købte i 2004 og nu har kombineret med geografiske søgninger i betaudgaven af Google Maps.

First flight

Den første flyvetur kan tage sin begyndelse for Windows-brugere efter download af Google Earth-applikationen, som fylder 10 MB. Opstarten af programmet tager op til et par minutter, når data skal indlæses, og internet-serveren kontaktes.

Det sjove starter, når programmet zoomer ind på en jordglobe og tilbyder en virtuel sightseeing på række lokaliteter. Denne anmelder valgte en flyvetur over det populære udflugtsmål for UFO-freaks, Area 51 i Nevada-ørkenen, en sviptur til San Francisco og Yosemite-naturparken i Californien. Detaljeringsgraden på disse besøgssteder er imponerende, og det er eksempelvis muligt at se sejlbådene i San Francisco-bugten.

Samtidig kan perspektivet manipuleres, så de satellitbilleder, som softwaren fremvi- ser, fremstår som tredimensionelle med ekstra valgbare lag af objekter, som eksempelvis bygninger i 3D. En lang række informationer, der er knyttet til de grafiske objekter, kan kaldes frem. En virtuel flyvetur over the Strip i Las Vegas kan eksempelvis give et overblik over, hvor der er restauranter, pengeautomater og factory outlets med billigt tøj.

Nordamerika forkælet

Vender man blikket mod andre verdensdele, er de visuelle informationer ikke så fyldige. Søgninger efter mindre danske byer afslører også, at der er tale om en betaudgave. Google Earth kender dog »Copenhagen« og en del andre danske byer, og den virtuelle flyvetur kan fortsætte.

Programmet zoomer ud fra det nordamerikanske kontinent, jeg flyver over Atlanten, og Danmark dukker op. Imens er internetforbindelsen til pc'en i voldsom aktivitet. Geografiske data streames til Google Earth, som ender med at zoome ind på København et sted syd for Peblingesøen.

Derefter er der ikke meget musearbejde i at få lokaliseret Ingeniørens redaktion i Skelbækgade. Farven på bilerne på satellitfotoet afslører dog, at der ikke er tale om live streaming fra en satellit. Men opløsningen er god. Selvom andre danske lokaliteter ikke lader sig finde via søgeord, er det dog en smal sag at lokke Google Earth til at slå et sving omkring den lille landsby Ejby i nærheden af Glo- strup.

Efter at have spottet det lokale gadekær i Ejby, finder denne anmelder sit kolonihavehus i efterårsbrune farver lige i nærheden. Perspektivet justeres med et museklik, så kolonihaveforningens 945 parceller kan beundres i sin fulde udstrækning, som var det fra en helikopter, der flyver ind over området fra syd.