Google-direktør: Giv de bedste 100 gange mere i løn end de dårligste

19. oktober 2015 kl. 06:28
Afløn mere unfair, mener senior Vice President Laszlo Bock fra Google, som i et interview fortæller om sit perspektiv på naturens fordeling af talent og virksomhedens fordeling af løn. Topchefen hos Netcompany er enig.
Artiklen er ældre end 30 dage

I sin bog ’Work Rules’ beskriver Laszlo Bock et hjemmebrygget princip kaldet ’pay unfairly’. Talent bliver ikke fordelt retfærdigt blandt mennesker, nogle ansatte har exceptionelle evner i forhold til gennemsnittet.

Det tages for givet indenfor bl.a. sport og musikindustrien, men ikke i mange it-virksomheder. De har ofte en opfattelse af, at man ikke skal have for store forskelle i lønnen og denne holdning er ifølge Bock motiveret af en forkert opfattelse af retfærdighed.

Løn bør reflektere naturens uretfærdighed i fordelingen af talent.

Ifølge Laszlo Bock, Google, må man prioritere den proceduremæssige retfærdighed over den fordelingsmæssige retfærdighed i virksomheders perspektiv på løn. Medarbejderne skal kunne forstå meningen med systemet, men alle skal ikke forvente en lige stor bid af kagen. Illustration: Arianespace/ESA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennem Laszlo Bocks ni år som underdirektør for Googles ’People Operations’ HR-afdeling, har de vundet mere end 100 priser for deres ansættelsespraksis. Bock udgav i foråret sin bog ’Work Rules’ og forleden opridsede han hurtigt de vigtigste punkter for ledelse til en workshop faciliteret af KPCB.

En fuld optagelse kan høres her.

»Hvis man ser på atleter såsom LeBron James, så er han utroligt meget bedre til basketball end nogen andre spillere. Det samme med Stephen Curry,« uddybede Bock til Beth Seidenberg fra KPCB.

»Og der er ingen der ser på det, og tænker, det var da en mærkeligt bizar statistisk anomali, at de to er langt bedre end gennemsnittet. Og man hører ikke, at de gennemsnitlige spillere i NBA siger, at systemet er unfair, fordi Steph Curry tjener langt flere millioner end andre.«

Eksponentiel lønbonus

Laszlo Bock mener, at en lønforskel på 20-30 pct. på ingen måde afspejler forskellen i ydeevne mellem ansatte. Derfor følger lønrammerne hos Google en eksponentiel udvikling. Nogle har fået 65.000 kr. i aktier ved ansættelse og en person har fået 6,5 mio. kr. i aktier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Admininstrerende direktør André Rogaczewski, Netcompany, er helt enig i betragtningerne fra Google.

»I Netcompany går vi bevist efter talenterne, når vi ansætter. Et karrieresystem – også i en it-virksomhed – skal selvfølgeligt afspejle den pågældende ressources værdi for virksomheden – og JA der er forskel på folk,« siger han til Jobfinder.

I Netcompany evaluerer man jævnligt alle medarbejdere skriftligt.

»Nogen medarbejdere når et nyt højere niveau hurtigere end andre – og det afspejles naturligvis i deres position og løn,« tilføjer Rogaczewski.

Studier beviser stor forskel i ydelse

Laszlo Bock henter belæg for den store lønspredning fra et amerikansk studie af programmører ansat af staten i 70’erne. Undersøgelsen sammenlignede ydelsen fra forskellige ansatte for at kunne forbedre ansættelsesprocedurer.

»For at gøre en lang historie kort, så er de bedste ansatte utroligt meget meget meget bedre end gennemsnittet, og dette gælder både individer og virksomheder,« siger Bock.

Imens Google med Bocks egne ord aflønner ’unfair’ i forhold til forskelligt talent, fortæller han, at de aflønner fuldstændigt ligeligt i forhold til forskellige køn. Mænd og kvinders gennemsnitlige løn hos Google har ikke den samme store forskel som i resten af samfundet. Det har de bl.a. undgået ved at ignorere nye medarbejderes løn i tidligere jobs.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger