Google bliver ny Danfoss-konkurrent

Nest-styringsenheden. Illustration: Nest

Mandag underskrev Google en kontrakt om at opkøbe termostat-virksomheden Nest Labs for 17 milliarder kroner, skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters.

Nest Labs udvikler ud over termostater også røgalarmer og andet teknologi til hjemmet, som Google er mere end interesseret i at opkøbe. Hovedpointen i teknologien er den intelligente og for brugeren simple styring af temperaturen, og at termostaten selv lærer af brugerens adfærd. Nest-termostaten kan betjenes med en smartphone-app.

Med den 17 milliarder kroner store slutseddel ender overtagelsen af Nest Lab med at bliver den næstdyreste i Googles historie. Størst er stadig overtagelsen af mobilproducenten Motorola i 2012. Den kostede Google svimlende 68,3 milliarder kroner, skriver Reuters.

Det betyder også, at Tony Fadell nu kommer til at arbejde for Google. Han er manden bag den ikoniske iPod fra Apple, der i 2001 var med til at skabe grundlaget for, hvad der senere blev verdens mest værdifulde firma. Ifølge Reuters har 100 ud af i alt 300 ansatte i Nest Lab arbejdet for Apple på et tidspunkt i deres liv.

For Tony Fadell er det primært Googles fokus på privacy, der tiltaler ham ved opkøbet, skriver Reuters.

Dermed ser det ud til, at danske Danfoss på sigt kan få konkurrence fra en kant, der er lidt uventet. Men Google udvider i disse år sit produktkatalog ganske markant.

Alene i 2013 har Google opkøbt otte firmaer, som alle udvikler robotter. Desuden har de senere år lagt kilometervis af fiberkabler i den amerikanske jord, så Google ikke kun er søgemaskine nummer et i verden, men også levere den internetforbindelse, forbrugerne søger med. Og altså robotter, som blandt andre det amerikansk militær kan bruge.

Læs også: Googles nye robothær består af otte firmaer

Google samtidig lanceret det såkaldte PowerMeter, som lader boligejere monitorere, hvor meget strøm deres hus bruger, og hvilke kilder der får elmålere til at dreje hurtigst.

Samlet er billedet, at Google rykker sig fra at være en internetvirksomhed til i stigende grad også at blive en leverandør af teknologi til hjemmet, skriver Reuters.

Nests egen reklamevideo for termostaten

Kilde Reuters
Emner : Huse
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I mit nybyggede hus har jeg et gulvvarmesystem, et luftskiftningssystem og automatiske oplukkelige tagvinduer. Alle dele er hver for sig lavet af førende danske virksomheder. Men de kan ikke snakke sammen. Gulvvarmen kan står på 20 grader, mens luftskifteanlægget kan stå på 18 grader og dermed slå varmegenindvindingen fra, da det for den er en overtemperatur. Ovenlysvinduet kan stå åbent, så lavere temperatur skal tillades i en kortere periode i pågældende rum. Solcellerne burde også være med i ligningen. Hvis der er megen sol på cellerne, så bliver huset lige snart opvarmet. Der skal derfor holdes igen med fjernvarmen.

Google har et drive for at få alle dine dimser til at spille sammen. Det lader til at Velux, Nilan, Genvex, Wavin og Danfoss løber i hver sin retning. Hvis de lavede en alliance om det intelligente hjem, så kunne de slå Google på dette område.

 • 0
 • 0

Jeg tænker også lidt at Danfoss hviler lidt på laurbærene. De er jo pissedygtige til ingeniørtingene, men software halter sgu noget. Nu kan man jo f.eks. få de her Living thermostater, men hvorfor kan man ikke få noget ordenligt til at styre dem med - via sin PC/tablet eller hvad man nu vil - og en masse datalogging tak. Jeg havde også fornøjelsen af at rode med en dyr Danfoss inverter hos en kammerat for at få den på nettet, og jeg har da sjældent oplevet et dårligere og mere gammeldags webinterface. Selvom min tyske Kostals interface også er utrolig simpelt/ol skool, så fungerer det en del bedre alligevel - men ingen af dem giver nogen former for "lækkerhed".

Som kommentaren ovenfor, så ville det være fedt, hvis man tænkte lidt i at få tingene til at spille sammen, og gøre det nemt, så DK ikke bliver fejet af banen af først Google og senere billige kinesiske kopier af samme.

 • 0
 • 0

Nest termostaterne virker kun sammen med airconditionanlæg og varmepumper, derfor vil jeg mene det er begrænset hvor meget konkurrent til Danfoss de egentlig er. Typiske europæiske varmtvandsradiatorer fungerer ikke sammen med Nest og det udelukker produktet fra langt de fleste danske hjem. Danfoss derimod har en serie termostater til almindelige radiatorer som kan snakke sammen og justere temperaturen efter behov, men løsningen er måske ikke helt så elegant som Nest, jeg håber at Nest vil tage det som en udfordring og udvikle en termostat der virker herhjemme, i hvert kan man håbe de nu har fået midlerne.

 • 0
 • 0

Et konkret eksempel: Philips Hue led-pærerne har vist hvor nemt simpel forbruger elektronik kan styres (via smartphones..). Tænk hvis danfoss var så innovative, at man kunne styre sine termostater med sin smartphone? Oven i købet også uden for hjemmet via nettet... Og forudprogrammere dem, så de skruede ned for varmen i de timer man ikke var hjemme. De hviler vist lidt meget på deres (monopol..) lauerbær.

 • 0
 • 0

Som Andreas bor jeg i et nyt tæt hus - så tæt at emfanget ikke virker optimalt før der åbnes ventiler/vinduer. Derfor havde jeg en snak med Nilan for 2 år siden om man ikke kunne 'fortælle' deres ventilationssystemer at den 'balancerede' udluftning skulle korrigeres - f.eks med en simpel indgang med spænding der følger motoren i emfanget - så kunne ventilationen skrue ned for udsugningen eller op for indblæsningen. Desværre var dette ikke noget Nilan så som en fornuftig feature. Synd at vores industri stadig går med skyklapper på

 • 0
 • 0

Hvor længe forventer du, at dine radiatorventiler virker 10 år? 20? 30? 40? 70?

Hvor længe tror du datatransmissionsprotokollerne fra smart phones holder? 10 måneder? 20? 30? 40? 70?

OK, det er måske overdrevet.

Jeg tror I har ret i at Danfoss & Co. ikke har fattet, at software og lækkerhed driver markedet og sikrer høje priser. Hvor mange har ikke investeret 1400,- i et iPhone stegetermometer, når man kan få et i Netto til 39,-?

 • 0
 • 0

Hvor mange har ikke investeret 1400,- i et iPhone stegetermometer, når man kan få et i Netto til 39,-?

Hvis det er målestokken, så tror jeg ikke at Danfoss har noget at frygte ;)

Da jeg så en videodemontration af Nest for godt et år siden, så slog det mig hvor ualmindelig upratisk hovedfeaturen var: at den på en intelligent måde indretter sig efter mine vaner. Nu er det bare sådan at nogle dage vil jeg gerne have stor udluftning, andre dage ikke. Nogen dage tørrer jeg tøj på badeværelset (jaja, jeg ved det…), andre dage ikke. Nogen dage synes jeg det er fint at det er lidt køleligt, andre dage ikke. Nogen dage leger jeg fin middag med nogle venner, andre dage render jeg rundt i lejligheden iført ikke andet end uldundertøj. Det er alligevel ikke noget en thermostat kan forudsige.

Selv om argumentet for disse termostater var, at de diskret tilpassede sig mig, så kan jeg forudsige at de var ekstremt opmærksomhedskrævende i opsætning, oplæring og når deres diskrete “tilpasninger” ikke passer mig og derved slet ikke smarte nok.

Jeg har de billige tyske thermostater man nogen gange kan købe i Bilka eller Føtex, som lader mig indstille temperatur i forskellige perioder over ugen og som man midlertidigt kan “booste” indtil man ændrer temperatur eller går ind i en ny tidsindstilling. Rundt, praktisk, godt! Men vigtigst: simpelt. Det eneste jeg mangler er at kunne indstille flere thermostater (rum/zoner) fra en enkelt og styre det fra smarttelefonen, hvilket vist er muligt fra Danfoss Living. Så i virkeligheden mangler Danfoss måske bare lidt design på softwaren i stedet for at jagte en overkompliceret løsning, hvor man skal kæmpe med en formynderisk thermostat, der “ved bedre”.

Jeg foretrækker en god gammelsdags elkoger, når jeg skal lave min the, fremfor Nutrimatic Drinks Dispensers, som er disse Nest thermostaters litterære forlæg.

 • 0
 • 0

Så i virkeligheden mangler Danfoss måske bare lidt design på softwaren i stedet for at jagte en overkompliceret løsning, hvor man skal kæmpe med en formynderisk thermostat, der “ved bedre”.

Enig - det er ikke fordi de ikke kan finde ud af det de skal kunne. Sikkert også bedre end Amerikanerne. De mangler bare lige det der med at man nemt kan styre og få måleresultater ud. Jeg synes det er utrolig svært at læse, hvad man kan med Living, men det ser mest ud til at man bare kan styre dem med en halv-olschool trykskærms dims til væggen, og det er ikke tidssvarende. Derfor efterlyser jeg at de putter lækkerheden oven på med noget web/smartphone noget. Det holder sikkert ikke 50 år, men for det første ville det jo så give større omsætning, og hvis deres mekanik KAN holde så længe, så er det jo bare interfacet der skal modificeres med tiden. Så skifter man en kontrolboks i huset, og ikke nødvendigvis de 19 termostater (for det er pænt dyrt).

 • 0
 • 0

Prøv at tjekke denne her:

http://www.youtube.com/watch?v=CnnShqtZRKs...

Videoen viser ikke at varmepumper fra Danfoss også kan styres og reguleres fra Link CC skærmen. På baggrund af temperatur tilbagemelding fra Living Connect(radiator) og/eller RS rumføleren(gulvarme) kan der autotunes på varmepumpens varmekurve og derved køres endnu mere økonomisk drift. Dette integreret system sikrer bl.a. at der ikke kan by-pass'es på ventilationsanlægget hvis der er varmekrav. I øvrigt kan alle indkomne signaler til Link CC skærmen logges via USB. som f.eks. rumtemperaturer fra hver enhed eller temperaturer samt RH fra ventilationsanlægget, Danfoss Air. Altså et samspil mellem Danfoss' produkter som et bud på en indeklimaløsning som ingen andre kan. Kan dette betjenes fra mobil enheder? Ikke endnu - men venter i spænding:)

 • 0
 • 0

Jens Hauge 9 timer siden Nilan Som Andreas bor jeg i et nyt tæt hus - så tæt at emfanget ikke virker optimalt før der åbnes ventiler/vinduer. Derfor havde jeg en snak med Nilan for 2 år siden om man ikke kunne 'fortælle' deres ventilationssystemer at den 'balancerede' udluftning skulle korrigeres - f.eks med en simpel indgang med spænding der følger motoren i emfanget - så kunne ventilationen skrue ned for udsugningen eller op for indblæsningen. Desværre var dette ikke noget Nilan så som en fornuftig feature. Synd at vores industri stadig går med skyklapper på

Svar. Prøv at læse manualerne til din Nilan. Den kan fraktisk det du efterspørger, det står i montage vejledningen :-)

 • 0
 • 0

Ja, det ser ikke helt dumt ud, men hvis jeg så prøver at søge på det, så er det ikke nemt at finde noget fornuftig information, og endnu mindre hvor jeg kan få det. Altså f.eks. siger de, at Danfoss One også kan styre mine elinstallationer, og det lyder da interessant. Er det så noget man bygger ind i kontakten, eller nogle klodsede dimser man sætter i, som det ofte er, eller skal man have IHC, eller hvordan? Altså det er svært at finde. Det virker meget som om de stadig mest henvender sig til forhandlere og installatører.

Jeg tror de ville have god glæde af at få gjort forbrugerne direkte opmærksomme på deres smarte løsninger, så de f.eks. ringede til installatøren og sagde - JEG VIL HA. Den der video har 149 hits. Det er mindre end min de videoer mine unger lægger ud, hvor de spiller Minecraft eller danser Harlem Shake.

Men god vind til dem - de har da fat i noget af det rigtige der - de mangler bare den der "app" som alle jo vil have (og et alm. webinterface og nogle api'er til mig tak :-)

 • 0
 • 0

Altså f.eks. siger de, at Danfoss One også kan styre mine elinstallationer, og det lyder da interessant. Er det så noget man bygger ind i kontakten, eller nogle klodsede dimser man sætter i, som det ofte er, eller skal man have IHC, eller hvordan?

Så vidt jeg kan se, er det en udbygning til deres Living system, så det er en stor klodset klump, der skal sætter i stikkontakten.

Deres information om Living serien er generelt MEGET mangelfuld. F.eks. finder man først ud af, at radiatorer og gulvarme i samme rum ikke kan styres af den samme væghængte sensor. Så man bliver nød til at oprette to rum i styringen, hvor gulvvarmen styres af den væghængte sensor og radiatoren så styres af sin egen indbyggede sensor. Dette gør så at man skal ind og rette i "to rum" for at ændre temperaturen i rummet. Mega smart, NOT!

 • 0
 • 0

Google har et drive for at få alle dine dimser til at spille sammen. Det lader til at Velux, Nilan, Genvex, Wavin og Danfoss løber i hver sin retning. Hvis de lavede en alliance om det intelligente hjem, så kunne de slå Google på dette område.

Enig, og teknologien findes. Jeg arbejder f.eks. p.t. med et 20 Vdc net til fremtidens bolig, som pga. anvendelsen af standard installationskabler har effekt nok til at drive LED belysning, åbne vinduer og ventiler, lade og drive PC'er med periferiudstyr (USB Power Delivery og Quick Charge), forsyne alarmsystemer etc. og samtidig indeholder en meget hurtig, simpel og billig (single chip) multimaster kommunikation, så det hele kan styres fra almindelige trykknapper og/eller én eller flere mere avancerede controllere, smartphones etc. - se evt. www.max-i.org , der dog endnu kun omtaler 14 V spænding. Version 6.0 med 20 V frigives snart.

 • 0
 • 0

Se : http://www.zigbee.org/ http://www.z-wavealliance.org/ http://www.z-wave.com/what_is_z-wave

Ja, men ingen har power med. Så alt skal enten på batteri eller have 230 V forsyning, hvilket f.eks. er et problem med Danfoss Living thermostaten, hvor man ikke engang i de tekniske specifikationer vover at give et bud på levetiden for de to AA batterier.

Tag f.eks. også et Velux vindue. Det har en 18 V motor, som via noget elektronik drives fra en 24 V forsyning; men hvor mange gange har man egentlig brug for at åbne vinduet? Om vinteren vel stort set aldrig, og om sommeren maksimalt et par gange om dagen. Alligevel skal man betale for en stor kontrolboks med strømforsyning for hvert eneste vindue, og man skal have plads til dem indendørs. Det samme gør sig gældende med LED-lamper, PC'er, skærme, laptops, mobiltelefoner etc. De leveres alle med en konverterboks - typisk i tvivlsom kinesisk kvalitet og med begrænset køling, og det hele ender i et kaos af bokse og stikkontaktdåser med tilhørende mellemledninger. Så er det da meget smartere og sikrere med et supplerende DC net forsynet fra en fælles strømforsyninger i industrikvalitet og med evt. batteribackup og forsyning fra solceller.

 • 0
 • 0

Jeg kan sgu godt finde ud af at skrue op for varmen når jeg fryser og at spare på strømmen. Det svære er luftfugtigheden. Giv mig en bunke hygrometre og en smartphone / web app der fortæller mig hvilke vinduer der skal åbnes og hvor længe. Evt en knap ved hoveddøren så jeg kan skrue ned / op for varmen i hele hytten når jeg går ud. Men det er ikke så vigtigt.

Er Danfoss underleverandør til Nest? Fordi hvis de er så betyder konkurrencen vel ikke så meget for dem.

 • 0
 • 0

Er det ikke lidt som at sammenligne æbler og pærer at påstå, at Googles Elvarme termostater skulle være en konkurrent til Danfoss' radiatorventiler?

Og deres PowerMeter? Jeg har nu i et par år haft et fremragende produkt fra Efergy, som kan alt det smarte med lave analyser af elforbruget.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten